Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από το Βασιλικό Κάστρο στη Βαρσοβία της Πολωνίας, κατά την επίσκεψή του στη χώρα.
Η ομιλία του Μπάιντεν έρχεται μια ημέρα αφότου έκανε το πρώτο του ταξίδι στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας ότι «το Κίεβο παραμένει ισχυρό» σχεδόν ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή.
«Πριν από ένα χρόνο, ο κόσμος προετοιμαζόταν για την πτώση του Κιέβου. Λοιπόν, μόλις ήρθα από μια επίσκεψη στο Κίεβο και μπορώ να αναφέρω ότι το Κίεβο είναι ισχυρό», δήλωσε ο Μπάιντεν στη Βαρσοβία.
«Στέκει ψηλά. Και το πιο σημαντικό, στέκεται ελεύθερο», είπε.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία δοκίμασε όλες τις δημοκρατικές χώρες.
«Όταν η Ρωσία εισέβαλε, δεν δοκιμάστηκε μόνο η Ουκρανία. Όλος ο κόσμος αντιμετώπισε μια δοκιμασία. Η Ευρώπη δοκιμαζόταν. Η Αμερική δοκιμαζόταν. Το ΝΑΤΟ δοκιμαζόταν. Όλες οι δημοκρατίες δοκιμάζονταν», είπε.
Ο Μπάιντεν είπε ότι οι σύμμαχοι στάθηκαν δυνατοί ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας.
Όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα τανκς να εισβάλουν στην Ουκρανία πέρυσι, «νόμιζε ότι θα κάνουμε πίσω. Έκανε λάθος», δήλωσε.
«Ο ουκρανικός λαός είναι πολύ γενναίος. Αμερική, Ευρώπη, ένας συνασπισμός εθνών από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό — ήμασταν ενωμένοι. Η δημοκρατία είναι πολύ ισχυρή. Αντί για μια εύκολη νίκη που αντιλήφθηκε και προέβλεψε, ο Πούτιν έφυγε με καμένα τανκ και οι δυνάμεις της Ρωσίας σε αταξία», είπε κατά τη διάρκεια ομιλίας στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι ο πόλεμος του Πούτιν ώθησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ξεκινήσουν τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα σπάσει και θα διχαστεί. Αντίθετα, το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και πιο ενοποιημένο από ποτέ. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να οπλίσει την ενέργεια, να σπάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης και, αντί αυτού, εργαζόμαστε για να τερματίσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την πεποίθηση και τη συνεχή υποστήριξη των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, σχεδόν ένα χρόνο μετά τον πόλεμο.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Η υποστήριξή μας για την Ουκρανία δεν θα κλονιστεί, το ΝΑΤΟ δεν θα διχαστεί και δεν θα κουραστούμε», δήλωσε.
«Η λαχτάρα του προέδρου Πούτιν για γη και εξουσία θα αποτύχει και η αγάπη του ουκρανικού λαού για τη χώρα του θα επικρατήσει», είπε ο Μπάιντεν.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η ελευθερία διακυβεύεται στον πόλεμο.
«Βλέπουμε ξανά σήμερα αυτό που είδαν ο λαός της Πολωνίας και ο λαός σε όλη την Ευρώπη για δεκαετίες, οι ορέξεις του αυταρχικού δεν μπορούν να κατευναστούν — πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι αυταρχικοί καταλαβαίνουν μόνο μία λέξη: όχι. Όχι, όχι. Όχι, δεν θα πάρετε τη χώρα μου. Όχι, δεν θα πάρετε την ελευθερία μου. Όχι, δεν θα πάρετε το μέλλον μου», είπε ο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προανήγγειλε επίσης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εντός των προσεχών ημερών.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα που μίλησε νωρίτερα έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. «Ζήτω η ελεύθερη Ουκρανία, ζήτω η συμμαχία της Δημοκρατίας της Πολωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε και επευφημήθηκε από τους παρευρισκόμενους. Απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Μη διστάζετε» να παράσχετε στρατιωτική βοήθεια» στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά.
Ο Μπάιντεν απευθύνθηκε ευθέως στον λαό της Ρωσίας, λέγοντας ότι αυτό δεν ήταν ποτέ αναγκαιότητα, ότι η Δύση δεν σχεδίαζε ποτέ να επιτεθεί στη Ρωσία και ότι ο Πούτιν επέλεξε αυτόν τον πόλεμο — σε ευθεία αντίθεση με αυτό που είπε ο Πούτιν σήμερα.
Αυτός είναι πιθανώς ένας από τους λόγους που αυτή η ομιλία δεν μεταδίδεται ζωντανά στη ρωσική κρατική τηλεόραση ή σε ιστότοπους των κρατικών μέσων ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν βάζει στο στόχαστρο τον ίδιο τον Πρόεδρο Πούτιν, λέγοντας ότι «είναι αντιμέτωπος με κάτι σήμερα που δεν πίστευε ότι ήταν δυνατό πριν από ένα χρόνο».
Ο Πρόεδρος Πούτιν, στην ομιλία του, δεν αναφέρθηκε καθόλου ονομαστικά στον Μπάιντεν ή τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.