24.8 C
Chania
Wednesday, July 3, 2024

Μπάιντεν: Πρόταση εκεχειρίας από το Ισραήλ για τη Γάζα σε τρεις φάσεις

Ημερομηνία:

Πρόταση κατάπαυσης του πυρός έχει καταθέσει στους διαμεσολαβητές του Κατάρ το Ισραήλ, η εφαρμογή της οποίας θα πραγματοποιηθεί σε τρεις φάσεις, ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

«Είναι ένας οδικός χάρτης για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση όλων των ομήρων», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους.

Η πρώτη φάση θα έχει διάρκεια έξι εβδομάδων και προβλέπει πλήρη κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από κατοικημένες περιοχές της Γάζας. Σε αυτή τη φάση της συμφωνίας οι Παλαιστίνιοι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Στη διάρκεια αυτών των έξι εβδομάδων της πρώτης φάσης, το Ισραήλ και η Χαμάς θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επόμενη φάση, που προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών.

Εάν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν περισσότερες από έξι εβδομάδες, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί, για όσο συνεχίζονται και οι συνομιλίες.

Η δεύτερη φάση της συμφωνίας προβλέπει την απελευθέρωση όλων των ομήρων που βρίσκονται στη ζωή και την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα.

Στην τρίτη φάση της πρότασης προβλέπεται η εκπόνηση ενός μεγάλου σχεδίου ανοικοδόμησης της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, η πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός περιλαμβάνει 600 φορτηγά βοήθειας που θα εισέρχονται καθημερινά στη Γάζα.

Αυτό το σχέδιο αποσκοπεί στην ασφαλή και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν εξήγησε ότι οι ΗΠΑ εστιάζουν αδιάκοπα στην εξεύρεση ενός μόνιμου τέλους στον πόλεμο και στην απελευθέρωση των ομήρων. Στόχος των ΗΠΑ να δημιουργήσουν μια «καλύτερη επόμενη ημέρα» για τη Λωρίδα της Γάζας.

«Ξέρω ότι ορισμένοι στο Ισραήλ, ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, δεν θα συμφωνήσουν με το σχέδιο», τόνισε ο Μπάιντεν, προτρέποντας την ισραηλινή ηγεσία να στηρίξει τη συμφωνία, παρά τις πιέσεις που ενδεχομένως θα δεχτεί. «Ζητώ από τους Ισραηλινούς να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφθούν τι θα συμβεί αν χαθεί αυτή η στιγμή», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον σε θέση να διαπράξει άλλη μια επίθεση σαν αυτήν της 7ης Οκτωβρίου 2023. Επισήμανε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος για το Ισραήλ να απομονωθεί περαιτέρω διεθνώς, αν συνεχίσει τον πόλεμο.

Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει πάντα ό,τι χρειάζεται για να αμύνεται.

Το σχέδιο είναι σε γνώση και της Χαμάς, διαμέσου του Κατάρ, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ζητώντας από την οργάνωση να στηρίξει το σχέδιο.

Είναι «μια πραγματικά αποφασιστική στιγμή», τόνισε και πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έκανε την πρότασή του και η Χαμάς λέει ότι θέλει κατάπαυση του πυρός – αυτή η συμφωνία είναι μια ευκαιρία να αποδείξει αν το εννοεί πραγματικά. Η Χαμάς πρέπει να δεχτεί τη συμφωνία».

Τώρα ήρθε η ώρα να υψώσουν όλοι τη φωνή τους και να απαιτήσουν από τη Χαμάς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πάντως, ο αδιάλλακτος της υπόθεσης ήταν πάντα ο Νετανιάχου…

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φ. Παρασύρης: «Επιτέλους να σταματήσει το σίριαλ με τον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών στην Κρήτη και την Πελοπόννησο»

Ανακοίνωση Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου και υπεύθυνου Κ.Τ.Ε. Ενέργειας...

ΟΕΕ Δυτικής Κρήτης: Ανάγκη να επανέλθει η λογική – Προσοχή στα εξοντωτικά πρόστιμα!

Κάλεσμα για επαναφορά στη λογική απευθύνει h Διοίκηση του...

Δημ. Ανθούσης για συγχωνεύσεις σχολείων: Tα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πλατανιά κ. Δημήτρης...