25.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Μπαράζ από γυναικοκτονίες: “Δεν είναι εγκλήματα πάθους, αλλά πράξεις οργανωμένες και ψύχραιμες” – O ρόλος της καραντίνας

Ημερομηνία:

Τους τελευταίους μήνες το πανελλήνιο συγκλονίζεται από τις δολοφονίες γυναικών. Όλα ξεκίνησαν με την αποτρόπαια δολοφονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της στα Γλυκά Νερά, τον φρικτό θάνατο της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, το αποτρόπαιο έγκλημα στη Δάφνη, τη νεκρή από τα πυρά του συζύγου της γυναίκα στη Λάρισα, ενώ η τελευταία γυναικοκτονία είναι στη Θεσσαλονίκη όπου ένας άνδρας δολοφόνησε την 55χρονη σύντροφό του.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που μοιάζει να είναι ασταμάτητο. Πολλές γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο και αναζητούν βοήθεια σύμφωνα με τα στοιχεία.

Κατακόρυφα αυξήθηκαν οι κλήσεις για βοήθεια τόσο στο διάστημα της πρώτης όσο και της δεύτερης καραντίνας σύμφωνα με τα όσα τόνισε στο Sputnik η κλινική ψυχολόγος και Σύμβουλος στη Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900 Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Εύη Λεζγή.

Ενώ αναφορικά με την πρώτη καραντίνα η αύξηση των κλήσεων «ανέρχεται στο 230%, δεν είναι ακόμα διαθέσιμα τα στοιχεία αναφορικά με το δεύτερο lockdown, όπου εντοπίζεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση» όπως μας εξηγεί η ειδικός.

«Οι κλήσεις για παροχή βοήθειας αυτό το διάστημα πολλαπλασιάστηκαν. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε και να μας ανησυχήσει ότι υπάρχει σειρά περιστατικών τα οποία δεν καταγγέλλονται, αλλά τελικώς αποσιωπούνται» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Το προφίλ των δραστών

Για υψηλά ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας μέσα στην πανδημία κάνει λόγο η ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Αρετή Βεργούλη, αναλύοντας το προφίλ των γυναικοκτόνων στο Sputnik.

«Πρόκειται για εγκληματικές προσωπικότητες με κοινωνιοπαθητικά χαρακτηριστικά. Άρση του ηθικού κώδικα και παραβατική συμπεριφορά, είναι κάποια εξ αυτών. Υιοθετούν μια βαριά εγκληματική συμπεριφορά. Μοιάζουν με εγκλήματα πάθους αλλά δεν είναι. Οι πράξεις είναι οργανωμένες, ψύχραιμες και στοχευμένες» εξηγεί στο Sputnik, η ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, τονίζοντας ότι πρόκειται για έμφυλη βία.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι πριν τη γυναικοκτονία, υπήρξε κακοποίηση.

Τα αίτια αύξησης των γυναικοκτονιών, σύμφωνα με την κα Βεργούλη, εντοπίζονται σε παράγοντες όπως ο πολύμηνος εγκλεισμός που έφερε η καραντίνα, αλλά και η πατριαρχική δομή της κοινωνίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Κυνήγησε με αλυσοπρίονο τον δικαστικό επιμελητή!

Απίστευτο είναι το περιστατικό που καταγράφηκε το πρωί του...

Τέσσερις συλλήψεις για διακίνηση 78 μεταναστών στη Γαύδο

Συνελήφθησαν τέσσερις διακινητές μετά τη διάσωση 78 μεταναστών νότια...

Άμεσες εκταμιεύσεις για το μεταφορικό ισοδύναμο ζήτησε ο Φραγκίσκος Παρασύρης

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης καλεί τους υπουργούς να προχωρήσουν στις...