Εκτός Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι εν τέλει ο Θανάσης Κουκάκης, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία καταψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κλήτευση του δημοσιογράφου και βασικού πρωταγωνιστή του σκανδάλου των υποκλοπών ως μάρτυρα. Το TPP, επικοινώνησε με τον δημοσιογράφο, ο οποίος δήλωσε ότι «οι πολιτικοί δεν έχουν καν τη διάθεση να ακούσουν τα θύματα των παρακολουθήσεων και να τους ενημερώσουν γιατί βρέθηκαν να παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας», κάνοντας λόγο για «απόπειρα συσκότισης της υπόθεσης».

«Η απόφαση της κυβέρνησης να μην καλέσει βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης των παρακολουθήσεων στην εξεταστική επιτροπή είναι μία ξεκάθαρη απόδειξη ότι οι διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα διερευνηθεί η υπόθεση και ότι όλα θα βγουν στο φως ήταν πομφόλυγες. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι η ΝΔ, κάνοντας χρήση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, προσπαθεί να συσκοτίσει την υπόθεση. Δυστυχώς οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν έχουν καν τη διάθεση να ακούσουν τα θύματα των παρακολουθήσεων και να τους ενημερώσουν γιατί βρεθήκανε να παρακολουθούνται για λόγους εθνικής ασφαλείας. Όχι μία φορά. Δύο φορές. Και με το Predator και μέσω του συμβατικού καναλιού της ΕΥΠ», δηλώνει ο Θανάσης Κουκάκης στο The Press Project.

Αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης – «Η κυβέρνηση επιβάλλει Ομερτά»

Ο αποκλεισμός βασικών μαρτύρων – πρωταγωνιστών του σκανδάλου των υποκλοπών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 να αποχωρήσουν από τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τον αποκλεισμό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αρνητική ήταν και η απάντηση της πλειοψηφίας όσον αφορά την εξέταση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού. Η ΝΔ επικαλέστηκε ξανά το «απόρρητο», προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της εξέτασης του Πρωθυπουργού, δεν τέθηκε καν υπό συζήτηση, με την απάντηση της πλειοψηφίας να είναι αυτονόητα αρνητική. Το The Press Project επικοινώνησε με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταγγέλλουν την κυβέρνηση για επιχείρηση συγκάλυψης.

«Και σήμερα το βασικό άγχος της ΝΔ είναι η συγκάλυψη. Αποκαλύπτεται αφενός ότι οι δηλώσεις Μητσοτάκη ότι «όλα θα βγουν στο φως» είναι ένα ψέμα και αφετέρου αποδεικνύεται η ύπαρξη ενός παρακρατικού μηχανισμού που συντονίζει ΕΥΠ και Predator. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης παρακολουθήθηκε και από την ΕΥΠ και από το Predator, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ και απειλήθηκε από το Predator. Μέσα σε όλα αυτά, η ΝΔ κάνει ότι μπορεί, απαγορεύοντας τη δημοσιοποίηση των πρακτικών και αποκλείοντας μάρτυρες, να καλύψει και όχι να φανερώσει την αλήθεια. Είναι δέσμευσή μας, ότι η επόμενη προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή και οι ευθύνες θα καταλογιστούν όσο ψηλά και αν φτάνουν», δήλωσε στο TPP ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο Δημήτρης Μάντζος, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζει στο TPP ότι «σήμερα στη Βουλή πείστηκαν και οι πιο δύσπιστοι για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης και της ΝΔ. Με πραγματικό στόχο την πλήρη συγκάλυψη της σκοτεινής υπόθεσης των υποκλοπών, αρνήθηκαν να καλέσουν στην εξεταστική επιτροπή τους πιο κρίσιμους μάρτυρες». Σχολιάζει μάλιστα την άρνησή τους να καλέσουν τον δημοσιογράφο και θύμα των υποκλοπών Θανάση Κουκάκη ως «κυνική», σημειώνοντας ότι αυτό συνέβη «την ίδια μέρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούει την κατάθεσή του».

Χαρακτηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης ως δηλωτική των αληθινών τους προθέσεων: «Δεν θέλουν να ακουστεί καμία αλήθεια, ούτε για εκείνον, ούτε φυσικά για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη. Να μη μαθευτεί τίποτα για τις αντισυνταγματικές ενέργειες της ΕΥΠ μέσα από το γραφείο Πρωθυπουργού. Τίποτα για όσους αξιοποίησαν το Predator στην Ελλάδα εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών. Η θεσμική εκτροπή συνεχίζεται. Όσοι όμως πιστεύουμε στη Δημοκρατία έχουμε καθήκον να μη σιωπήσουμε ποτέ, έως ότου απαντηθούν όλα μας τα ερωτήματα».

«Αποδεικνύεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να πέσει άπλετο φως, αλλά να επιβάλλει ομερτά», σχολιάζει στο The Press Project ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης με αφορμή τον αποκλεισμό των βασικών πρωταγωνιστών του σκανδάλου υποκλοπών. «Η στάση της κυβέρνησης ακόμα και μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή αποδεικνύει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει Ομερτά. Αυτό φαίνεται τόσο από τις χθεσινές απειλές Μπακογιάννη, όσο και από τις σημερινές εξελίξεις. Εμείς, ως ΜέΡΑ25, δεν θα νομιμοποιήσουμε την προσπάθεια της ΝΔ να συγκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο που η ίδια δημιούργησε. Η Μητσοτάκης Α.Ε., μαζί με τους μηχανισμούς παρακράτους που έχει στήσει, καθημερινά επιτίθεται στην κοινωνία τόσο σε πολιτικούς αντιπάλους όσο και σε δημοσιογράφους, φιμώνοντας, διώκοντας και άλλοτε εξαγοράζοντάς τους», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Μη αποδεκτοί ωστόσο, έγιναν και οι μάρτυρες που πρότεινε το ΚΚΕ να κλητευθούν για τις παρακολουθήσεις εντός του κόμματός τους. Υπενθυμίζεται, ότι το ΚΚΕ ζήτησε να συμπεριληφθούν στην Εξεταστική Επιτροπή μεταξύ άλλων ο Χρήστος Ράμμος, επικεφαλής της ΑΔΑΕ και ο Χρήστος Ζαμπίρας, πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ (2015-19). Το ΚΚΕ κάνει λόγο για απόπειρα συγκάλυψης με απαράδεκτες απειλές και κλίμα εκφοβισμού:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πρακτική της ελεγχόμενης από τη ΝΔ πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτή διαμορφώνει το έδαφος για συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων. Σε αυτό το έδαφος κινούνται και οι απαράδεκτες απειλές της κ. Μπακογιάννη. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει το κλίμα απειλών και εκφοβισμού. Το ΚΚΕ αυτή την απαράδεκτη προσπάθεια αντιπάλεψε και θα αντιπαλεύει καθημερινά. Είναι φανερό ότι καταψηφίσαμε την πρόταση πλειοψηφίας (από τη ΝΔ) για το ποιοι μάρτυρες θα εξεταστούν. Δεν θα διευκολύνουμε τις προσπάθειες της πλειοψηφίας για συγκάλυψη. Αντίθετα, θα επαναφέρουμε με κάθε ευκαιρία τις προτάσεις μας για τους μάρτυρες που πρέπει να εξεταστούν, για την ανάγκη ουσιαστικής διερεύνησης όλων των υποθέσεων, για την αποκάλυψη του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και την δράση των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης», δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Αγανακτισμένοι οι Ευρωβουλευτές από τις απαντήσεις των Ελλήνων Αξιωματούχων

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, εμμένοντας στο «απόρρητο» της διαδικασίας και αποκλείοντας τους βασικούς πρωταγωνιστές των παρακολουθήσεων από αυτήν, το βλέμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στραμμένο στην υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν στο The Press Project ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σκοπό να ερευνήσει το ζήτημα μέχρι τέλους, ενώ η παρουσία των Ελλήνων αξιωματούχων στη σημερινή συνεδρίαση της Pega Commitee Press κρίθηκε προβληματική. Συγκεκριμένα οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι και οι Ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος «δυσανασχέτησαν» διαπιστώνοντας τον τρόπο που επιχειρείται να παρουσιαστεί και να συγκαλυφθεί το ζήτημα από την Αθήνα. Η αγανάκτησή τους αποτυπώθηκε έντονα ιδίως όταν οι Έλληνες αξιωματούχοι απέφευγαν να απαντήσουν σε κομβικές ερωτήσεις επικαλούμενοι ξανά το απόρρητο των διαδικασιών. Χαρακτηριστική είναι η αρνητική εντύπωση που άφησε στις Βρυξέλλες η επιθετικότητα και η εριστικότητα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Αλεξανδρή. Ασφαλής πηγή δηλώνει στο The Press Project: «Οι Ευρωβουλευτές θεώρησαν ότι δεν υπήρχε ο αρμόδιος σεβασμός απέναντι στην Επιτροπή».

"google ad"

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τα tweets των Ευρωβουλευτών μετά το πέρας της διαδικασίας. Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση της ευρωβουλεύτριας των Πρασίνων Saskia Bricmont , η οποία έκανε λόγο για απροθυμία των Ελλήνων αξιωματούχων που έχουν κληθεί ενώπιον της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου να δώσουν απαντήσεις για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα.

«Αποκρουστικές οι απαντήσεις από τις ελληνικές αρχές που συνεχίζουν να αρνούνται τις καταγγελίες παράνομης κατασκοπείας και να θέτουν υπό αμφισβήτηση τις αποκαλύψεις του Τύπου» έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ακόμη, ο δημοσιογράφος Σταύρος Μαλιχούδης, ανέφερε στο The Press Project και στη Φάρμα των Ζώων ότι: «Ακόμη και οι Ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και η Νέα Δημοκρατία, είχαν μία τελείως διαφορετική στάση. Ήταν πολύ προβληματισμένοι. Για το κράτος Δικαίου, για την Ελευθερία του Τύπου, για τις αποκαλύψεις και το σκάνδαλο. Και οι ίδιοι οι Ευρωβουλευτές, σε σκάνδαλο αναφέρονται. Επί λέξη, ρώτησαν εάν η Ελλάδα τείνει να γίνει ένα απολυταρχικό καθεστώς. Υπήρξαν μάλιστα στιγμές που ακούγαμε γέλια από τους Ευρωβουλευτές μετά από τις απαντήσεις που δίνονταν από τους Έλληνες αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, οι Ευρωβουλευτές ζητούσαν κάποιες εισηγήσεις, κάποια στοιχεία, που είχαν να κάνουν κυρίως με την παραβίαση της ιδιωτικότητας που επιφέρει η άρση απορρήτου. Οι απαντήσεις ήταν λίγο πολύ τύπου “δεν σας λέω”, με ύφος… πιάτσας. Υπήρχε ένας εξυπνακισμός, σχόλια και ειρωνείες. Οι Ευρωβουλευτές ζητούσαν τεκμήρια, δεν τα λάμβαναν και στήνονταν πηγαδάκια».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το επόμενο βήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να προγραμματιστεί μία δεύτερη συνάντηση, αυτή τη φορά στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.