21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Μπλοκάρει στα (πολλά) ανοιχτά προαπαιτούμενα η δόση

Ημερομηνία:

Πολλά είναι τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω το άμεσο ξεμπλοκάρισμα της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Μετά την αναβολή του σημερινού EuroWorking με την αιτιολογία ότι «δεν υπάρχει αντικείμενο να συζητηθεί», τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, το οποίο -πάντως- θα καταγράψει απλώς την πρόοδο στις συνομιλίας Ελλάδας-δανειστών. Μια πρώτη προσπάθεια άρσης των εμποδίων γίνεται αυτή την ώρα σε τηλεδιάσκεψη που έχει ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Οικονομίας,Γιώργος Σταθάκης, με εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει δύσκολο έργο στο Eurogroup της Δευτέρας, καθώς αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις να αποσαφηνίσει τα μέτρα που εκπληρώσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις. Σε συνέχεια της τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει ενημέρωση στους θεσμούς με την επικαιροποιημένη πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελεί και το σημείο αιχμής στις διαπραγματεύσεις.

Και οι δύο πλευρές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα γίνουν βήματα προσέγγισης εντός του Σαββατοκύριακου, αν και εκτιμάται ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά στις προϋποθέσεις των πλειστηριασμών.

Αγκάθι τα ισοδύναμα

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή της ρύθμισης για τα ισοδύναμα που θααντικαταστήσουν  τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το ΥΠΟΙΚ τηρεί σιγή ιχθύος μετά την χθεσινοβραδινή εμπλοκή με τον φόρο στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ και ψάχνει να βρει το μίγμα των μέτρων που δεν θα «ενοχλήσει» τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επιδοθεί σε έναν διαπραγματευτικό αγώνα, προκειμένου να πείσει τους αμετακίνητους τεχνοκράτες των θεσμών, οι οποίοι από τη μια θέλουν να αποσυρθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, από την άλλη βρίσκει προβλήματα στη φορολόγηση των τυχερών παιγνίων, ακόμη και αν αποφέρουν έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Οι διαρροές, ωστόσο, από τις Βρυξέλλες είναι μάλλον δυσοίωνες, καθώς ήδη μιλούς για νέα μέτρα πάνω από 2 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί να τεθούν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσητο επόμενο διάστημα, για τη διετία 2016-2017.

Πολιτική απόφαση

O Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν,Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, για τα «κόκκινα» δάνεια, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει το ζήτημα σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων.

Αν δεν βρεθεί γρήγορα λύση ο Αλέξης Τσίπρας θα αρχίσει μπαράζ επαφών, μέχρι το Eurogroup, πιθανότατα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ.  Σε μια παράλληλη προσπάθεια «επικοινωνίας» του προβλήματος είναι και ο Μάρτιν Σουλτς, μετά την στήριξη που παρείχε στην ελληνική κυβέρνηση και τη δέσμευση ότι «θα μεταφέρει στους συνομιλητές του τις αιτιάσεις της Ελλάδας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...