17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

«Μπουμ» στις οφειλές προς την εφορία

Ημερομηνία:

Του Γιώργου Παππού

Μια ανάσα από τα 92 δισ. ευρώ έφτασαν τα χρέη προς τις εφορίες, καθώς τον Αύγουστο, παρά το ότι δεν υπήρχαν υποχρεώσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τα ληξιπρόθεσμα αυξήθηκαν κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ!

Αν και τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου πήγαν σχετικά καλά -όπως έδειξαν τα στοιχεία του Προϋπολογισμού- καθώς το… κυνήγι των αποδείξεων ωφέλησε τον ΦΠΑ, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία ότι σε ένα «νεκρό» μήνα, οι οφειλές προς τις εφορίες σκαρφάλωσαν στα 8,986 δις ευρώ, με μόνο θετικό για το υπουργείο Οικονομικών ότι η εισπραξιμότητα επί αυτών των νέων οφειλών διατηρείται γύρω στο 14%. Τι σημαίνει, όμως, πρακτικά αυτό; Ότι οι κατασχέσεις πήραν «φωτιά».

Αντιθέτως αν δει κανείς τι γίνεται με τα παλιά χρέη στην εφορία, επικρατεί απογοήτευση. Τα χρέη πτωχευμένων επιχειρήσεων διατηρούνται πάνω από τα 12 δις ευρώ και τα αντίστοιχα χρέη ΔΕΚΟ και δημοτικών επιχειρήσεων παραμένουν πάνω από τα 8 δις ευρώ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι από την αρχή του έτους, από αυτά τα παλιά χρέη δεν έχουν εισπραχθεί ούτε 300 εκατ. ευρώ, ενώ από τις νέες οφειλές εισπράχθηκαν 1,3 δις ευρώ.

Το στοιχείο που συνεχίζει να προκαλεί αίσθηση είναι ότι παρά τους ελέγχους, τα πρόστιμα, τις απειλές, ένα ποσοστό γύρω στο 25% των υπόχρεων σε ΦΠΑ εξακολουθεί να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια το Δημόσιο και να μην αποδίδει το φόρο. Μόνο τον Αύγουστο, έπρεπε να αποδοθεί ΦΠΑ 1,050 δις ευρώ, αλλά δεν έφτασαν στα κρατικά ταμεία παρά μόνο 894 εκατ. ευρώ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι κατασχέσεις καλά κρατούν, παρά το «φρένο» του Αυγούστου. Η Φορολογική Διοίκηση έχει ενεργοποιήσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης –κυρίως κατασχέσεις- για έναν στους δύο φορολογούμενους στους οποίους έχει τη σχετική δυνατότητα. Τον Αύγουστο, 4.030.910 φορολογούμενοι είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές . Οι οφειλέτες στους οποίους μπορούσαν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ανέρχονταν σε 1.541.970 και οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 774.321 ή σε ποσοστό 50,22% ( από 49,20% τον προηγούμενο μήνα) .

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...