17.8 C
Chania
Saturday, May 11, 2024

Μπούκα εργαζομένων στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ενάντια στο “ωράριο των πολυεθνικών” | Φωτός

Ημερομηνία:

Μπούκα από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Ηρακλείου  με συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ Ηρακλείου, με πανό και συνθήματα “Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών! ” στην χθεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) στο Επιμελητήριο Ηράκλειου.

Η συγκεκριμένη δράση ήρθε μετά την ενέργεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ. (με τη διαφωνία του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων), που ζήτησε από την Περιφέρεια Κρήτης παράταση ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων στις αμιγώςτουριστικές περιοχές.

Μετά τη δράση η ΟΕΣΚ έστειλε επιστολή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης με θέμα: ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΜΙΓΩΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής:

19467917_1394078824017918_3707449201683961550_o

” … Σας αποστέλλομε τη διαμαρτυρία που κατατέθηκε χθες στη συνεδρίαση από την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προς ενημέρωση σας και περιμένουμε ΑΜΕΣΑ και εγγράφως τα δικά σας συμπεράσματα αλλά και τις θέσεις σας στο θέμα και όπως αυτό εξελίχθηκε. Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώσετε εγγράφως και το συντομότερο, τη θέση του Συλλόγου σας για το θέμα αυτό.” αναφέρει η επιστολή”

Διαβάστε και την ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου:

Όχι στο ωράριο των πολυεθνικών!

Να μην περάσει η μεθόδευση Περιφέρειας Κρήτης και πλειοψηφίας ΟΕΣΚ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16 ΙΟΥΛΙΟΥ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου πραγματοποίησε χθες 28/7 δυναμική παρέμβαση στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) με τη συμμετοχή της Γραμματείας Ηρακλείου της ΠΑΣΕΒΕ.

Θυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της ΟΕΣΚ με απόφαση κατά πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίασή της έστειλε κείμενο στην Περιφέρεια Κρήτης, με το οποίο ζητάει τη θεσμοθέτηση λειτουργίας επιπλέον 2 ωρών την ημέρα των εμπορικών καταστημάτων σε όλη την Κρήτη !!!! Στην πράξη αυτό σημαίνει να δουλεύουμε -εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι- ως τις 11 το βράδυ !!!

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι δεν έχουν περάσει 2 μήνες από τις κοινές φιέστες και συνεντεύξεις τύπου των πλειοψηφιών των ΟΕΣΚ και Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για το ζήτημα της Κυριακής. Ο εργοδοτικός συνδικαλισμός της πλειοψηφίας του ΕΚΗ και των άλλων Εργατικών Κέντρων της Κρήτης είναι διπλά εκτεθειμένος καθώς ενώ γνώριζαν από πρώτο χέρι την παραπάνω μεθόδευση, σιωπούσαν, και εναντιώθηκαν στο μέτρο μόνο όταν πιέστηκαν από την αποφασιστική καταδίκη των ταξικών δυνάμεων!

Η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ δεν εκφράζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων εμπόρων το οποία υποτίθεται ότι προασπίζεται αλλά τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο που πιέζει για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου και λειτουργία 24 ώρες το 24ωρο.

"google ad"

19466536_1394057540686713_1191059816135488742_o

Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί όχι μόνο αυτή η πρόταση για δίωρη επιπλέον λειτουργία των καταστημάτων αλλά και η αγωνία να χαρακτηριστούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές ως τουριστικές, με στόχο να διευρυνθεί κι άλλο το ωράριο και να καταστραφεί ολοσχερώς η ζωή των εμποροϋπαλλήλων αλλά και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων; Η στάση της πλειοψηφίας της ΟΕΣΚ αποδεικνύει ότι έχει επιλέξει τον ρόλο του πιστού υπηρέτη των μονοπωλιακών ομίλων του εμπορίου ολόκληρης της Περιφέρειας.

Κατά την παρέμβαση του ο Γραμματέας του σωματείου μας Νίκος Κωνσταντάκης τόνισε ότι «είναι πάγια η θέση μας ότι η κατάργηση της Κυριακής αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου δεν οδηγεί σε «τόνωση της αγοράς», δεν αυξάνει το εισόδημα εμποροϋπαλλήλων και μικρών εμπόρων, δεν «εξυπηρετεί τους καταναλωτές» που είμαστε εμείς: οι άνεργοι, οι χαμηλά αμειβόμενοι και συχνά απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας. Δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι, οι «μερικώς απασχολούμενοι» εργαζόμενοι στον κλάδο που δουλεύουν με μισθούς των 200 ευρώ και δεν μπορούν ούτε το μήνα να βγάλουν.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και η διεύρυνση του ωραρίου διευκολύνει μόνο το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και τις πολυεθνικές στο ξεζούμισμα των εμποροϋπαλλήλων και τον αφανισμό των μικρών εμπόρων. Συνδέεται με το χτύπημα των δικαιωμάτων μας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, του σταθερού χρόνου εργασίας.

Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους τους κλάδους. Αυτά εννοούν ως “ανάπτυξη”, κέρδη για τους μεγάλους ομίλους, αλλά αμέτρητες θυσίες για τους εργαζόμενους και κλείσιμο των μικρών εμπόρων.»

Στο κλείσιμο της παρέμβασής του κάλεσε το Δ.Σ. της ΟΕΣΚ να πάρει πίσω αυτή την απόφαση.

Χαιρετίζουμε τη στάση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων Κρήτης που και στην προηγούμενη Συνεδρίαση που πάρθηκε η απόφαση αλλά και στη στην χθεσινή κράτησε καθαρή στάση ενάντια στην απόφαση της ΟΕΣΚ, στηρίζοντας στην πράξη εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους εμπόρους.

Έπειτα από την αποφασιστική μας στάση, καταφέραμε να αποσπάσουμε την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ ότι σήμερα κιόλας θα σταλεί έγγραφο στον Περιφερειάρχη, με το οποίο θα ζητά να παγώσει η συζήτηση και να συζητηθεί εκ νέου με την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου που εκπροσωπεί τους εμποροϋπάλληλους του κλάδου του Νομού, τα άλλα αρμόδια εργατικά σωματεία στους άλλους νομούς και τους Εμπορικούς Συλλόγους της Κρήτης.

Κάνουμε ξεκάθαρο πως για ακόμη μια φορά δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά σε καμία μεθόδευση για αλλαγή του ωραρίου.

Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους του νομού να κάνουν υπόθεσή τους την κλαδική απεργία στο εμπόριο την Κυριακή 16 Ιουλίου.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την...

Στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ...

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...