13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Μυρίζει… τρίτες κάλπες – Δεν φτάνουν τα κουκιά για συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ μετά τις πρώτες εκλογές

Ημερομηνία:

Της Πηνελόπης Νάσσου

Ανοιχτό είναι ακόμη και το ενδεχόμενο για διεξαγωγή ακόμη και τριών εκλογικών αναμετρήσεων, όπως ισχυρίζονται πολλοί στην κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση των Τεμπών έχει δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό τοπίο με άγνωστες παραμέτρους.

Με βάση τα στοιχεία των επτά δημοσκοπήσεων του Μαρτίου (Marc, GPO, MRB, Metron Analysis, Prorata, Pulse, Alco), ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες δεν είναι πια εφικτός. Άρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, πέρα από αφήγημα, η κυβέρνηση πρέπει να βρει και κυβερνητικό εταίρο, αλλιώς είναι αναγκασμένη να πάει ξανά σε εκλογές με την ελπίδα ότι δεν θα έχει συμβεί κάποιο άλλο τραγικό γεγονός στη χώρα και οι πολίτες θα έχουν εκτονώσει την οργή τους στις δύο πρώτες κάλπες.

Με βάση μάλιστα την ημερομηνία των εκλογών, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός μέχρι τις 7 Απριλίου (όλα δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη θα στηθεί στις 21 ή 28 Μαΐου και η δεύτερη 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου), η τρίτη κάλπη, εφόσον υπάρξει, θα πάει για μετά το καλοκαίρι, δηλαδή στις αρχές του φθινοπώρου.

Το… στατιστικό λάθος

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία η υπερδραστηριοποίηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα έχει φέρει μεγάλο πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς, παρ’ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εισπράττει από τις απώλειες της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές αφήσουν να εννοηθεί ότι το αποτέλεσμα στην πρώτη κάλπη μπορεί να είναι στο όριο του στατιστικού λάθους. Δηλαδή με λίγα λόγια τα δύο κόμματα να τερματίσουν μαζί με πολύ μικρή διαφορά.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, είναι σίγουρο ότι και στη δεύτερη κάλπη το κυβερνών κόμμα θα έχει τα προβλήματά του, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Με βάση, λοιπόν, αυτή την ανάλυση οι πληροφορίες λένε ότι το σενάριο της τρίτης κάλπης αποκτά όλο και περισσότερους υποστηρικτές από τη στιγμή που τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται για την ώρα απόλυτα στη θέση ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό κάποιον από τους Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Τα τρία σενάρια

Φυσικά – όπως έχει αποδείξει η Ιστορία – όλες αυτές οι δηλώσεις ξεχνιούνται κάτω από την πίεση των γεγονότων και την ανάγκη τού να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα. Αν όμως αυτήν τη φορά το ΠΑΣΟΚ – το οποίο στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι το μοναδικό κόμμα με το οποίο θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν – παραμείνει σταθερό στη θέση του, τότε τα σενάρια είναι συγκεκριμένα, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει:

● Να επιλέξει άλλον κυβερνητικό εταίρο, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος.

● Να στηριχτεί στην ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσουν στην κυβέρνηση μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης.

● Να πάει σε τρίτες κάλπες.

Το σενάριο συνεργασίας της Ν.Δ. με την Ελληνική Λύση για την ώρα μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο, αν και στην πολιτική ισχύει η ρήση «ποτέ μην λες ποτέ». Διότι, αν πραγματικά υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρει κοινά σημεία με τον Κυριάκο Βελόπουλο.

"google ad"

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σενάριο – ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί προσωπικά σε κάποιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης –, και εδώ τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μπορεί στη ΔΕΘ το περασμένο φθινόπωρο ο πρωθυπουργός να είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να εντάξει στην κυβέρνησή του και στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους – κάνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη να μιλήσει για αποστασία –, όμως η συγκυρία τώρα δεν είναι ίδια.

Τα πράγματα τη συγκεκριμένη στιγμή μοιάζουν ιδιαίτερα δύσκολα ακόμα και γι’ αυτούς που στο παρελθόν πολύ θα ήθελαν να σταθούν στο πλευρό του Κυριακή Μητσοτάκη. Όπως ισχυρίζονται στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, κάτι τέτοιο θα το έκαναν μόνο όσοι έχουν αποφασίσει να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ και να ενταχθούν στη Ν.Δ. καθώς δεν υπάρχει δρόμος γυρισμού. Ωστόσο τη συγκεκριμένη στιγμή, με τη Ν.Δ. να φυλλορροεί, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνα για μία τέτοια μετακίνηση.

Όλα του γάμου δύσκολα

Γι’ αυτό λοιπόν κάποια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προετοιμάσει την κοινή γνώμη και για την τρίτη κάλπη από τη στιγμή που πλέον τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το ζήτημα πάντως είναι ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι οι τρίτες κάλπες θα δώσουν στη Ν.Δ. αυτοδυναμία, καθώς και οι πολίτες μπορεί να εξοργιστούν από την επιμονή της Ν.Δ. να κερδίσει τις εκλογές, ενώ το πολιτικό κλίμα ίσως να έχει επιβαρυνθεί ακόμα πιο πολύ από εξωτερικούς παράγοντες.

Με βάση λοιπόν αυτή τη λογική βουλευτές της Ν.Δ. ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή. Όμως με την απλή αναλογική, για να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση, χρειάζεται 46% – 47% από ένα κόμμα ή περισσότερα. Έτσι όπως καταγράφονται σήμερα τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, ένα τέτοιο άθροισμα προερχόμενο από κόμματα που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους – εφόσον το πρώτο και το δεύτερο αποκλείεται να συνεργαστούν – φαίνεται αδύνατο.

Συγκεκριμένα το σενάριο μιας συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ από τις πρώτες εκλογές αδυνατίζει λόγω της πτώσης των ποσοστών και των δυο κομμάτων, των οποίων το άθροισμα είναι αδύνατον να φτάσει στο απαιτούμενο ποσοστό.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...