Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια σειρά παραλίες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.
Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».
Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα
Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος στην Κρήτη αλλά και σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάιτ inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.
Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.
Και στην Κρήτη
Αν και σίγουρα το φαινόμενο δεν έχει την ίδια ένταση με άλλες περιοχές της Ελλάδας μωβ μέδουσες καταγράφονται και στην Κρήτη με μεγαλύτερη συχνότητα στο νομό Χανίων και στο νομό Λασιθίου και σε μικρότερο στο νομό Ηρακλείου και στο νομό Ρεθύμνου, κυρίως στις βόρειες ακτές του νησιού. Ο νότος, φαίνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου καθαρός από μέδουσες.
Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.
Όπως σημειώνεται στο in.gr, τα συμπτώματα μετά από επαφή – τσίμπημα από την μέδουσα μπορεί να είναι: Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας, ναυτία, πτώση πίεσης, ταχυκαρδία, κεφαλαλγία, εμετός, διάρροια, σπασμός των βρόγχων, δύσπνοια.
Σε περίπτωση εμφάνισης συστηματικών συμπτωμάτων (σπάνια) όπως: υπόταση , βράχος φωνής , εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης , έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Σε κάθε περίπτωση μπορούμε να απολαύσουμε τα μπάνια μας φέτος στις παραλίες της Κρήτης. Ούτως ή άλλως η προσοχή συνίσταται για πολλούς λόγους και όχι μόνο για τις μωβ μέδουσες.
με πληροφορίες από in.gr
Δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση σε αντίθεση με την τάση βελτίωσης τον περασμένο μήνα, παρά τη…
Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή In Business, με τη Μαρία Σμιλίδου, μίλησε η καθηγήτρια Διατροφής…
Απειλές κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αν δεν σταματήσει άμεσα ο πόλεμος…
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ) για…
«Την ανάγκη αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου και αύξηση της παρέμβασης της πολιτείας και στους…
Στις 7-8 Φεβρουαρίου αναμένεται να συμπληρωθεί το 18μηνο της προφυλάκισης γιατρών που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται…
This website uses cookies.