Με ρυθμούς χελώνας καταβάλλονται στους αμπελουργούς οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τον περονόσπορο το 2011. Αν και έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι παραγωγοί που έχασαν τη σοδειά τους περιμένουν ακόμα τα χρήματα που «έρχονται» μέσω του προγράμματος ΠΣΕΑ από εθνικά κονδύλια.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου αναμένεται να πιστωθούν οι λογαριασμοί περίπου 200 αμπελουργών. Έτσι θα φθάσουν όλους κι όλους τους 350, οι παραγωγοί που θα έχουν αποζημιωθεί, έναντι των 10.000 που έχουν καταθέσει αιτήσεις!
Ο λόγος για τον οποίο καθυστερούν τόσο πολύ οι πληρωμές ήταν αρχικά η κωλυσιεργία του υπουργείου Οικονομικών να εγκρίνει τις σχετικές πιστώσεις. Κι όταν οι πιστώσεις εγκρίθηκαν, η έλλειψη προσωπικού στον ΕΛΓΑ καθυστέρησε ακόμα περισσότερο τις καταμετρήσεις. Το λιγοστό προσωπικό (20 γεωπόνοι και 2 κτηνίατροι σε όλη την Κρήτη) τρέχει και δεν φθάνει για την καταμέτρηση των τελευταίων ζημιών σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία από το χιονιά και τις ανεμοθύελλες. Πιο πριν ήταν επιφορτισμένο με καταμετρήσεις για ζημιές από καλοκαιρινές βροχές, ισχυρούς ανέμους και καύσωνα.
Το περιφερειακό παράρτημα του ΕΛΓΑ είχε ζητήσει να τοποθετηθεί προσωπικό, όμως εκτός από υποσχέσεις αρμοδίων πολιτικών παραγόντων, δεν είδε κάτι άλλο. Έτσι, το υπάρχον προσωπικό καλείται να βγάλει σε πέρας τεράστιο όγκο δουλειάς, καθώς δυστυχώς οι θεομηνίες δεν έλειψαν από την Κρήτη το 2014 και στις αρχές του 2015.
Αποζημιώσεις για περονόσπορο
Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν ακόμα πόσα χρήματα δικαιούνται για αποζημιώσεις στον περονόσπορο που λαμβάνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες οι οποίοι καλλιεργούν σταφιδάμπελα, οινάμπελα και αμπέλια που παράγουν επιτραπέζια σταφύλια.
Όπως εξηγεί ο διευθυντής του παραρτήματος του ΕΛΓΑ στην Κρήτη Νίκος Δασκαλάκης, οι αποζημιώσεις υπολογίζονται βάσει αλγόριθμου, δηλαδή ενός μαθηματικού τύπου, μέσω του οποίου λαμβάνονται υπόψη μια σειρά παράγοντες όπως το ποσοστό της ζημιάς, το είδος της καλλιέργειας και ο αριθμός των στρεμμάτων. Κι όσο πιο πολλά είναι τα στρέμματα για τα οποία ζητά να αποζημιωθεί κάθε αγρότης, τόσο πιο λίγα χρήματα, ανά στρέμμα, του αντιστοιχούν. Είναι δύσκολο κάθε αγρότης να υπολογίσει τα χρήματα που θα πάρει. Μάλλον θα πρέπει να περιμένει τις καταστάσεις πληρωμής για να καταθέσει ή όχι την ένστασή του.
Για παράδειγμα, έστω ότι κάποιος καλλιεργεί 10 στρέμματα σταφιδάμπελα και το ποσοστό της ζημιάς που του καταγράφηκε είναι 60%. Τότε θα εισπράξει 100 ευρώ ανά στρέμμα, για τα έξι στρέμματα ή το 60% των 100 ευρώ ανά στρέμμα για τα 10 στρέμματα, δηλαδή 600 ευρώ. Αν όμως έχει 20 στρέμματα και επίσης του καταγράφηκε ζημιά 60%, τότε θα εισπράξει αποζημίωση για 12 στρέμματα με ποσό ανά στρέμμα κάτω των 100 ευρώ. Όπως γίνεται σαφές, είναι πολύ δύσκολο καθένας παραγωγός να μπορεί να υπολογίσει από μόνος του πόσα χρήματα θα εισπράξει.
Καταγραφή ζημιών από χιονιά, χαλάζι, πλημμύρες, ανέμους
Με προτεραιότητα στην καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου που καταστράφηκε από τις τελευταίες θεομηνίες, ιδιαιτέρως το χιονιά, εργάζονται τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλάκη από τους κτηνοτρόφους της Κρήτης έχουν κατατεθεί 250 δηλώσεις ζημιών σε ζωικό κεφάλαιο. Ήταν λιγότερες σε σύγκριση με χιονοπτώσεις προηγούμενων χρόνων, προφανώς επειδή οι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν εγκαίρως για την κακοκαιρία και είχαν πάρει τα μέτρα τους.
Επίσης, έχει δηλωθεί μεγάλο πλήθος ζημιών, από γεωργούς και κτηνοτρόφους για καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και παραγωγή, εγκαταστάσεις καλλιεργειών, στάβλους αλλά και κηπευτικά, λόγω του χιονιά, έντονων χαλαζοπτώσεων, ισχυρών ανέμων και πλημμυρικών φαινόμενων, ιδιαιτέρως μετά τις τελευταίες ραγδαίες βροχοπτώσεις.