22.8 C
Chania
Sunday, May 12, 2024

Μόνο στην Ελλάδα δεν σεβόμαστε την ιστορικότητά μας, τα μνημεία μας – Δείτε Βιέννη, Φλωρεντία, Βενετία, Γένοβα

Ημερομηνία:

Θέλομε να λεγόμαστε Ευρωπαίοι και δουλικότατα υποκλινόμαστε στους σχεδιασμούς τους για μας και στις ντιρεκτίβες τους. Όμως καθόλου δεν τους μιμούμαστε στον σεβασμό της ιστορικότητάς μας και των μνημείων μας. Γι’ αυτό συν τοις άλλοις σε προσχεδιασμένο χρόνο θα εκλείψομε ως λαός. Ίσως αυτό μας αξίζει.

Αν πάτε ή έχετε πάει ταξίδι στην Ευρώπη θα έχετε προσέξει προφανώς πόσο πολύ σέβονται το παρελθόν τους και τα μνημεία τους. Κανένα μνημείο δεν κατεδαφιστηκε, κανένα κτίσμα μεσαιωνικό με αρχιτεκτονική αξία δεν κατεδαφίστηκε για να γίνει πολυκατοικία. Κανένα ιστορικό κτίσμα δεν έγινε ξενοδοχείο.
Πηγαίνετε να δείτε στην Βιέννη πόσο σέβονται την κουλτούρα τους. Γιατί και το κτίσμα αποδεικνύει πολιτισμό και κουλτούρα. Αποδεικνύει παρελθόν σεβαστό και ιστορία για το παρελθόν και μνήμη.

Πηγαίνετε στην Ιταλία. Στην Φλωρεντία, στην Βενετία, στην Γένοβα. Βεβαίως στην Γένοβα, στο ιστορικό της κέντρο. Να θαυμάσετε! Τον σεβασμό που δείχνουν οι Ιταλοί στο παρελθόν τους. Σ’ αυτά όλα που αποδεικνύου πως ήταν ισχυρή και ακμάζουσα η Γένοβα στον Μεσαίωνα. Κανένα παλάτσο δεν έγινε ξενοδοχείο. Να δείτε την ιστορία της μέσα από αυτά. Με τις προτομές τους μέσα στα παλάτσο και την ιστορία των κτισμάτων, αλλά και τις φτωχές συνοικίες του Μεσαίωνα. Να δείτε τις διαφορές. Να δείτε τους δρόμους της, τα σοκάκια της. Με τα ίδια ακριβώς καλντερίμια που είχαν στον Μεσαίωνα. Τις ίδιες πέτρες. Καμιά πέτρα δεν αντικαταστάθηκε με μαρμαρίνη. Τα πατώματα σε κάποια κτίσματα. Καμία παρέμβαση. Μόνο αυστηρή συντήρηση. Πατώματα με τσιμέντο και κερί από πάνω που σχηματίζουν γεωμετρικά σχέδια ή λουλούδια. Απ’ τον Μεσαίωνα ακριβώς τα ίδια. Βλέπεις την τεχνική τους. Τα «φρέσκο» τους στις οροφές. Ακόμα και στα μαγαζιά τα σύγχρονα έχουν απαγορεύσει ν’ αλλάξουν τα ρολά. Είναι τα ίδια ακριβώς που βλέπομε σε ταινίες με έργα εποχής. Περπατώντας βράδυ στην Γένοβα μεταφέρεσαι σε άλλη διάσταση. Λες και «τοποθετήθηκες» σε άλλη εποχή.

Μόνο εδώ εκποιούμε τα πάντα! Και χωρίς τσίπα, επιχειρηματολογούμε. Μαζεύουμε και υπογραφές υπέρ όλων των εκποι, μαζεύουν κάποιοι (ετυχώς λίγοι) υπογραφές!

Θα μας χαρακτηρίζει πλέον η χυδαιότης όπου τα πάντα θα έχουν την τιμή τους;

Μου θυμίζει αυτό με την Κούρδισσα στα Μοσχονήσια που πλησίαζε τα γκρουπ των τουριστών που τρώγαμε και προσπαθούσε να «πασσάρει» την 12χρονη κόρη της στους άντρες της εκδρομής. Είχα μείνει άφωνη. Ειδικότερη επειδή ήταν Κούρδισσα.

Έτσι και μεις. Τα πουλάμε όλα. Για τις ανάγκες μας! Όπως την μάννα. Για τις ανάγκες της, χυδαία πλάσσαρε την 12χρονη κόρη της

Α.Κ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή της Εκκλησίας της Κρήτης προς τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται

Η Ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης διά της Ιεράς Επαρχιακής...

AstraZeneca: Τι λένε οι ειδικοί για την απόσυρση του εμβολίου καθώς τα ερωτήματα πληθαίνουν

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για την απόσυρση του εμβολίου της AstraZeneca,...

Έντι Ράμα: Κοσμοσυρροή στο Κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία του

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά...