18.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Μόνο το 31% των Ελλήνων πιστεύει ότι η συμμετοχή στην Ευρώπη είναι «κάτι καλό»

Ημερομηνία:

Περισσότεροι από ένας στους δύο Έλληνες εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και σχεδόν ένας στους τρεις υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της χώρας είναι «κάτι κακό».

Μάλιστα οι Έλληνες εμφανίζονται σε μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρεστημένοι από την Ε.Ε. σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τη δημοσκόπηση «Parlemeter» 2016 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία διενεργήθηκε στα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την Kantar Public (πρώην TNS opinion).

Όπως κάθε έτος, η έρευνα αυτή εστιάζει στην αντίληψη που έχουν οι Ευρωπαίοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κύρος του, τον ρόλο του, καθώς και το τι γνωρίζουν σε σχέση με αυτό, όπως και θέματα που αφορούν τη συμμετοχή στην Ε.Ε., την ταυτότητα, την ιθαγένεια, τις πολιτικές προτεραιότητες και τις αξίες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ποσοστό 53% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευπρόσδεκτη (53%), και ότι η χώρα τους ωφελήθηκε από την ιδιότητα του μέλους (60%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Έλληνες είναι μόλις 31% και 44%.

Περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα όσα ενώνουν τους Ευρωπαίους είναι πιο σημαντικά από αυτά που τους χωρίζουν (71% έναντι 68% για τους Έλληνες).

Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η φωνή τους λαμβάνεται ολοένα και λιγότερο υπόψη, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, σε 26 από τα 28 κράτη-μέλη, εκτιμάται ότι η φωνή τους μετράει περισσότερο στη χώρα (53% κατά μέσον όρο) από ό,τι σε επίπεδο Ε.Ε. (37% κατά μέσον όρο). Ερωτώμενοι σχετικά με την κατεύθυνση που λαμβάνουν τα πράγματα τόσο στην Ε.Ε. (54% «τα πράγματα βαίνουν προς τη λανθασμένη κατεύθυνση») όσο και στη χώρα τους (54% «το ίδιο»), οι Ευρωπαίοι δείχνουν όλο και πιο απαισιόδοξοι.

imerisia.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αστυνομικοί έστησαν σκηνές στο Σύνταγμα – Τι καταγγέλλουν

Σε μια πρωτόγνωρη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα προχώρησαν αστυνομικοί, το...

Το ΚΚΕ θέλει αλά Κολούμπια φοιτητικό κίνημα καταδίκης Ε.Ε. και κυβέρνησης για τη Γάζα

Το Παλαιστινιακό, που βρίσκεται σε φάση κλιμάκωσης κι ενώ...

Μενίδι: Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος – «Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»

«Μου έτρωγε λεφτά. Διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση εδώ και πολλά...