16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Μύδροι Μανούσου Βολουδάκη για το χρηματιστήριο ενέργειας: «Αν αφήναμε να λειτουργήσει θα είχαμε φτωχοποίηση του λαού»

Ημερομηνία:

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της στην ενέργεια έκανε ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης, προειδοποιώντας ότι «μόνο για ένα χρόνο» θα μειωθούν οι τιμές.

«Αν αφήναμε να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα είχαμε φτωχοποίηση του λαού», τόνισε ο Μ. Βολουδάκης επισημαίνοντας ότι «δεν λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών και γι’ αυτό χρειάζονται κυβερνητικές παρεμβάσεις».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωσή του από την προσωπική του σελίδα στο fb όπως και το βίντεο της ομιλίας:

«Τοποθετήθηκα  στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοσχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δυο ρυθμίσεις που ψηφίζουμε σήμερα θα διευκολύνουν δραστικά τον καταναλωτή:

– Πρώτον η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής (ως τον Ιούλιο του 2023, οι προμηθευτές θα είναι υποχρεωμένοι να ανακοινώνουν την τιμή στην οποία θα πουλάνε δυο μήνες μετά, και οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν ελεύθερα προμηθευτή χωρίς κανένα κόστος και δέσμευση).

– Δεύτερον, η επιβολή πλαφόν στην αγορά χονδρικής. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δε θα εισπράττουν τελικά την υψηλή τιμή που εισπράττουν σήμερα, αλλά μια τιμή – πλαφόν που θα υπολογίζεται στη βάση του πραγματικού τους κόστους. Η διαφορά του πλαφόν με την τιμή του Χρηματιστηρίου θα κατατίθεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να επιδοτεί τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

– Οι ρυθμίσεις αυτές βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση για το επόμενο 12μηνο στο οποίο θα ισχύουν. Πρέπει όμως να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια γιατί είναι σαφές ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας όπως λειτουργεί σήμερα έχει αποτύχει.

– Η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού, επιβεβαιώνει κάτι που έχω επισημάνει από μήνες: το Χρηματιστήριο της Ενέργειας δεν τα κατάφερε να επιτελέσει το σκοπό του, της άριστης κατανομής των πόρων με ανταγωνιστικό τρόπο. Έρχεται η κυβέρνηση να κάνει εκ των υστέρων ρυθμίσεις για να επιβιώσει η κοινωνία.

– Ο ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να υποκρίνεται: το Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν και δική του επιλογή. Μάλιστα ο Κώδικας Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, αυτός που επιτρέπει τα φοβερά και τρομερά πράγματα που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνταχθεί επί των ημερών του! Ομοίως υπήρχε επί των ημερών του η ρήτρα αναπροσαρμογής, απλώς δεν υπήρχε η διεθνής κρίση του φυσικού αερίου!

– Για τις ΑΠΕ: σημαντικές νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων μονάδων, όσο και των απαραίτητων μονάδων αποθήκευσης.

– Με το νομοσχέδιο ενισχύονται οι οικιακές και λοιπές μικρές μονάδες για ιδιοκατανάλωση καθώς υποχρεώνεται ο ΔΕΔΔΗΕ να δώσει 2 ΜW σε κάθε υποσταθμό για τέτοιες μικρές μονάδες. Ζήτησα να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά των ΑΠΕ σε μικρές και μικρομεσαίες μονάδες. Αυτό όχι μόνο είναι επιθυμητό για κοινωνικούς λόγους, αλλά παράλληλα μειώνει τις ανάγκες αναβάθμισης των δικτύων, καθώς μειώνει τις ανάγκες μεταφοράς και διανομής (πιο κοντά η παραγωγή στην κατανάλωση).

– Ζήτησα ακόμη στο εξής να περιορισθούν τα αιολικά πάρκα, προς όφελος φωτοβολταϊκών και λοιπών τεχνολογιών, για δυο λόγους: πρώτον γιατί είναι λιγότερο αποδοτικά για την οικονομία συνολικά καθώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες εφεδρείας ή/και αποθήκευσης. Δεύτερον, γιατί τα αιολικά έχουν και τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον.»

"google ad"

Το βίντεο της ομιλίας:

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδηλατοπορεία από τα σχολεία της Κοραή

Στην ποδηλατοπορεία με την οποία θα κλείσουν οι εκδηλώσεις...

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...