16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μύθος και αλήθειες της Ελληνικής Οικονομίας

Ημερομηνία:

Καθώς πλησιάζουμε στις γιορτές των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους 2015, μετά από 4,5 χρόνια «μαστιγώματος» δουλείας και δουλοπαροικίας (λέγε μνημόνιο και «διαρθρωτικές» αλλαγές) του ελληνικού λαού,, θα παρουσιάσουμε κάποια οικονομικά μεγέθη που δείχνουν «ανάγλυφα’ και με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί και συνεχίζει να πραγματοποιείται μέχρι σήμερα – παρά τις ευλογίες της δικομματικής κυβέρνησης της υποτέλειας, της αισιοδοξίας της ανάκαμψης και ότι βγαίνουμε από το «τούνελ». Αυτά δε μας λένε εδώ και 4-5 μήνες σε κάθε ευκαιρία;

Ήταν σοκαριστικά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν προ τριμήνου από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για την φτώχια στην Ελλάδα.

1.250.000 άνεργοι, πέριξ των 2,5 εκατομ. Βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, άλλα 3,8 εκατομ. Απειλούνται από τη φτώχεια (23,1%) και προηγείται της Ισπανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας!!!

Η έκθεση αναδεικνύει ότι οι πολιτικές του μνημονίου είχαν αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του βιοτικού επιπέδου, την κατάρρευση των αμοιβών και της απασχόλησης, ταυτόχρονα με την υποβάθμιση της Υγείας και της Παιδείας.

Οι «πολιτικές» της εσωτερικής υποτίμησης και των περικοπών έδειξαν μόνιμα στο «περιθώριο» ένα μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι διακηρύξεις για ανάκαμψη και καλύτερες μέρες δεν πρόκειται πλέον να τους αγγίξουν. Οι στρατιές των ανέργων των φτωχών και των «αποκλεισμένων» θα παραμείνουν. Αυτή την πραγματικότητα αντανακλούν τα στοιχεία της έκθεσης της Βουλής. Αυτή τη «μεσαία» τάξη που κατόρθωσαν μέσα σε 5 χρόνια να την κάνουν πτωχή. Την ίδια ώρα που πάνω από 60 δις € καταθέσεων έφυγαν στο εξωτερικό και παραμένουν εκεί – είναι το «μαύρο χρήμα» που δεν δηλώθηκε τα προηγούμενα 10 χρόνια.

Στο νέο χρόνο που μας έρχεται σε λίγες μέρες η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί εφ’ όσον και εάν ξεκινήσει το «ξεκαθάρισμα» των «κόκκινων δανείων» και οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια εικόνα έρχεται να επιβεβαιώσει η ψήφιση του προϋπολογισμού (2015) πριν λίγες μέρες. Ένας προϋπολογισμός ανειλικρινής, καιροσκοπικός, πλαστός. Ανειλικρινής διότι αποκρύπτει πρόσθετα μέτρα 2 δις € επί πλέον, και καιροσκοπικώς γιατί κρύβει την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση των Δημόσιων δικονομικών της Ελλάδας και πλαστός γιατί σημαντικά στοιχεία του είναι παραχαραγμένα (κοινώς μαγειρεμένα).

Θα παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία εδώ και στη συνέχεια για να καταλάβει ο καθένας μας τι συμβαίνει σε τούτη εδώ τη «Δημοκρατία» . Πηγή των στοιχείων μας το Υπουργείο Οικονομικών.

Ένα σημαντικότατο μέγεθος που αντλούμε είναι από τον Πίνακα των «Πιστωτικών εσόδων» όπως συγκαλυμμένα ονομάζεται πλέον ο δανεισμός.

Το ελληνικό Δημόσιο δανείζεται με διάφορους τρόπους, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια 3-6 12μηνης διάρκειας καθώς και με ειδικές κατηγορίες παραγώγων, Repos και Swaps (τη θυμάστε αυτή τη SWAPS από την εποχή Σημίτη ο πρώτος «διδάξας» με τον «φωστήρα» Δ/ντη του Σ.Ο.Ε. κύρ. Στουρνάρα δεξί χέρι του επί 6ετίας Υπουργού Οικονομικών Παπαντωνίου). Τα SWAPS (συμφωνίες ανταλλαγής τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να μεταφέρει δημόσιο ΧΡΕΟΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ… το οποίο (χρέος) ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ!!

Βλέπουμε λοιπόν ενώ τα προηγούμενα χρόνια 2009,10,11,12,13 ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ SWAPS το έτος 2014 υπήρξαν SWAPS ύψους 83,8 Δις € και το επόμενο έτος 2015 προβλέπονται 44 Δις € !!

Αν αθροίσουμε και τα υπόλοιπα «πιστωτικά έσοδα»= ΔΑΝΕΙΑ από άλλες κατηγορίες (έντοκα, ομόλογα κ.λ.π.) βλέπουμε ότι το 2014 τα ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ (ΔΑΝΕΙΚΑ) ανήλθαν στο αστρονομικό ποσόν των 145,2 Δις.

Με αυτό το «ΤΡΥΚ» λοιπόν το χρέος της κεντρικής κυβένρησης το 2014 κατεβαίνει στις 325,9 Δις € έναντι των 409 Δις € (228,6% του ΑΕΠ) που θα έπρεπε αν δεν υπήρχαν τα SWAPS! (325.2 +83.8=409).

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και το 2015 με το ύψος συνολικά των ΔΑΝΕΙΩΝ (όλων των κατηγοριών) να ανέρχεται στα 96 Δις € (στοιχεία κατατεθέντος προϋπολογισμού.

"google ad"

Κατά την περίοδο 2009-2014 το σύνολο των ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (ΔΑΝΕΙΑ) ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 612,4 Δις €!!!

Ενώ την ίδια περίοδο (2009-2014) οι ΔΑΠΑΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ (τόκων και χρεολυσίων) ανήλθε στα 589,8 Δις €!!!

Είναι ποτέ δυνατόν να συνεχιστεί αυτή η χρηματοδότηση του χρέους της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ όταν τα τοκοχρεολύσια αντιπροσωπεύουν το 96,3% των κρατικών εσόδων (589,8: 612,4=96,3)

Με τι πόρους το κράτος θα πληρώσει μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, παιδεία, εθνική άμυνα όταν τα κρατικά έσοδα 82Δις επαρκούν για τη χρηματοδότηση μόνο του 35% των συνολικών κρατικών δαπανών έτους 2014. Και γιατί μόνο 35% το αναλύουμε ως εξής: 153,6 Δις € για πληρωμή τοκοχρεολυσίων + 80 Δις € πρωτογενείς δαπάνες. Το ΣΥΝΟΛΟ των δαπανών της ΓΕΝΙΚΗΣ κυβέρνησης υπολογίζεται στα 233,6 Δις (2014). Άρα τα 82 Δις € εκτιμώμενα ΕΣΟΔΑ αντιστοιχούν στο 35% του ποσού των 233 Δις € σύνολ. Δανείου.

Άρα το υπόλοιπο 65% πλέον καλύπτεται από ΝΕΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΕΣΟΔΑ (ΔΑΝΕΙΑ). Και δεν έχει ΤΕΛΟΣ αυτό το καθοδικό σπιράλ θανάτου της Ελλην. Οικονομίας. Όταν μέχρι πρότινος οι Σαμαράς και Βενιζέλος και σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο ισχυριζόταν ότι μετά το Δεκέμβρη του ,14 η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της με έξοδο στις αγορές!

Όταν το δημόσιο χρέος αυξάνει με ταχύτατους ρυθμούς και η οικονομία σέρνεται στο τούνελ της ύφεσης για έκτο (6) και πλέον χρόνο, ποιοι θα δάνειζαν μια χώρα που οι ετήσιες Δανειακές ανάγκες της είναι γύρω στα 100-150 Δις €. Σημειωτέον ότι το 2015 πρέπει να πληρωθούν ομόλογα αξίας 16 Δις και 9 Δις σε τόκους σύνολο 25 Δις € χωρίς να υπολογίσουμε τις ανανεώσεις εντόκων γραμματ. 3μηνης 6μηνης διάρκειας (βραχυπρόθεσμος δανεισμός) και τις καταπτώσεις εγγυήσεων των Δ.Ε.Κ.Ο. που δανειοδοτούνται από διάφορες ελληνικές και ξένες τράπεζες με την εγγύηση του Ελλην. Δημοσίου.

Συνολικά το 2015 θα χρειαστούν πέριξ των 96 Δις € νέων ΔΑΝΕΙΩΝ *

Στο Δελτίο Δημοσίου χρέους μηνός Σεπτεμβρίου 2014 βλέπουμε ότι στο πίνακα με τις ΔΕΚΟ ΕΝΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ( ΕΑΣ, ΟΣΕ, ΑΤΤ. ΜΕΤΡΟ, ΔΕΕΛΠΝΟ, ΚΕΔ, Οργανισμός Κτιρίων κ.λ.π.) είχαν χρέη προς τράπεζες ύψους 9,7 δις €. Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις ΕΚΤΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ το Σεπτέμβριο του 2014 είχαν ΧΡΕΗ πέριξ των 7,1 Δις € οι «φορείς» αυτοί (Αττική οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών !!!, Δ.Ε.Σ.Φ.Α, ΔΕΗ, ΟΜΜΑ) από νομικής άποψης θεωρούνται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!!!

Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποιο είναι το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΥΨΟΣ ΔΑΝΕΙΩΝ των συγκεκριμένων επιχειρήσεων που από ίδρυσής τους μέχρι σήμερα έχουν καταπέσει και στη συνέχεια πληρώθηκαν από το Δημόσιο και τελικά βάρυνε το Δημόσιο χρέος και τις πλάτες όλων μας.

Τελειώνοντας μετά την ειδυλλιακή αυτή «εικόνα» του Δημοσίου χρέους πάμε να δούμε και τη «Δική μας» ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ.

Μέχρι και τον Οκτώβρη του ,14 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολτών από πάσης φύσεως φόρους, πρόστιμα, τέλη κ.λ.π. έφτασαν τα 73,2 Δις €.

Τα χρέη «φέσια» του τραπεζικού συστήματος (μαζί με την Τράπεζα Ελλάδος) ανερχόταν πέριξ των 200 Δις €!!! (σύμφωνα με διεθνή πρακτική, τα χρέη του τραπεζικού συστήματος αθροίζονται στο συνολικό Δημόσιο χρέος μιας χώρας).

Τα μη εξυπηρετούμενα Δάνεια (κόκκινα) νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα 87 Δις € (ήτοι το 42% των συνολικών χορηγηθέντων δανείων). Ανείσπρακτες οφειλές σε ασφαλιστικούς οργανισμούς και ταμεία 16 Δις €. Παίρνοντας μια βαθειά ανάσα και αθροίζοντας όλους τους προηγούμενους αριθμούς βλέπουμε το ΜΑΓΙΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ των 936 Δις € ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ. (Ήτοι 560 Δημόσιο Χρέος + 200 +73+16+87=936Δις €.

Ν.Χ. (ειδικός συνεργάτης)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...

Handelsblatt για τουριστική σεζόν: Ζητούνται εργαζόμενοι για το ελληνικό οικονομικό θαύμα

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από...

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...