30.8 C
Chania
Monday, June 17, 2024

Μ. Βολουδάκης: Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ανάγκη χρηματοδότησης – Έδωσαν τα χρήματα για τον κορωνοϊό στις μεγάλες επιχειρήσεις

Ημερομηνία:

Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βολουδάκης κάνει αναφορά στη συζήτηση χθες με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για το ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως αναφέρει στο κείμενο, “οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάκαμψης” αφού τα χρήματα “απορροφήθηκαν κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις λόγω των κριτηρίων που οι τράπεζες έθεσαν”.

Πιο αναλυτικά αναφέρει τα εξής:

Είχαμε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μια συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Επέλεξα να αναφερθώ αναλυτικότερα σε ένα ζήτημα που θεωρώ κρίσιμο: το ρόλο των τραπεζών στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Εν περιλήψει είπα τα εξής:

Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται αυτή τη στιγμή επαρκώς στην ανάγκη χρηματοδότησης της ανάκαμψης. Τα χρήματα του ΤΕΠΙΧ απορροφήθηκαν κυρίως από μεγάλες επιχειρήσεις, λόγω των κριτηρίων που οι τράπεζες έθεσαν. Τα κριτήρια αυτά ήταν αυστηρότερα από τον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός 651/2014, στον οποίο παραπέμπουν όλες οι ρυθμίσεις της Ε.Ε. για τις ενισχύσεις επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι να μην χρηματοδοτούνται οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τόνισα ότι θα πρέπει να ληφθεί πρόνοια ώστε να μην καταλήξει στο ίδιο αποτέλεσμα και το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο (η εγγύηση του δημοσίου στο 80% των δανείων).

Ανέφερα μάλιστα ότι οι τράπεζες και πριν την πανδημία ακολουθούσαν μια παρόμοια πολιτική: Αν και το 2019 διέθεταν πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα από ότι το 2018, δεν τη διοχέτευσαν στην αγορά, όπως προκύπτει από την τελευταία Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η πολιτική αυτή των τραπεζών είναι απαράδεκτη, ιδίως δεδομένων των απανωτών κεφαλαιοποιήσεων που έχουν γίνει με χρήματα των φορολογουμένων.

Στην απάντησή του ο Υπουργός αναγνώρισε ουσιαστικά πρόβλημα, λέγοντας ότι «οι τράπεζες δεν έδειξαν για ένα μεγάλο διάστημα να ακολουθούν το βηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης, ο σκοπός είναι να συγχρονιστούμε». Παρουσίασε ακόμα συνοπτικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για χρηματοδότηση εκτός του τραπεζικού συστήματος, ακριβώς λόγω του προβλήματος αυτού.

Δείτε το σχετικό βίντεο της συζήτησης:

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΣΟΚ: Επιτάχυνση της διαδικασίας εκλογής αρχηγού ζητούν Γερουλάνος και Χριστοδουλάκης

Θέμα επίσπευσης των διαδικασιών της εκλογής αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ θέτουν ο Παύλος...