20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Μ. Γλέζος: “Νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν περίμενα κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί μνημόνιο”

Ημερομηνία:

Την πρότασή του για μορατόριουμ με τους δανειστές επαναφέρει με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή της Κυριακής» ο Μανώλης Γλέζος και υπογραμμίζει ότι μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το τρίτο μνημόνιο είναι μονόδρομος.

Όμως, στην πραγματικότητα θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες λύσεις», δηλώνει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και τονίζει πως η λύση αυτή δεν είναι ούτε ρήξη ούτε υποταγή, αλλά πάγωμα όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με τα δάνεια.«Δεν περίμενα κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί μνημόνιο»

«Ούτε δανειζόμαστε ούτε ξοφλάμε δάνεια και ούτε λειτουργούν τα τοκοχρεολύσια για ένα χρονικό διάστημα», αναφέρει ο Μανώλης Γλέζος. Σημειώνει, επίσης, ότι «δεν θα υπήρχε καμία δυσκολία να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, αν δεν καταβάλαμε τα δάνεια προς τους δανειστές».«Δεν μπορούμε να κρυφτούμε πια. Το τρίτο μνημόνιο είναι μνημόνιο. Όταν κατηγορείς τα άλλα δύο μνημόνια, γιατί υπερασπίζεσαι το τρίτο;

Είπα δημόσια ότι είναι χειρότερο και από τα προηγούμενα,αλλά εννοούσα ιδιαίτερα την πολιτική του πλευρά. Δηλαδή, δεν περίμενα ποτέ ότι η εκλεγμένη από τον λαό κυβέρνηση θα δεχόταν ποτέ τέτοιο μνημόνιο. Δεν περίμενα ποτέ κυβέρνηση της Αριστεράς να αποδεχθεί τέτοια πρόταση», δηλώνει ο κ. Γλέζος.«Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ταυτιστεί με την Ιστορία»

Στο ερώτημα τι μπορούσε να κάνει ο πρωθυπουργός, απαντά πως πέρασαν έξι μήνες στη διάρκεια των οποίων θα μπορούσε να κινηθεί η οικονομία της χώρας, «κάτι το οποίο δεν κάναμε και έχουμε ευθύνη γι’ αυτό».

Τονίζει, επίσης, ότι δεν έγιναν παρεμβάσεις για να ενεργοποιηθούν δυνάμεις στην αγροτική οικονομία, παρεμβάσεις για να παράγει αξίες ο λαός στον οποίο θα έπρεπε να δοθούν εξουσίες.

Ο M. Γλέζος επικρίνει την αποδοχή των συντελεστών του ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι οι αριστεροί είναι αντίθετοι με τους έμμεσους φόρους που πλήττουν τον καταναλωτή.

Ερωτηθείς για τον Αλέξη Τσίπρα απαντά: «Έχω ακόμη ελπίδες ότι θα δει τα λάθη, που ομολογεί ότι έχει κάνει, και θα ταυτιστεί με την Ιστορία», «ευελπιστώ και πιστεύω ακόμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλογιστεί τα λάθη του και θα τα διορθώσει στην πράξη δίνοντας στον λαό την εξουσία και σε όλο τον κόσμο δουλειά».«Η διαφορετικότητα των απόψεων πηγή της δικής μας Αριστεράς»

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του στη συγκέντρωση της Iskra και την προσέγγιση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Μανώλης Γλέζος απαντά: «Είπα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη είμαι εδώ, αλλά εσύ δεν ήσουν στη συγκέντρωση που έκανε η Βουλή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Ήμουν και είμαι εκεί και εδώ, και θα πάω και όπου αλλού με καλούν.

Θα πηγαίνω γιατί η διαφορετικότητα των απόψεων είναι η πηγή της δικής μας Αριστεράς».

Δηλώνει επίσης ότι αποπροσανατολίζεται ο εργαζόμενος όταν του λες «η μορφή του νομίσματος θα σε σώσει», αλλά σημειώνει επίσης ότι ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να κάνει ένα συνέδριο για να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η μορφή του νομίσματος.

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μ. Γλέζος προειδοποιεί ότι μια διάσπαση θα ήταν νίκη των αντιδραστικών δυνάμεων και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

"google ad"

Για το έκτακτο συνέδριο απαντά ότι «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εγκριθεί η συμφωνία μόνο από την κυβέρνηση», για να υπογραμμίσει:

«Δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα και πριν από οποιαδήποτε διαπραγμάτευση απαιτείται όχι η γνώμη της κυβέρνησης του Μαξίμου, αλλά η γνώμη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...