12.8 C
Chania
Sunday, January 19, 2025

Μ. Δρεττάκης: Καταστροφικές για τις γεννήσεις στην Κρήτη τα μνημονιακά χρόνια 2011 μέχρι 2013

Ημερομηνία:

Σημαντικές μειώσεις καταγράφονται στις γεννήσεις κατά τα έτη 2011 με 2013 σύμφωνα με καταγραφές, την ώρα που οι μειώσεις μάλιστα αυτές ξεπερνούν το συνολικό μέσο όρο όλης της Ελλάδας.

Ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και τέως αντιπρόεδρος της Βουλής και Υπουργός Μανόλης Γ. Δρεττάκης, αναλύει το φαινόμενο σε ένα άρθρο στην εφημερίδα «Πατρίς», στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και οι διαστάσεις που πήρε στο νησί μας.

Συγκεκριμένα:

Σε δύο άρθρα μας στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ» 2.3.13 και 19.3.13, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ, πρώην ΕΣΥΕ) εξετάσαμε τις γεννήσεις στην Κρήτη και στους νομούς της σε σχέση με εκείνες στο Σύνολο κατά υπηκοότητα της μητέρας Στο πρώτο, δείξαμε ότι η μείωση των γεννήσεων στην Κρήτη το 2011 σε σχέση με το 2010 ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας, ενώ στο δεύτερο δείξαμε ότι η οριακή μείωση τους το 2012 σε σχέση με το 2011 οφειλόταν στη μείωσή τους από αλλοδαπές.

Πρόσφατα, και με μεγάλη καθυστέρηση, βγήκαν τα στοιχεία για τις γεννήσεις κατά υπηκοότητα της μητέρας του έτους 2013 (εκείνα του 2014 θα καθυστερήσουν). Με βάση τα στοιχεία αυτά και εκείνα των ετών 2010, 2011 και 2012, εξετάζουμε στο άρθρο αυτό την καθοδική πορεία των γεννήσεων στην Κρήτη και στους νομούς της σε σύγκριση με εκείνες στο Σύνολο Χώρας κατά υπηκοότητα της μητέρας την τριετία 2011-2013 σε σύγκριση με το 2010. Τα σχετικά στοιχεία αυτά δίνονται στον Πίνακα που ακολουθεί.

Ο Πίνακας χωρίζεται σε τρία μέρη. Στις 4 πρώτες στήλες του πρώτου μέρους του Πίνακα δίνονται οι γεννήσεις από Ελληνίδες στην Κρήτη και στους νομούς της και στο Σύνολο Χώρας τα έτη 2010-2013, στις στήλες του δεύτερου μέρους τα αντίστοιχα στοιχεία για τις γεννήσεις από αλλοδαπές και σε εκείνες του τρίτου μέρους το σύνολο των γεννήσεων, δηλαδή το άθροισμα των δύο πρώτων μερών. Στην 5η στήλη και των τριών μερών δίνεται η μείωση των γεννήσεων το 2013 σε σχέση με το 2010 και στην 6η η ποσοστιαία μείωσή τους το 2013 σε σχέση με το 2010 (θα την αναφέρουμε απλώς ως μείωση στη συνεχεια).

Από τον Πίνακα αυτό φαίνεται ότι την τετραετία 2010-2013 οι γεννήσεις από:

-Ελληνίδες μειώνονταν όλα τα χρόνια στο νομό Χανίων, ενώ στους άλλους νομούς και στην Κρήτη σημείωσαν μικρή αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011 και μείωση τα άλλα έτη. Τελικά το 2013 σε σχέση με το 2010 μειώθηκαν σε όλους τους νομούς και όπως φαίνεται από την τελευταία στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Η μείωση στο νομό Ηρακλείου ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας, ενώ εκείνες στους άλλους νομούς και στην Κρήτη μικρότερες

– Αλλοδαπές μειώνονταν όλα τα χρόνια σε όλους τους νομούς της Κρήτη, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας και τελικά οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες από τη μείωση στο Σύνολο Χώρας στους τρείς από τους τέσσερεις νομούς της χώρας και στην Κρήτη. Εξαίρεση αποτελεί ο νομός Χανίων στο οποίο η αντίστοιχη μείωση ήταν μικρότερη από εκείνη στο Σύνολο Χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στο νομό Ηρακλείου και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι ποσοστιαίες μειώσεις των γεννήσεων από αλλοδαπές ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις μειώσεις στις γεννήσεις από Ελληνίδες (τριπλάσιες στην περίπτωση του νομού Ηρακλείου και εξαπλάσιες του νομού Χανίων).

-Ελληνίδες και αλλοδαπές μαζί, δηλαδή στο σύνολο των γεννήσεων μειώθηκαν σε όλους τους νομούς, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας όλα τα έτη με την εξαίρεση των νομών Λασιθίου και Ρεθύμνης στους οποίους σημειώθηκε μικρή αύξηση το 2012 σε σχέση με το 2011. Τελικά σημειώθηκε μείωση σε όλους τους νομούς, στην Κρήτη και στο Σύνολο Χώρας. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους νομούς Ηρακλείου και Ρεθύμνης και η μικρότερη στο νομό Χανίων. Στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Λασιθίου η μείωση ήταν μεγαλύτερη απ’ ότι στο Σύνολο Χώρας, ενώ στο νομό Χανίων και στην Κρήτη μικρότερη.

Όπως έχουμε δείξει σε παλαιότερα άρθρα μας στην εφημερίδα «Πατρίς» την περίοδο 2004-2010, χάρη στις γεννήσεις από αλλοδαπές σημειωνόταν αύξηση του συνόλου των γεννήσεων. Την τριετία, όμως, 2011-2013 σημειώθηκαν οι μεγάλες μειώσεις γεννήσεων που δείχνει ο Πίνακας τόσο από Ελληνίδες, όσο και (μεγαλύτερες) από αλλοδαπές. Οι μειώσεις αυτές όπως τονίζαμε στα δύο άρθρα μας που αναφέραμε στην αρχή οφείλονται, κυρίως, στις δραματικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων των Μνημονίων (εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, δραστική περικοπή μισθών και συντάξεων, περικοπές επιδομάτων, δυσβάστακτη φορολογία σε οικογένειες με παιδιά κλπ.). Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μειώσεις των γεννήσεων από αλλοδαπές, εκτός από τους οικονομικούς λόγους (η ανεργία στους αλλοδαπούς είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στους Έλληνες), οι μειώσεις αυτές οφείλονται και στο γεγονός ότι ένας (άγνωστος) αριθμός οικογενειών τους επέστρεψαν στις πατρίδες τους.

Τέλεια αδιαφορία για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είχαν επιδείξει όλες οι κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι και το 2009. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις τις ξεπέρασαν σε σκληρότητα και αναλγησία, ιδιαίτερα απέναντι σε οικογένειες με παιδιά και ιδιαίτερα τις τρίτεκνες και πολύτεκνες, με το να θεωρούν τα παιδιά τεκμήριο! Δεν θα πάψουμε να επαναλαμβάνουμε ότι η εγκληματική στάση όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων απέναντι στο δημογραφικό, το υπ’ αριθμό ένα εθνικό μας πρόβλημα, αποδυναμώνει δημογραφικά την πατρίδα μας λόγω μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της, μείωσης που επιδεινώθηκε με τη μετανάστευση άνεργων προσοντούχων νέων τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια σε χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και την Αυστραλία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Μαζικές απελάσεις ετοιμάζει την επομένη της ορκωμοσίας του

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την...

Ο Ντόναλντ Τραμπ έβγαλε meme κρυπτονόμισμα και έβγαλε 4 δις δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την...

Πόσο ευπρόσδεκτο είναι το Xiaohongshu για τους “πρόσφυγες του TikTok”;

Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε...

Με τον David Lynch περπατούσαμε μαζί στα όνειρά μας

Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις...