Στην Ελλάδα και στην επιλογή να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όπως και στις διαπραγματεύσεις των τελευταίων εβδομάδων, αναφέρεται ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι σε αναλυτική συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore
“H Iταλία προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να ξαναφέρει την λογική, συμβάλλοντας στην τελευταία πρόταση της Κομισιόν, την πιο θετική και την Ελλάδα. Το όχι του Αλέξη και των συνεργατών του μου φάνηκε αδικαιολόγητα επίμονο”, τονίζει ο Ρέντσι, προσθέτοντας ότι δεν συμμετείχε στο παρελθόν και δεν εννοεί να πάρει μέρος τώρα σε “περιορισμένης συμμετοχής συνόδους”
“Τις διαπραγματεύσεις τις διέκοψε ο Βαρουφάκης, δυστυχώς. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι ποιος λάθεψε πρώτος, δεν είμαστε στο νηπιαγωγείο. Διαφορετικά δεν υπάρχει μια κοινότητα. Εμείς προχωρήσαμε στην μεταρρύθμιση των συντάξεων. Αλλά δεν καταργήσαμε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις στους Ιταλούς για να τις δώσουμε στους Έλληνες. Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση του εργασιακού, αλλά δεν σημαίνει ότι με τα χρήματά μας κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές μπορούν να συνεχίσουν να μην πληρώνουν τους φόρους”, προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Ρέντσι διερωτάται “αν δεν ισχύσουν πλέον οι κανόνες τι θα συμβεί στην Ισπανία τον Οκτώβριο και στην Γαλλία σε ενάμιση χρόνο; Μπορεί να ζητά κανείς ευελιξία σεβόμενος τους κανόνες. Το να νομίζεις, όμως, ότι είσαι ο πιο πονηρός από όλους και το να μην σέβεσαι τους κανόνες είναι κάτι το διαφορετικό. Εμείς θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Ελληνες, διαφορετικά δεν μπορεί να γίνει”.
Ο Ματτέο Ρέντσι προσθέτει σχετικά με το δημοψήφισμα: “αν κερδίσει το όχι κατά την άποψή μου, η Ελλάδα οδεύει προς την εγκατάλειψη του Ευρώ. Θα επιστρέψει στην δραχμή, και θα ήταν ένα δράμα, πρώτα από όλα για τους Έλληνες. Αλλά τώρα, πλέον, πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες: οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να σεβασθούν την βούληση της Αθήνας, χωρίς να μπερδεύονται στην υπόθεση. Θέλουν να φύγουν; Θα αποφασίσει ο λαός τους. Δημοκρατία είναι μια λέξη που εφευρέθηκε στην Αθήνα.
Οι Βρυξέλλες πρέπει να την σεβαστούν. Από την μεριά τους οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα τις συνέπειες της επιλογής τους”.
Σε ερώτηση της εφημερίδας, τέλος, αν υπάρχει ευθύνη της Γερμανίας και της ‘Αγκελα Μέρκελ ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός απαντά:
“Η εκτίμησή μου σε σχέση με τα τελευταία δέκα χρόνια ευρωπαϊκής ιστορίας είναι διαφορετική από εκείνη της ‘Αγκελα Μέρκελ. Θεωρώ αποτυχία το ότι βασίσθηκαν όλα στην δημοσιονομική πειθαρχία και στην λιτότητα. Ήμουν ο πρώτος ο οποίος στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού συμβουλίου έδωσα μάχη για να μιλήσουμε και πάλι για ανάπτυξη και επενδύσεις. Και αύριο στο Βερολίνο θα μιλήσω και πάλι μαζί της για το μέλλον της ηπείρου μας. Αλλά το να ρίχνουμε την ευθύνη στην Γερμανία για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα είναι ένα βολικό άλλοθι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Το να ρίχνουμε πάντα την ευθύνη στους Γερμανούς δεν μπορεί να αποτελέσει πολιτική στρατηγική. Μπορεί να ανεβάσει το ηθικό, αλλά όχι την οικονομία.
Η Μέρκελ προσπάθησε πραγματικά να βρει μια λύση. Νομίζω ότι η κίνηση του δημοψηφίσματος την αιφνιδίασε. Ήταν στην πρώτη γραμμή για να βρεθεί μια συμφωνία, πηγαίνοντας και κατά της κοινής γνώμης της πατρίδας της. Αλλά τώρα ο κίνδυνος είναι το δημοψήφισμα να μετατραπεί σε Μέρκελ κατά Τσίπρα. Θα ήταν λάθος και είναι αυτό που επιθυμεί ο Αλέξης. Δεν είναι τυχαίο το ότι κέρδισε τις εκλογές μιλώντας περισσότερο αρνητικά για την Μέρκελ παρά με αναφορές στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι ο φίλος μου Γιούνκερ έκανε λάθος να ξεκινήσει την εκστρατεία υπέρ του “ναι”. Αυτό δεν είναι δημοψήφισμα ανάμεσα σε Ευρωπαίους ηγέτες. Αυτό είναι δεύτερος, τελικός γύρος: ευρώ κατά δραχμής. Οι Έλληνες δεν πρέπει να πουν αν αγαπούν περισσότερο τον πρωθυπουργό τους ή τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά αν θέλουν, ή δεν θέλουν, να μείνουν στο κοινό νόμισμα”.
ΑΠΕ-ΜΠΕ