14.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Μ. Χνάρης: «Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών – Απαιτούνται ενέργειες για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος»

Ημερομηνία:

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση του – Αναφορά, φέρνει στη Βουλή των Ελλήνων, την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ταυτόχρονα για την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος, ο Βουλευτής Ρεθύμνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, απευθυνόμενος προς τους αρμόδιους Υπουργούς.

Ο Μ. Χνάρης προέβη στην κατάθεση της εν λόγω Αναφοράς, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης (Ε.Π.Λ.Σ.Δ.Κ.), μέσω της οποίας οι εκπρόσωποί της εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, η οποία έχει ως συνέπεια τη διαμόρφωση ενός επισφαλούς και επιβαρυμένου περιβάλλοντος τόσο για τους μετανάστες όσο και για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος.

Όπως επισημαίνεται στην ως άνω Ανακοίνωση, οι χώροι προσωρινής φιλοξενίας στην Κρήτη «δεν ενδείκνυνται για φιλοξενία πέραν των 24 ωρών», δεδομένου ότι «στερούνται βασικών υποδομών για την ασφαλή και ανθρώπινη φιλοξενία εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ παράλληλα δεν πληρούν κρίσιμες προϋποθέσεις ασφάλειας για τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη και την επίβλεψη των μεταναστών».

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, «Η πολυήμερη συγκατοίκηση ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων και πολιτισμικών χαρακτηριστικών σε ακατάλληλες συνθήκες»,  οξύνει περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση, ενισχύοντας ένα εύθραυστο και εκρηκτικό περιβάλλον, καθώς τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος «καλούνται καθημερινά να διαχειριστούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο και ευαίσθητο επιχειρησιακό πεδίο, χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη και χωρίς επαρκές προσωπικό».

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Δυτικής Κρήτης αιτούνται την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας, με σκοπό:

  • Την αποσυμφόρηση των πρόχειρων χώρων φιλοξενίας,
  • Τη μεταφορά των μεταναστών σε κατάλληλες δομές εντός του προβλεπόμενου χρόνου,
  • Την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα,
  • Και την ουσιαστική συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων στη διαχείριση της κρίσης.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι, δεδομένης «της επικείμενης εφαρμογής του νέου, αυστηροποιημένου πλαισίου για το μεταναστευτικό» και καθώς τα διαλαμβανόμενα στην ως άνω επιστολή, τεκμηριώνουν εύλογα και δίκαια, αιτείται την άμεση δρομολόγηση όλων των απαραίτητων ενεργειών, με σκοπό την ταχεία ικανοποίηση των εν λόγω αιτημάτων καθώς επίσης και τη σχετική ενημέρωση της Βουλής.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...