Πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι πρώτοι νέοι αναπνευστήρες, που με τη χρήση τους θα “ελευθερώσουν” τους κλασικούς αναπνευστήρες στις εντατικές για βαρύτερα περιστατικά. Χάρη σε ερευνητική ομάδα 40 επιστημόνων.
Τα μικρά κομμάτια πλαστικού που ρυπαίνουν το περιβάλλον είναι η ύλη, με την οποία ασχολείται υπό κανονικές συνθήκες η φυσικός Καρολίνε Ζόμμερ. Στο Πανεπιστήμιο Μάρμπουργκ η υποψήφια διδάκτωρ ερευνά τον τρόπο εντοπισμού των μικροσωματιδίων που βλάπτουν τον άνθρωπο και τη φύση. Όμως η κορωνοκρίση έχει φέρει τα πάνω κάτω και σε αυτό το πανεπιστήμιο. Εδώ και δύο εβδομάδες η 25χρονη Καρολίνε, υπό τις οδηγίες του καθηγητή Μάρτιν Κοχ και με τη συμμετοχή επιστημόνων από την ιατρική και την ιατρική τεχνολογία, εργάζεται πυρετωδώς για την ανάπτυξη ενός πρωτότυπου αναπνευστήρα, που με λίγα μέσα μπορεί να κατασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.
Όλοι συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς
Το έναυσμα για το λεγόμενο The Breathing Project ήρθε από το Μεξικό, από έναν επισκέπτη ερευνητή εκεί, που εργάζεται στο ίδιο Ινστιτούτο με την Καρολίνε. “Η ιδέα ήταν ο σχεδιασμός μιας όσο το δυνατόν πιο εύκολης συσκευής, που να μπορούν να κατασκευάσουν όχι μόνο χώρες, όπως η Γερμανία, που έχουν τις δυνατότητες, αλλά και χώρες της Λατινικής Αμερικής ή αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής”, επισημαίνει η υποψήφια διδάκτορας, η οποία αντελήφθη πολύ γρήγορα ότι πρέπει να αλλάξει κανείς τρόπο σκέψης και να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. “Τελικά είμαστε φυσικοί και όχι ειδικοί στον τομέα τεχνητής αναπνοής”.
Οι φυσικοί του Πανεπιστημίου πρόσθεσαν την γνώση τους για το πώς μπορούν να συναρμολογηθούν τα διαφορετικά κομμάτια, τα κολλούν και να τα προγραμματίζουν. Μέσα σε δύο ημέρες βρήκαν κι άλλους ειδικούς από τομείς της ιατρικής και της ιατρικής τεχνολογίας αλλά και από τον εξειδικευμένο κλάδο της ιατρικής του ύπνου, που κι αυτοί αμέσως δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλουν. Εκτός από τους 20 φυσικούς προστέθηκαν κι άλλοι 20 επιστήμονες από άλλους κλάδους, που συμπλήρωσαν την ομάδα. Το πιο νέο σε ηλικία μέλος είναι μια 22χρονη φοιτήτρια. Όλοι συμμετέχουν εθελοντικά και αφιλοκερδώς.
Ο ένας εκ των δύο πρώτων αναπνευστήρων αποτελεί μετεξέλιξη της λεγόμενης συσκευής Continius Positive Airway Pressure. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιείται κατά του συνδρόμου άπνοιας και βρίσκεται στη Γερμανία σε ποσοστό 3% των νοικοκυριών. Διαθέτει κινητήρα, χειριστήριο και ανάλογο software. “Οι γιατροί και οι τεχνικοί μας λένε τι χρειάζονται κι εμείς τα εφαρμόζουμε” εξηγεί η Καρολίνε Ζόμμερ τη διαδικασία. Βέβαια οι τροποποιημένοι αναπνευστήρες δεν είναι τόσο αποδοτικοί, όπως αυτοί του εμπορίου, ούτε μπορούν να παρακολουθούν τη συχνότητα των παλμών της καρδιάς και να ρυθμίζουν το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς του Covid19 μόλις παρουσιάσουν βελτίωση της υγείας τους.
Σύντομα τα πρώτα 50 κομμάτια
Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται κλινικές συσκευές τεχνητής αναπνοής των εντατικών για την στήριξη βαρέων περιστατικών του Covid19. Θετική ανταπόκριση και από τους γιατρούς που εργάζονται στις εντατικές των Πανεπιστημιακών Κλινικών του Γκίσεν και του Μάρμπουργκ. Εξέτασαν τις νέες συσκευές και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα τις χρησιμοποιούσαν σε κάθε περίπτωση. Αλλά και η δεύτερη συσκευή της ερευνητικής ομάδας του Μάρμπουργκ είχε θετική ανταπόκριση. Βασίζεται στη λογική των λεγόμενων Ambu Bags, σάκων αερισμού, που χρησιμοποιούνται στις πρώτες βοήθειες σε ανθρώπους με δυσκολίες αναπνοής. Είναι διαθέσιμοι και έχουν χαμηλό κόστος. Η μάσκα τοποθετείται στο πρόσωπο και τίθεται σε κίνηση σε τακτά χρονικά διαστήματα με το χέρι. Η ερευνητική ομάδα εκπόνησε ένα σύστημα αυτοματοποιημένης θέσης σε λειτουργία. Όλες οι τεχνικές πληροφορίες και οδηγίες κατασκευής θα ανακοινωθούν προσεχώς για να μπορούν να κατασκευαστούν οι αναπνευστήρες και σε άλλες χώρες.
Οι ερευνητές του Μάρμπουργκ έχουν ξεχάσει να μετρούν την ώρα. Δουλεύουν από τις 6 το πρωί και δεν φεύγουν από τα εργαστήριά τους νωρίτερα από τις 9 το βράδυ. Για να μην μολυνθούν με τον νέο ιό, παίρνουν όλα τα ενδεδειγμένα μέσα. Φορούν μάλιστα και μάσκες που έχουν ράψει συγκάτοικοι στα σπίτια που ζουν. Όλοι τους φέρνουν μεγάλο απόθεμα θετικής διάθεσης και απορούν και οι ίδιοι που μέσα σε δύο εβδομάδες κατάφεραν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί από την αρχή. “Χαιρόμαστε που πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή των νέων αναπνευστήρων για ευρύτερη χρήση” λέει η Καρολίνε. Τον πρώτο κατασκευαστή βρήκε ο καθηγητής Κοχ. Ο προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Φριτς Βίντερ από το Σταντάλενχοφ θέλει να φτιάξει τα πρώτα 50 κομμάτια κατά το πρότυπο της ομάδας φυσικών Μάρμπουργκ.
Ζαμπίνε Κίνκαρτς
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου