12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Νέα απάντηση καθηγητή Αντώνη Φώσκολου: Δε θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος Fracking στις εξορύξεις Νότια της Κρήτης

Ημερομηνία:

Σε απάντηση των σχολίων της εφημερίδας που γράφτηκαν αναφορικά με το άρθρο – απάντηση του κ. Φώσκολου στο κείμενο «Επτά κίνδυνοι για τους κατοίκους από τις εξορύξεις υδρογονανθράκων με τη μέθοδο fracking» ο κ. Φώσκολος αναφέρει τα εξής:

Tο FRACKING σημαίνει ρωγμάτωση του σχιστολιθικού πετρώματος, που έχει πορώδες λιγότερο του 10%, για την απόληψη φυσικού αερίου η αργού πετρελαίου.

Το FRACKING σε σχιστολιθικά πετρώματα που βρίσκονται σε βάθη της τάξης των 6- 8 χιλιομέτρων από τον πυθμένα της θάλασσας και σε απόσταση 100 και 150 χιλιομέτρων από την παραλία δεν πρόκειται να μολύνουν υδροφόρους ορίζοντες από τους οποίους θα πιούν νερό οι κάτοικοι του νομού Χανίων.

Ας έλθουμε όμως στα κοιτάσματα που είναι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το φυσικό αέριο….διότι ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΙΛΑΜΕ, είναι εγκλωβισμένο σε κοραλλιογενείς υφάλους με πορώδες άνω του 60%. Το ίδιο συμβαίνει και με τους στόχους που υπάρχουν δυτικά του κόλπου της Κυπαρισσίας. Αυτοί οι στόχοι είναι πιστό αντίγραφο των κοιτασμάτων Ζορ, Αιγύπτου, και Γλαύκου και Καλυψούς της Κύπρου. Οι ίδιες εταιρείες που βρήκαν τα κοιτάσματα Ζορ, Καλυψώ και Γλαύκο είναι οι εταιρείες που θα κάνουν την έρευνα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και αυτές οι εταιρείες δεν χρησιμοποιούν FRACKING. Τι να ρωγματώσουν; Ένα πέτρωμα που έχει πάνω από 60% πορώδες;

Στην Αίγυπτο , Κώνο του Νείλου, έχουν γίνει 1800 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκαν 61 κοιτάσματα φυσικού αερίου χωρίς να κάνουν χρήση της μεθόδου FRACKING.

Στην ΑΟΖ του Ισραήλ έγιναν πάνω από 460 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκαν 12 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, κυρίως φυσικού αερίου, χωρίς να κάνουν χρήση της μεθόδου FRACKING.

Στην Κύπρο έγιναν προς το παρόν 8 γεωτρήσεις και ανακαλύφθηκαν προς το παρόν 3 εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα και θα γίνουν το 2020 άλλες 4 ερευνητικές γεωτρήσεις και μία επιβεβαιωτική συν μία παραγωγική στο κοίτασμα της Αφροδίτης  Η εκμετάλλευσής τους θα γίνει χωρίς FRACKING.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι στην Κύπρο ανακαλύφθηκαν 19 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου, στην ΑΟΖ του Ισραήλ 40 τρις κυβικά πόδια και στην ΑΟΖ της Αιγύπτου 170 τρις κυβικά πόδια και ήδη η Αίγυπτος εξάγει ετησίως προς την Ευρώπη 10 τρις Μ3 υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Όταν δεν χρειάζεται να κάνεις χρήση της μεθόδου FRACKING γιατί την συζητάμε; Υπάρχει άγνοια η σκοπιμότητα.

Η Baker-Hughes πέτυχε να κάνει FRACKING σε υποθαλάσσια πετρώματα. Όμως δεν μας λέει ούτε σε ποιά βάθη ήσαν τα πετρώματα που έγινε το FRACKING ούτε την κατηγορία των πετρωμάτων.

Η ουσία είναι μία. Eκμετάλλευση με Fracking δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα όπως δεν γίνεται στην Αλβανία, Κύπρο, Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Λιβύη.

Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος που δεν μπορεί να γίνει το FRACKING στην Ελλάδα είναι ο εξής. Για να κάνεις FRACKING πρέπει να γνωρίζεις πολύ καλά η καλλίτερα να έχουν χαρτογραφηθεί οι γεωλογικοί σχηματισμοί που έχουν σχιστόλιθους πλούσιους σε υδρογονάνθρακες. Τέτοιοι γεωλογικοί χάρτες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και ούτε καν γνωρίζουμε την περιεκτικότητα των υδρογονανθράκων σε αυτούς τους άγνωστους σχιστολιθικούς σχηματισμούς.

Εμείς λοιπόν περνάμε νομοθεσίες εναντίον του FRACKING χωρίς να γνωρίζουμε που είναι αυτά τα πετρώματα που έχουν υδρογονάνθρακες και που χρειάζεται αυτή η μέθοδος εκμετάλλευσης. Και βεβαίως εδώ και 2 χρόνια έχει νόμο που απαγορεύει την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με την μέθοδο του FRACKING.

Μια σύντομη απάντηση:

Χαιρόμαστε που ο καθηγητής κ. Φώσκολος παραδέχεται ότι η μέθοδος Fracking μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε θαλάσσιους στόχους, παρά του ότι στην πρώτη απάντησή του με αρκετά ειρωνικό ύφος δήλωνε ότι κάτι τέτοιο είναι περίπου… σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Ας ελπίσουμε ότι, όπως λέει, εφόσον προχωρήσουν οι εξορύξεις νότια της Κρήτης, αυτό θα γίνει δίχως τη συγκεκριμένη μέθοδο, όπως διαβεβαιώνει στη δεύτερη απάντησή του.

Όμως, υπάρχουν ακόμα προβλήματα και αντιδράσεις.

Η καταστροφή του Deepwater δημιούργησε ένα εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για τις εξορύξεις συνολικά, ιδιαίτερα σε μεγάλα βάθη, όπως αυτές που θα γίνουν στην Κρήτη.

Το γεγονός είναι ότι τα ατυχήματα και σε περιπτώσεις εξόρυξης φυσικού αερίου είναι πολύ συχνά. Οι επιπτώσεις μπορεί να μην είναι ίδιες όπως με ένα ατύχημα σε εξόρυξη πετρελαίου, όμως είναι και πάλι πολύ σημαντικές.

Αναφέρουμε εδώ χαρακτηριστικά την περίπτωση της διαρροής αερίου στο Cook Inlet κοντά στην Αλάσκα.

Το αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν η διαρροή 6 με 8,8 εκατομμυρίων λιτρών φυσικού αερίου καθημερινά με την εταιρεία να μη μπορεί να προχωρήσει σε επισκευή για αρκετούς μήνες.

Άραγε, οι εξορύξεις σε τέτοια μεγάλα βάθη που θα γίνουν οι εξορύξεις στην Κρήτη δεν αυξάνουν τους κινδύνους;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ