19.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Νέα ερώτηση Βιρβιδάκη με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων»

Ημερομηνία:

Νέα ερώτηση με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων» προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, κατέθεσε σήμερα 19 Ιουνίου 2014, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Στην ερώτησή του ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει:

«Την 1η Απριλίου 2014, κατέθεσα προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας, την με Α.Π. 7395/1-4-2014 ερώτηση με θέμα «Χορηγία πρώην Προέδρων Κοινοτήτων».

Με την παραπάνω ερώτηση ρωτούσα τους Υπουργούς εάν εξετάζουν το ενδεχόμενο ΜΟΝΟ κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, η θητεία των Προέδρων και των Μελών των Τοπικών Συμβουλίων, ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ή ΜΕΛΟΥΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία ΕΦΟΣΟΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΘΗΤΕΙΑ 20 ΕΤΩΝ, εκ των οποίων τα 4 ως πρόεδροι.

Δηλαδή, αναφερόμουν σε μεταβατική διάταξη η οποία θα ισχύει μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του Νόμου 2539/1997 με την έννοια της μεταβατικής διάταξης, αφού με την εφαρμογή 2539/1997 ο μεγαλύτερος αριθμός κοινοτήτων ενσωματώθηκε σε Δήμους ή συνενώθηκαν και δημιούργησαν νέους Δήμους. Ενδεικτικά ανέφερα ότι στο Νομό Χανίων καταργήθηκαν 144 κοινότητες και παρέμειναν μόνο δύο. Έτσι, οι τότε Πρόεδροι Κοινοτήτων και τα μέλη των τότε Κοινοτικών Συμβουλίων, ήταν υποχρεωμένοι ή να συνεχίσουν στα Τοπικά Συμβούλια ή να διεκδικήσουν θέση στα δημοτικά Συμβούλια όπου ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων ήταν πολύ μικρός σε σχέση με αυτούς . Αναφερόμουν δε μόνο σε εκείνους και επαναλαμβάνω μόνο για την πρώτη εφαρμογή του Ν. 2539/1997, οι οποίοι είχαν ήδη συμπληρώσει 16 χρόνια θητείας ως Πρόεδροι ή Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου εκ των οποίων τουλάχιστον 4 χρόνια ως Πρόεδροι.

Στην απάντηση του ( για την οποία ενημερώθηκα αρχικά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ημέρες πριν την λάβω από τις υπηρεσίες της Βουλής) ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρεται αρχικά γενικώς στα αιρετά όργανα του κράτους μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνει τους βουλευτές, τους Δημάρχους, τους μετακλητούς και αιρετούς Νομάρχες τους οποίους δεν αφορούσε η ερώτησή μου.

Στη συνέχεια, παραθέτει την ισχύουσα νομοθεσία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχα ήδη παραθέσει στην ερώτησή μου και καταλήγει ότι το αξίωμα του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου ήταν τιμητικό και άμισθο αγνοώντας τελείως όλα όσα ερωτούσα ορισμένα από τα οποία ενδεικτικά και μόνο έχω τονίσει με κεφαλαία.

Επαναλαμβάνω ότι αναφερόμουν ΜΟΝΟ στον μικρό αριθμό των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβούλων οι οποίοι το 1998 είχαν συμπληρώσει ήδη 16 χρόνια θητείας εκ των οποίων τα 4 τουλάχιστον ως Πρόεδροι κοινοτήτων και οι οποίοι συνέχισαν για 4 τουλάχιστον χρόνια ακόμα ως Πρόεδροι ή Τοπικοί Σύμβουλοι, επειδή η πλειονότητα των Κοινοτήτων καταργήθηκε με τον νόμο 2539/1997. Δηλαδή σε αυτούς που για 20 τουλάχιστον χρόνια στήριξαν την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες κυρίως στην ύπαιθρο και οι οποίοι στερήθηκαν το δικαίωμα της χορηγίας όχι με δική τους απόφαση ή ευθύνη»

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Βιρβιδάκης ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς:

«1ον) Εξετάζουν το ενδεχόμενο μόνο κατά την πρώτη εφαρμογή του ν. 2539/1997, με την έννοια της μεταβατικής διάταξης, η θητεία των Προέδρων και των μελών των Τοπικών συμβουλίων να αναγνωριστεί ως θητεία Προέδρου ή μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα και να τους καταβληθεί ισόβια χορηγία εφόσον βεβαίως έχουν συμπληρώσει συνολικά θητεία είκοσι ετών, εκ των οποίων τα τέσσερα ως πρόεδροι;

2ον) Πόσα άτομα αφορά η συγκεκριμένη διάταξη όπως την περιγράφω και ποια είναι η ετήσια επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή της;»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...