Home ΤΟΠΙΚΑ Νέα καλέσματα υπέρ του ανοίγματος της πρόσβασης προς τους πολίτες της αυλής των κτιρίων στο Λοφο Καστελι | Βίντεο

Νέα καλέσματα υπέρ του ανοίγματος της πρόσβασης προς τους πολίτες της αυλής των κτιρίων στο Λοφο Καστελι | Βίντεο

Νέα καλέσματα υπέρ του ανοίγματος της πρόσβασης προς τους πολίτες της αυλής των κτιρίων στο Λοφο Καστελι | Βίντεο

Νέα καλέσματα αλλά και βιντεο δόθηκαν στη δημοσιοτητα σχετικά με την πορεία υπερ του ανοιγματος της πρόσβασης στους πολίτες της αυλής των κτιρίων στο Λόφο Καστελι.

Η συγκέντρωση έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.

Κάλεσμα δημοτικής παράταξης “Ανταρσία στα Χανιά”

Ο λόφος Καστέλι δεν σας ανηκει – έξω η αστυνομία από τον λόφο και τις γειτονιές

Τα Χανιά αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος αναπλάσεων επιχειρείται να προσαρμοστεί η πόλη και οι δομές της αποκλειστικά στις ανάγκες της κερδοφορίας της αστικής τάξης. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να μετατρέψει την πόλη σε μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής δραστηριότητας προσαρμοσμένη πλήρως και αποκλειστικά στις ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας. Θέλουν να μετατρέψουν την πόλη σε χρυσορυχείο για τους λίγους προνομιούχους επιχειρηματίες και κόλαση για τους φτωχούς.

Η πρόσφατη επίσκεψη Πέτσα και οι υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων που την συνόδευσαν υπογράμμισε τη στήριξη της κυβέρνησης σε αυτή τη στρατηγική. Την ώρα που χιλιάδες Χανιώτες έχουν χτυπηθεί με τον πιο άγριο τρόπο από την οικονομική και την υγειονομική κρίση, μη μπορώντας να εξασφαλίσουν ούτε καν τα προς το ζην, κυβέρνηση και δημοτική αρχή χρηματοδοτούν έργα πολλών εκατομμυρίων για να «αναπλάσουν» την πόλη σύμφωνα με τις ανάγκες των πλουσίων φίλων τους.

Η επίκληση του δημόσιου χώρου από την πλευρά της δημοτικής αρχής είναι πέρα για πέρα κάλπικη. Η ανάπλαση των Αγίων Αποστόλων, η πρόθεση μετατροπή της πλατείας 1866 σε ανοιχτό mall, τα σχέδια διαμόρφωσης συνεδριακών κέντρων, αναψυκτηρίων και παρκινγκ αντί για πάρκο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, η εμπλοκή των ξενοδόχων – χορηγών στο χώρο της ΑΒΕΑ εις βάρος της ασφάλειας των μαθητών των διπλανών σχολείων είναι χαρακτηριστικές.

Δημόσιος χώρος δεν σημαίνει μόνο γήπεδα, πάρκα και πλατείες. Δημόσιος χώρος σημαίνει παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, αξιοπρεπή και ασφαλή σχολικά κτίρια, γηροκομεία με επαρκές προσωπικό και υπηρεσίες. Πάνω απ’ όλα όμως δημόσιος χώρος σε περίοδο πανδημίας σημάνει ένα ισχυρό και εκτεταμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτά όλα όμως αποτελούν ψιλά γράμματα για τους κρατούντες γιατί δεν αποφέρουν κέρδη. Τα θεωρούν βαρίδια για την διακυβέρνησή τους και εύχονται και φροντίζουν να απαλλαγούν από αυτά.

Η επαναδιεκδίκηση του λόφου Καστέλι, μετά την βίαιη εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από την αστυνομία (την οποία ξέχασαν να καταδικάσουν όσοι «καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται»)παραμένει να αποτελεί έναν εμβληματικό σταθμό στον αγώνα για την επαναδιεκδίκηση του δημόσιου χώρου στην πόλη.  Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της πόλης έχει εκφραστεί ενάντια στην προσπάθεια της πρυτανείας του Πολυτεχνείου και του πρώην υπουργού Διγαλάκη να ξεπουλήσουν το χώρο στους ξενοδόχους της Belvedere. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής η οποία άλλαξε τις προτάσεις της για το ΓΠΣ της πόλης και συγκεκριμένα της περιοχής του λόφου μόνο κάτω από τις πολύ ισχυρές πιέσεις του κινήματος. Είναι η ώρα να ανοίξει ξανά η διεκδίκηση του χώρου με όρους κινήματος. Είναι ώρα να διεκδικηθεί πίσω ο λόφος από την πλειοψηφία αυτής της πόλης

Η εικόνα της κυβέρνησης είναι η εικόνα μιας τραγικά αποτυχημένης κυβέρνησης που είναι υπεύθυνη για τον χαμό χιλιάδων ανθρώπων από την πανδημία και ταυτόχρονα μιας κυβέρνησης που είναι ανίκανη να τιθασεύσει την οικονομική κρίση. Το άνοιγμα της οικονομίας χωρίς όρους για χάρη των κερδών της τουριστικής βιομηχανίας απειλεί να μετατρέψει σε εφιάλτη την καθημερινότητα μας. Οι προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση όλο τον προηγούμενο χρόνο να πάρει πίσω τις κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, να βάλει στο γύψο τα δημοκρατικά δικαιώματα εφαρμόζοντας τους νόμους και τα δόγματα Χρυσοχοΐδη απέτυχαν λόγω της μαζικής αντίστασης.

Ο αγώνας για τον λόφο Καστέλι πρέπει και μπορεί να ξαναπροστεθεί στους αγώνες του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των φτωχών ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση και ενάντια στον ευτελισμό των ζωών μας. Γι’ αυτό η «Ανταρσία στα Χανιά» θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται το Σάββατο 15 Μάη στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στις 12μ. προσθέτοντας τη φωνή της στην προσπάθεια επαναδιεκδίκησης του λόφου και των κτιρίων του.

Kάλεσμα της ΑναρχοΣυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε

Στις 5 Σεπτέμβρη του 2020, σε μία επιχείρηση που θύμιζε επιχείρηση κατακτητικού στρατού, με τα όπλα παρατεταμένα, μπήκαν οι εντεταλμένοι από την ακροδεξιά κυβέρνηση των ρατσιστών και των φονιάδων, παρελαύνοντας με τις μπότες τους στην αυλή του Λόφου Καστέλι.

Σε μία αξέχαστη κίνηση υψηλού συμβολικού βάρους που μας λέει πολλά για τα σημεία των καιρών, τα ΜΑΤ θα καταστρέψουν και θα σκίσουν χιλιάδες από τα βιβλία της βιβλιοθήκης, ενώ στις βάρδιες τους δεκάδες ΜΑΤ πίνοντας μπύρες και βρίζοντας ελεεινά θα επιβλέπουν ανασφάλιστους εργάτες, τους οποίους θα βάζουν να καταστρέφουν αντιεξουσιαστικές υποδομές του κινήματος, όπως την βιβλιοθήκη, το θέατρο, και άλλους φτιαγμένους με κόπο χώρους δημόσιας ανασυγκρότησης και πολιτικής συμμετοχής στην Rosa Nera.

"google ad"

Έτσι, με την βία – γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαν – νόμιζαν ότι θα κλείσουν την ιστορία με την κατάληψη Rosa Nera, που συγκρότησε το ελευθεριακό κίνημα στα Χανιά, και κινητοποίησε αντιεμπορευματικές και αναρχικές πολιτικές και πολιτιστικές αξίες χρήσης. Αλλά η κατάληψη ήταν κάτι παραπάνω από αυτό. Ήταν ένας χώρος για όλα τα τοπικά κινήματα, όπως και τις πρωτοβουλίες των μειονοτήτων και όλων όσων παλεύουν για πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και το τέλος της βαρβαρότητας και την ανάδυση ενός πιο ανθρώπινου κόσμου χωρίς ταξική εκμετάλλευση, χωρίς φυλετικές και έμφυλες διακρίσεις.

Μετά την εκκένωση, η ταξική πάλη, η συλλογική μνήμη, οι αξίες των αναρχικών, της κοινωνικής εργατικής αριστεράς αλλά και των ανένταχτων ελεύθερων, κριτικών και ανήσυχων πνευμάτων της πόλης, όπως και η συλλογική δράση της ενότητας στην βάση απάντησαν μαζικά. Χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν σε αλληλεγγύη με την Rosa Nera και ενάντια στην επιχείρηση καταστολής της, στην οποία συναρθρώνονται τόσο οι επιθυμίες εκμετάλλευσης του χώρου για τα κέρδη των λίγων, όσο και η ανάγκη τους να επιτεθούν στο χανιώτικο κίνημα.

Από τον Σεπτέμβρη παραμένει λοιπόν υπό αστυνομική κατοχή και αποκλεισμένος μετά από 16 χρόνια, ο άλλοτε προσβάσιμος και χωρίς εμπορευματική χρήση μοναδικός δημόσιος χώρος της αυλής της Rosa Nera.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσει κανείς πως η λειτουργία της Rosa Nera αποτελούσε και μία πολιτική εγγύηση και δέσμευση για την συνέχεια της αρχαιολογικής σκαπάνης στον Λόφο, ανεμπόδιστης από ανάλογες ξενοδοχειακές και πολίτικές αυθαιρεσίες των λαμόγιων, όπως αντίθετα συμβαίνει σε άλλες περιοχές των Χανίων, ή στο Ελληνικό και στην Θεσσαλονίκη.

Αυτή την άνοιξη τα ρόδα ανθίζουν ξανά. Ο χειμώνας στον λόφο κράτησε ήδη 8 μήνες, όμως το ελευθεριακό κίνημα παρέμεινε στην πρώτη γραμμή στα Χανιά: με αγώνες μαζί με άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις ενάντια σε μία διαχείριση που έφερε θάνατο, απολύσεις και επιχειρεί να φέρει νέα υποτίμηση του μισθού, της υγείας και της παιδείας. Αυτή η κατάσταση φτάνει στα όρια της ανοχής όλων μας και στο κοινωνικό αίτημα για το άνοιγμα της αυλής. Σε αυτό το αίτημα συναρθρώνονται όχι μόνο οι επιθυμίες για την επαναλειτουργία του ανοιχτού ελεύθερου και αντικαταναλωτικού δημόσιου χώρου αλλά και μία συμβολική απάντηση στο ακαταδίωκτο και τα εγκλήματα των εκμεταλλευτών και των καταπιεστών, των εργοδοτικών ενώσεων, όπως και των τελευταίων κυβερνήσεων που αποτελούν το πολιτικό τους προσωπικό.

Πριν λίγες μέρες ο Πέτσας περιοδεύοντας και πίνοντας κούπες εις υγείαν των κορόιδων, μαζί με τον δήμαρχο και την Ντόρα στα Χανιά, ανακάλυψε λεφτόδεντρα στους Άγιους Απόστολους. Είναι οι ίδιοι θεσμοί, και τα ίδια υπουργεία που μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για προσλήψεις (ακόμα και στην καθαριότητα που σε συνθήκες πανδημίας είναι πρώτης ανάγκης), επιδόματα, συντάξεις, μισθούς. Είναι οι ίδιοι που μας λένε ότι δεν υπάρχουν πόροι και χώροι για τους εκμεταλλευόμενους και τους καταπιεσμένους και μπουκώνουν με δημόσιο χρήμα τα Μ.Μ.Ε. για μια προπαγάνδα που όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί πλέον να καλύψει την δυσαρέσκεια. Δυσαρέσκεια για την ανέχεια, την εργοδοτική αυθαιρεσία, την ανεργία και τις απολύσεις, το θανατικό λόγω της εσκεμμένης υποχρηματοδότησης της υγείας, τους αποκλεισμούς στην μόρφωση, την αύξηση του ωραρίου, τους μισθούς και τα επιδόματα πείνας, την αδυναμία να σκεφτεί κανείς το αύριο, την έλλειψη οποιουδήποτε οράματος πέραν από την εκμετάλλευση, την καταπίεση, τον συντηρητισμό, την συναισθηματική ανωριμότητα και τον ανορθολογισμό των καταπιεστών.

Η Rosa Nera 16 χρόνια ήταν κομμάτι των αγώνων ενάντια στην βαρβαρότητα. Μετά την εκκένωση της όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά άνθισε και τα κλαδιά της αγκάλιασαν και άλλα άνθη του κινήματος για την δικαιοσύνη και την ελευθερία.

Για τους λόγους αυτούς και για να κάνουμε ένα βήμα ακόμα προς την άνοιξη των εργατικών και των κοινωνικών εγχειρημάτων για την ανθρώπινη χειραφέτηση απαιτούμε:

-Η αυλή στον λόφο να ανοίξει άμεσα.

-Να αποχωρήσει η αστυνομία από την Αγίου Μάρκου.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε καλεί στην πορεία το Σάββατο στις 15 Μαΐου στις 12:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στα Χανιά.

* ο στίχος “άνοιξη, τα δέντρα πετάνε προς τα πουλιά τους, είναι του Paul Celan.

Κάλεσμα από τα μουσικά σχήματα YAR AMAN

Τα ξημερώματα της 5 ης Σεπτεμβρίου του 2020, εκκενώθηκε απ’ τις αστυνομικές δυνάμεις η κατάληψη Rosa Nera.

Αυτή η κρατική απόφαση εφαρμόστηκε στο πλαίσιο της γενικότερης και συνεχώς εντεινόμενης κρατικής καταστολής με σκοπό την ήδη δρομολογημένη ξενοδοχοποίησή της από την εταιρία Belvedere.

Η Rosa Nera αποτελεί αυτά τα 16 χρόνια λειτουργίας της σημείο αναφοράς της πόλης των Χανίων. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο από το 1985, το 2004 μετατράπηκε με συλλογική εργασία, σε χώρο ελεύθερης πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης. Και τέτοιοι χώροι δεν περισσεύουν ποτέ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Yar Aman ως μουσική συλλογικότητα, έχουμε φιλοξενηθεί στο χώρο της Rosa Nera πραγματοποιώντας πρόβες, συναυλίες, εκδηλώσεις, εργαστήρια.

Οκτώ μήνες μετά την εκκένωση και υπάρχουν ακόμα αστυνομικές δυνάμεις που φυλάνε την επένδυση, ενώ ο χώρος της αυλής – ο οποίος είναι δημόσιος – είναι σφραγισμένος και ολόκληρος ο λόφος Καστέλι αποκλεισμένος.

Μετά από ένα ακόμα παρατεταμένο lockdown και συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας και των δικαιωμάτων μας, συσπειρωνόμαστε για να απελευθερωθεί η αυλή από τις αστυνομικές δυνάμεις. Συσπειρωνόμαστε για να διεκδικήσουμε τον τελευταίο ελεύθερο χώρο της πόλης των Χανίων. Έναν χώρο που θα συλλογικοποιούμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, θα συμπράττουμε και θα δημιουργούμε.

ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΑΥΛΗ ΤΗΣ ROSA NERA

ΠΟΡΕΙΑ 15/5 12.00 μ ΠΛ. ΑΓΟΡΑΣ

Δειτε και σχετικό σποτ:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=LumA0QWuq30″]