14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) – Αλήθειες και (αν)αλήθειες

Ημερομηνία:

Κατατέθηκε ο Ελληνικός φάκελος για την νέα ΚΑΠ (2014-2020)

Το προηγούμενο διάστημα βγήκαν οι διάφοροι «ειδικοί» και πολιτικοί και προσπάθησαν να πείσουν τους Έλληνες ότι από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες Αγρότες.

Παράλληλα μεταφέρουν τεχνηέντως την κουβέντα στο θέμα του χωρισμού των αγροτικών περιοχών σε τρεις ομάδες περιφερειών

Αροτριαίες

Βοσκοτόπων

Δενδρώδεις

Λες και αυτό από μόνο του μπορεί να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του Έλληνα αγρότη τα οποία είχαν συσωρευθεί λόγω έλλειψης συντεταγμένης Ελληνικής Αγροτικής Πολιτικής.

Αποκρύπτουν το γεγονός ότι οι Έλληνες αγρότες θα δουν για μια ακόμα φορά σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους ειδικότερα εδώ στην Κρήτη όπου υπάρχουν οι βασικές δενδρώδεις καλλιέργειες Ελιές-Εσπεριδοειδή.

Αποκρύπτουν επίσης το γεγονός ότι η δομή της νέας ΚΑΠ είναι προσανατολισμένη υπέρ των πολύ μεγάλων ιδιοκτησιών και υπέρ των Αγροτικών Προϊόντων των βορείων χωρών.

Ο Ελληνικός φάκελος που κατατέθηκε για να είχε πραγματικά αναπτυξιακή κατεύθυνση και για να στήριζε τους Έλληνες Αγρότες θα έπρεπε να έχει συνδεθεί από παλιότερα με ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης όπου κυρίαρχο και αδιαπραγμάτευτο ρόλο θα έπαιζαν κατά τη γνώμη μου τα εξής:

Το γεγονός ότι η χώρα ευρίσκεται σε μεγάλη οικονομική κρίση

Το γεγονός ότι η χώρα είναι κατ’ εξοχήν κατακερματισμένη λόγω του ορεινού και νησιωτικού χαρακτήρα της και επίσης απομακρυσμένη από τα ισχυρά οικονομικά και διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρώπης.

Ελήφθη άραγε υπ’ όψιν το κόστος μεταφοράς αγροτικών προϊόντων πχ από την Κρήτη στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης και εάν ναι ποιο είναι το αποτέλεσμα;

Το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα μοναδικά και απόλυτα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνικού Αγροτικού Τομέα που είναι η εκπληκτική βιοποικιλότητα, τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά.

"google ad"

Αυτά είναι τα βασικά και συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία οδηγούν στην παραγωγή Αγροτικών Προϊόντων υψηλής και πολύ υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Οι κυβερνώντες φαίνεται ότι δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν την μάχη υπέρ των συμφερόντων των αγροτών.

Η μόνη μάχη που έδωσαν υπέρ των πολυεθνικών ήταν ότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια άρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) βρήκαν την ευκαιρία επί της πρόσφατης Ελληνικής Προεδρίας να εισαγάγουν και να ψηφίσουν υπέρ της δυνατότητας καλλιέργειας «μεταλλαγμένων» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι πλέον φανερό ότι οι αγρότες και όλοι εμείς θα πρέπει να αγωνισθούμε για αλλαγή της εκ του προχείρου Αγροτικής Πολιτικής των αδιεξόδων της ανικανότητας και του ωχαδερφισμού.

 Κουκουράκης Κωστής
Πρώην Δήμαρχος Ιναχωρίου
Δημοτικός Σύμβουλος Κισσάμου

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...