Οι αστυνομικοί εκφράζουν την απορία τους γιατί δύο υπηρεσίες της Κρήτης, ΤΑΕ Μυλοποτάμου και Μεσαράς και Τροχαία ΒΟΑΚ, ενισχύθηκαν με 100 άτομα, τα οποία ωστόσο ήρθαν με απόσπαση, άρα και με την επιβάρυνση του ελληνικού κράτους
Κοινή ανακοίνωση από τις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου και Λασιθίου, η οποία απευθύνεται στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτης, επαναφέρει στη δημοσιότητα το χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και το πάγιο αίτημα για κάλυψη των κενών με μόνιμες θέσεις.
Οι αστυνομικοί εκφράζουν την απορία τους γιατί δύο υπηρεσίες της Κρήτης, ΤΑΕ Μυλοποτάμου και Μεσαράς και Τροχαία ΒΟΑΚ, ενισχύθηκαν με 100 άτομα, τα οποία ωστόσο ήρθαν με απόσπαση, άρα και με την επιβάρυνση του ελληνικού κράτους, όταν θα μπορούσε η όλη διαδικασία να γίνει με μεταθέσεις αστυνομικού προσωπικού, που κάθε χρόνο αιτείται να λάβει μετάθεση.
Κάνουν, δε, για μία ακόμα φορά έκκληση στον Υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση – επιστολή αναφέρει:
“Κύριε Υπουργέ,
κατά την τελευταία επίσκεψή σας στο νησί μας, ενημερωθήκατε από όλους μας ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι μεγάλες και η υποστελέχωση των Υπηρεσιών εντονότατη, με αρνητικά αποτελέσματα για την αστυνόμευση.
Προς έκπληξη όλων κατά τις έκτακτες μεταθέσεις του έτους 2019 αντιληφθήκαμε ότι δε διατέθηκε καμία θέση αστυνομικού προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων σε όλη την Κρήτη, μετά από πάρα πολλά χρόνια, καθώς η Πολιτική και φυσική ηγεσία αποφάσισε να μην ενισχύσει το νησί παρά τα υφιστάμενα προβλήματα.
Με την από 21/09/2019 κοινή επιστολή μας, εκφράστηκαν οι ανησυχίες μας για την απόφαση αυτή, επισημάνθηκαν οι δεσμεύσεις που είχαμε λάβει και δυστυχώς χρειάστηκε παρέμβαση του ίδιου του κ. Πρωθυπουργού, προκειμένου να ενισχυθούν τα τμήματα Τροχαίας Β.Ο.Α.Κ. με 50 αστυνομικούς, ενώ κατόπιν των θλιβερών συμβάντων σε Μυλοπόταμο και Μεσσαρά, με δυσμενή σχόλια για την αστυνόμευση, αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα αντίστοιχα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων με 25 αστυνομικούς έκαστο.
Εν ολίγοις έπρεπε να φτάσει ο «κόμπος στο χτένι» για να ενισχυθεί η Κρήτη με 100 αστυνομικούς, οι οποίοι αυτή τη στιγμή προέρχονται από Υπηρεσίες της υπόλοιπης Ελλάδος και μάλιστα στην συντριπτική τους πλειοψηφία με έξοδα δημοσίου, ενώ θα μπορούσε να σταλεί μόνιμο προσωπικό κατά τις τακτικές και έκτακτες ετήσιες μεταθέσεις, προκειμένου να καλυφθούν οι εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις.
Από τα ανωτέρω ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα εξής παράδοξα:
• Από τη μία η απόφαση της ηγεσίας να μην ενισχυθεί η Κρήτη με κανέναν αστυνομικό κατά τις έκτακτες μεταθέσεις του έτους 2019, καθότι πίστευε ότι το προσωπικό της Κρήτης επαρκεί για την σωστή αστυνόμευση και από την άλλη αμέσως μετά από λίγο χρονικό διάστημα, η ίδια η ηγεσία, μετακινεί 100 αστυνομικούς στην Κρήτη, προφανώς γιατί διαπιστώνει ότι το προσωπικό τελικά δεν επαρκεί.
• Επίσης από τη μία κάθε χρόνο υποβάλλονται δεκάδες αιτήσεις αστυνομικών που αιτούνται τη μετάθεσή τους στην Κρήτη, μέσω των ετήσιων τακτικών και έκτακτων μεταθέσεων και από την άλλη προτιμάται να αποζημιώνονται με έξοδα του δημόσιου για την μετακίνηση του προσωπικού που ενισχύει το νησί αυτή τη στιγμή και προέρχεται από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της Ελλάδος και εκταμιεύονται τεράστια ποσά, με το αντίστοιχο δημοσιονομικό κόστος.
Απαιτούμε την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών της Κρήτης με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις αυτών, ώστε να μην διαιωνίζεται η διαδικασία αποσπάσεων με προσωρινό προσωπικό, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την αστυνόμευση, για τον οικογενειακό προγραμματισμό των συναδέλφων μας, όσο και για τα δημοσιονομικά της χώρας μας”.