14.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Νέες αμερικανικές βάσεις σε Σύρο και Κάλυμνο;

Ημερομηνία:

 Οι ΗΠΑ, με δεδομένη την επιδείνωση των σχέσεων με τη Τουρκία και τη γεωστρατηγική στροφή της Άγκυρας προς την Ρωσία, προσανατολίζεται στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η δημιουργία νέων βάσεων στη χώρα μας, που θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στη διαφαινόμενη απώλεια της νατοϊκής βάσης στο Ινστιρλίκ της Τουρκίας, βρίσκεται στο ραντάρ της Ουάσιγκτον.

Ήδη σε πρώτη φάση και αφού έχει καταστεί σαφές από την Τουρκία, ότι η βάση του Ιντσιρλίκ«αποκόπτεται» από τον νατοϊκό κορμό και την αμερικανική χρήση, η Ουάσιγκτον καταδεικνύει την πρόθεσή της για αναβάθμιση της παρουσία της, στις υπάρχουσες βάσεις στην Ελλάδα (Σούδα, Ανδραβίδα, Λάρισα κτλ.)

Στο αμερικανικό ραντάρ Σύρος και Κάλυμνος

Το επόμενο βήμα των ΗΠΑ είναι η δημιουργία δύο νέων βάσεων σε νησιά του Αιγαίου, που βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο και θα αποτελούν κόμβο καισημείο επισκευής και ανεφοδιασμού μονάδωντου Πολεμικού Ναυτικού τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Εστία», η πρώτη βάση θα βρίσκεται σε νησίδα πλάι στην Κάλυμνο, όπου οι Αμερικανοί σκοπεύουν να δημιουργήσουν ένα μεγάλο ελικοδρόμιο, που θα χρησιμοποιείται για τη στάθμευση και τον ανεφοδιασμό ελικοπτέρων.Η νησίδα βρίσκεται πλησίον των Ιμίων και η αμερικανική παρουσία στην περιοχή, θα έχει ισχυρό γεωστρατηγικό αντίκτυπο, τόσο για την Ελλάδα που θα φιλοξενεί τη βάση όσο και για τη Τουρκία, με τις διατυπωμένες θέσεις-διεκδικήσεις, αναφορικά με τα Ίμια και άλλες βραχονησίδες.

Οι ΗΠΑ έχουν «βάλει στο μάτι» τα ναυπηγεία αλλά και το λιμάνι της Σύρου. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί την αναβάθμιση του λιμανιού της Ερμούπολης, ώστε να είναι δυνατή η πρόσδεση μεγάλων πλοίων των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Μόνο ως τυχαία δεν εκλαμβάνεται η προ ημερών αναφορά του Αμερικανού πρεσβευτή Τ.Πάιατ, για το ναυπηγείο της Σύρου. Ο Αμερικανός πρεσβευτής τόνισε ότι τα ναυπηγεία στο Νεώριο πρέπει να αγοραστούν από επιχείρηση που ανήκει σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ.

sofokleousin.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων ανοιχτά των Χανίων – Η γεωγραφική κατανομή των Ρίχτερ

Έντονη σεισμική κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στον θαλάσσιο...