19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Νέες εφαρμογές παρουσιάζει το ΙΤΕ στη ΔΕΘ

Ημερομηνία:

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) συμμετέχει φέτος στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έως τις 15 Σεπτεμβρίου, στο κτήριο 15 και συγκεκριμένα στο χώρο όπου φιλοξενούνται οι εποπτευόμενοι φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του ΥΠΕΘ. Φέτος παρουσιάζονται στους επισκέπτες οι ακόλουθες δράσεις και εφαρμογές:

FORTH 3D Hand Tracker

Το FORTH 3D Hand Tracker είναι λογισμικό υπολογιστικής όρασης το οποίο επιτρέπει σε έναν υπολογιστή να παρακολουθεί μέσω κάμερας τα χέρια ενός ανθρώπου στον χώρο και να αναγνωρίζει τις κινήσεις τους. Το λογισμικό αυτό έχει ξεχωρίσει σε παγκόσμιο επίπεδο γιατί καταγράφει την κίνηση των χεριών με εξαιρετική λεπτομέρεια, μεγάλη ακρίβεια και σε πραγματικό χρόνο. Έτσι, μπορεί να διευκολύνει τη φυσική αλληλεπίδραση με υπολογιστές αλλά και οποιεσδήποτε άλλες συσκευές χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή επιπλέον συσκευές (π.χ. τηλεχειριστήριο). Ήδη, πολλές ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ως βάση ανάπτυξης εφαρμογών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της κατανόησης της νοηματικής γλώσσας, των παιγνιδιών, του αυτοματοποιημένου προγραμματισμού ρομπότ κ.α. To λογισμικό έχει ήδη γίνει διαθέσιμο διαδικτυακά στη διεθνή ερευνητική κοινότητα και μέσα σε λίγους μήνες έχουν σημειωθεί πάνω από 6,000 λήψεις, ενώ τα σχετικά βίντεο καταμετρούν δεκάδες χιλιάδων θεάσεις. Τα ερευνητικά αποτελέσματα στα οποία βασίζεται το λογισμικό έχουν παρουσιαστεί σε κορυφαία επιστημονικά συνέδρια του χώρου της υπολογιστικής όρασης, ενώ απέσπασε την πρώτη θέση στο διεθνή διαγωνισμό λογισμικού CHALEARN “Gesture Recognition Challenge” στην Tsukuba της Ιαπωνίας το Νοέμβριο του 2013. Η σχετική έρευνα έχει χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα του 7ου Προγράμματος Πλαισίου GRASP, ROBOHOW.COG και WEARHAP.

TimeViewer

Το διαδραστικό σύστημα TimeViewer παρουσιάζει πληροφορία χρονολογικής υφής  μέσα από μια μεγάλου μεγέθους προβολή με την οποία ο χρήστης αλληλεπιδρά μέσω χειρονομιών από απόσταση λίγων μέτρων. Επιπλέον της παρουσίασης με τη μορφή μιας κλασσικής» δισδιάστατης χρονογραμμής, το σύστημα προσφέρει τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης των πληροφοριών μέσα σε μια «χρόνο-σήραγγα», ενός διαδρόμου δηλαδή κατά μήκος του οποίου είναι τοποθετημένα τα γεγονότα με χρονολογική σειρά. Στα πλάγια της σήραγγας, δίπλα σε κάθε γεγονός, υπάρχει μια «βιτρίνα» που μπορεί να επεκταθεί και περιέχει ποικίλα πολυμεσικά αντικείμενα, όπως κείμενα, εικόνες, βίντεο και τρισδιάστατα μοντέλα. Η αλληλεπίδραση γίνεται μέσω κίνησης, χρησιμοποιώντας όλο το σώμα (το σύστημα αναγνωρίζει, εκτός από χειρονομίες με τα χέρια και τα πόδια, τη θέση του χρήστη στο χώρο). Το σύστημα υποστηρίζει τόσο δισδιάστατη όσο και τρισδιάστατη θέαση (με τη χρήση ειδικών γυαλιών).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...