22.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Νέοι εκβιασμοί στην κυβέρνηση για οικονομία και προσφυγικό

Ημερομηνία:

Όταν την περασμένη Παρασκευή, στη συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Ολάντ, οΑλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε ότι κάποιοι επιδιώκουν να επαναφέρουν τη συζήτηση για Grexit, μέσα από καθυστερήσεις στην αξιολόγηση και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν χρειάστηκαν και πολλές ημέρες να αντιληφθούμε ποιους είχε στο μυαλό του…

Η έλευση στην Αθήνα, του Λετονού -και ενταγμένου στη γερμανική ομάδα- αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και η σκληρή γραμμή που κατέθεσε στις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, προκάλεσε ένα …μούδιασμα στην Αθήνα.

Η αξίωση εκ μέρους του για άρρηκτη σύνδεση αξιολόγησης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι ένα ευαίσθητο θέμα για την κυβέρνηση, δεδομένου ότι όσο θα τελειώνει το τρέχον έτος, τόσο θα σφίγγει η θηλιά γύρω από το «λαιμό» της.  Η άλλη πλευρά όμως φαίνεται πως επιμένει όχι τόσο στη λογική ενός έντιμου συμβιβασμού -όπως επιδιώκει τοΜέγαρο Μαξίμου- αλλά να πάρει όσο γίνεται περισσότερα, και μάλιστα υπό τον εκβιασμό της ανακεφαλαιοποίησης. Ο θρίαμβος της λογικής (;) Σόιμπλε δηλαδή…

Και την ίδια στιγμή, το Βερολίνο, δια της Άνγκελα Μέρκελ μάλιστα, κορύφωσε τις πιέσεις της έναντι της χώρας μας και στο προσφυγικό, όπως αποδείχθηκε και από τον τρόπο ακόμη με τον οποίο συνεστήθη η προχθεσινή Σύνοδος: η Τουρκία δεν προσεκλήθη, ως εκ τούτου όλο το βάρος της υποδοχής προσφύγων έπεφτε στην Ελλάδα. Ενώ γνωστά είναι, ασφαλώς, τα αποτελέσματα της άτυπης αυτής Συνόδου… Αντιθέτως, η ελληνική έκκληση, να βοηθηθεί η χώρα μας σε αυτή την έκτακτη ανθρωπιστική κρίση, μέσα από το εργαλείο της δημοσιονομικής χαλάρωσης, δεν έχει βρει ακόμη ευήκοα ώτα.

Εκείνο δε, που προβληματίζει πολύ, είναι το γεγονός ότι η γερμανική πίεση εντείνεται στα δύο αυτά επίπεδα (οικονομικό, προσφυγικό), την επομένη της υπογραφής της ελληνο-γαλλικής διακήρυξης και των ελπίδων που καλλιέργησε η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στον τόπο μας. Το παράθυρο, τελικώς, που άνοιξε στη συνάντηση Ολάντ –Τσίπρα για επίλυση εκκρεμοτήτων δια της πολιτικής οδού, σε ένα επόμενο Eurogroup, ή και -γιατί όχι;- σε μια Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. μάλλον θα πρέπει να ανοίξει…

Ντομπρόβσκις: Ανοιχτό το «κούρεμα» καταθέσεων αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το 2015

Την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στήριξης έθεσε εκ νέου ως προαπαιτούμενο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να καταβληθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ερωτηθείς για το τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση έως τα τέλη του 2015, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, χωρίς να απορρίψει ακόμα και το ενδεχόμενο ενός bail in.

Ο κ. Ντομπρόβσκις εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την αποπομπή της πρώην Γενικού Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου και επέμεινε ότι ο συγκεκριμένος θεσμός πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητος.

Παράλληλα, απέφυγε να δώσει κάποια ημερομηνία σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για την ελληνική κυβέρνηση είπε ότι υπάρχει βελτίωση του κλίματος μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και αναφέρθηκε εκ νέου στη στήριξη εφαρμογής του προγράμματος από την Κομισιόν.

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο: Χιλιάδες ασθενείς σε κλίνες και επείγοντα – Τα στοιχεία του 2023

Ο πληθυσμός μιας… Ελλάδας, δηλαδή 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι, και άλλο 1...

Χανιά: Υπάλληλος φρουράς προσπάθησε να περάσει κινητά στη φυλακή

Ενώπιον του Εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ένας...

Στάση αναμονής για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Την αισιοδοξία του για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης εκφράζει...