27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Νέο βέτο από Τουρκία για Σουηδία – Φινλανδία: Δεν κάνουν αρκετά για να μπουν στο ΝΑΤΟ

Ημερομηνία:

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πήγε στην Κωνσταντινούπολη σε μια προσπάθεια να πείσει την Τουρκία να άρει τις αντιρρήσεις της, αλλά λογάριαζε χωρίς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία επιμένει στο βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Πέμπτη (8/11) ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και πρέπει να κάνουν ακόμη μερικά συγκεκριμένα βήματα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, είπε επίσης ότι η Τουρκία παρατήρησε ότι η νέα κυβέρνηση της Σουηδίας υπό τον πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον ακολουθεί αποφασιστική προσέγγιση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν μνημόνιο τον Ιούνιο. Τότε η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχτηκε να άρει το βέτο στις αιτήσεις τους για ένταξη στη διατλαντική συμμαχία ασφάλειας. Οι δυο χώρες ζήτησαν να συμμετάσχουν ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η Τουρκία αναζήτησε πρόσθετες εγγυήσεις, όσον αφορά σε Κούρδους μαχητές.

Τσαβούσογλου: Συνάντηση Ερντογάν – Κρίστερσον

τσαβουσογλου, τουρκια, νατο, σουηδια φινλανδια

Όπως μετέδωσε η Yeni Safak, «σχετικά με τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε η προγραμματισμένη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Άγκυρα θα έχει μεγάλη σημασία για να γίνουν «συγκεκριμένα βήματα».

Η Στοκχόλμη έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα λάβει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία, κατηγορεί Σουηδία και Φινλανδία ότι «υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες όπως το PKK».

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες υπέγραψαν μνημόνιο με την Τουρκία τον Ιούνιο. Η Άγκυρα λέει ότι θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξή τους μόνο εάν αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της.

Ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι τον Αύγουστο, αξιωματούχοι από τις τρεις χώρες πραγματοποίησαν την πρώτη συνεδρίαση για έναν μόνιμο κοινό μηχανισμό για την επίβλεψη της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας στο Ελσίνκι, με την επόμενη συνάντηση να είναι προγραμματισμένη να γίνει στη Στοκχόλμη.

«Σε αυτή τη συνάντηση θα συζητηθεί για άλλη μια φορά το μνημόνιο και (τα μέρη) θα επανεξετάσουν τι έχει γίνει και τι δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής», πρόσθεσε.

«Και οι δύο χώρες έχουν κάνει κάποια βήματα, αλλά σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να πούμε ότι έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους», σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...