20.8 C
Chania
Saturday, September 28, 2024

Νέο εξώδικο από τον Αριστείδη Φλώρο της Energa! – Kαταγγελία της ΕΣΗΕΑ

Ημερομηνία:

ΟΑριστείδης Φλώρος που είχε καταδικαστεί σε βαριές ποινές φυλάκισης για το σκάνδαλο της Energa και επίσης είχε διωχθεί ως ηθικός αυτουργός για ληστεία και απόπειρα δολοφονίας κατά του δικηγόρου Γεωργίου Αντωνόπουλου, ζητά με εξώδικο του προς το Tvxs να σβήσει 182 αναρτήσεις σχετικές με τις παραπάνω υποθέσεις που συγκλόνισαν το πανελλήνιο. Μεταξύ τους και η παραπάνω γελοιογραφία.

Ο κ. Φλώρος υποστηρίζει ότι τελικώς κηρύχθηκε αθώος στις παραπάνω υποθέσεις και τα παλιά δημοσιεύματα τού προκαλούν «τεράστια επαγγελματική και προσωπική καταστροφή».

Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία για τις πρακτικές αυτές, οι οποίες απειλούν ευθέως τις αρχές της ελευθεροτυπίας, και αναρωτιέται εάν οι συντάκτες του εξωδίκου μετά την απαίτησή τους για διαγραφή των ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων θα ζητήσουν και το σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων που αναφέρονται στην ποινική υπόθεσή τους». (ολόκληρο το εξώδικο και η ανακοίνωση στη συνέχεια).

Αγωγή τύπου SLAPPs

Το εξώδικο απειλούσε ότι «αν εντός τριών (3) ημερών (!) από την κοινοποίηση του εξωδίκου δεν διαγράφονταν οι 182 αναρτήσεις θα κατέφευγε «στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ή/ και στα πολιτικά και ποινικά Δικαστήρια».

Στο εξώδικο, ο κ. Φλώρος περιγράφει ο ίδιος τις υποθέσεις που τον έκαναν «διάσημο»:

«τον Απρίλιο του 2024, τελικώς, με την υπ’ αριθμ. 575/2024 απόφαση του Αρείου Πάγου, ΚΗΡΥΧΘΗΚΑ ΑΘΩΟΣ για όλες τις αποδοθείσες πράξεις α) της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση, β) της λαθρεμπορίας κατ’ εξακολούθηση και γ) της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ εξακολούθηση».

Η δεύτερη υπόθεση, αναφέρει στο εξώδικο, «αφορούσε ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας (δολοφονίας) κατά του δικηγόρου Γεωργίου Αντωνόπουλου: Στην υπόθεση αυτή, υπήρξα κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της παραπάνω απόπειρας, καταδικάστηκα σε πρώτο βαθμό το έτος 2018 και, σε δεύτερο βαθμό, με την υπ’ αριθμ. 177/2023 απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, ΑΘΩΩΘΗΚΑ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΩΣ ομοίως από όλες τις κατηγορίες».

Ποιος είναι ο κ. Φλώρος

Πριν την απάντηση του Tvxs στο εξώδικο, είναι ενδιαφέρον να θυμηθούν οι αναγνώστες τις υποθέσεις για τις οποίες γίνεται λόγος.

To 2011, o Αριστείδης Φλώρος και ο συνέταιρος του Βασίλης Μηλιώνης συλλαμβάνονται με την κατηγορία ότι υπεξαίρεσαν από το Ελληνικό Δημόσιο περίπου 256 εκατ. ευρώ.

Tους καταλογίζεται ότι ως εκπρόσωποι και ιδιοκτήτες δύο εταιρειών, ενώ εισέπραταν από τους πελάτες τους τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας ΕΕΤΗΔΕ, δεν κατέβαλλαν, ως όφειλαν, τα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Μάλιστα, κατηγορούνται ότι «ενσωμάτωσαν» τα χρήματα στην περιουσία τους και σε τράπεζες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να ζημιωθεί με το ποσό των 256.521.323 ευρώ. Το ποσό ήταν υπέρογκο για την πρώτη εκείνη εποχή των μνημονίων, που είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις.

Το 2012 προφυλακίστηκαν και οι δύο. Ο μεν Αριστείδης Φλώρος έμεινε 18 μήνες στη φυλακή, ενώ ο Βασίλης Μηλιώνης 8. Στη δίκη που άρχισε το 2014, ο τελευταίος χαρακτηρίστηκε απλός συνεργός, καταδικάστηκε σε κάθειρξη δέκα χρόνων με αναστολή και αφέθηκε ελεύθερος.

Αντίθετα, ο Αριστείδης Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων και δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στον Κορυδαλλό τον Φεβρουάριο του 2017 και ύστερα από δύο χρόνια δίκης. Ο εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης και ζήτησε αυστηρότερες ποινές.

Οι σχέσεις με Γρηγόρη Δημητριάδη

Στην δίκη αναφέρθηκε εκτεταμένα το όνομα του Γρηγόρη Δημητριάδη, ως δικηγόρου της Energa. Οπως είπε ο πρώην συνήγορος του Αριστείδη Φλώρου και βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν ο δικηγόρος που είχε αναλάβει τη σύσταση offshore της οικογένειας Φλώρου, ενώ διέκοψε τη συνεργασία του με την εταιρεία ελάχιστο διάστημα πριν ασκηθούν οι ποινικές διώξεις κατά της οικογένειας.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατέθεσε ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου και υποστήριξε ότι εξαπατήθηκε κι αυτός από τον 39χρονο επιχειρηματία. Προηγουμένως, ο ο ανιψιός του πρωθυπουργού συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο πολλών άλλων εταιρειών της οικογένειας Φλώρου, ακόμη και αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της Energa,. Είχε διατελέσει συνέταιρος του Αρ. Φλώρου σε άλλη εταιρεία.

Η υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας

Το Νοέμβριο του 2014 δύο άνδρες πλησίασαν τον δικηγόρο Γιώργο Αντωνόπουλο που εκπροσωπούσε τον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), ένα από τα θιγόμενα μέρη της Energa – Hellas Power, και με την απειλή όπλου τού ζήτησαν να τους δώσει όσα χρήματα είχε πάνω του. Παρόλο που ο δικηγόρος δεν προέβαλε καμία αντίσταση και υπάκουσε στις εντολές των κακοποιών, εκείνοι μόλις πήραν τα χρήματα τον πυροβόλησαν στον λαιμό.

Τελικά, ο δικηγόρος γλίτωσε τον θάνατο και με την κατάθεσή του βοήθησε τους αστυνομικούς να συλλάβουν τους δράστες. Ο ένας εκ των δύο Αλβανών ληστών ανέφερε ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας τον Αριστείδη Φλώρο. Τον Μάρτιο του 2018 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την απόπειρα δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών με αναστολή εκτέλεσής της έως ότου εκδικαστεί η έφεση.

Οι αποκαλύψεις Κουκάκη

Τον Αύγουστο του 2018, ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη στο CNN- Greece διέψευσε τους ισχυρισμούς Φλώρου, ότι δηλαδή από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, ο ίδιος κατέβαλε προσπάθειες ώστε να επιστραφούν στο Δημόσιο και στους Δήμους τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν.

Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυπτε πώς το 2014 και ενώ ο ίδιος δικαζόταν για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των 256,5 εκατ. ευρώ, έστελνε εμβάσματα από λογαριασμό που διατηρούσε στη Σιγκαπούρη σε συγκεκριμένη τράπεζα του Μαυροβουνίου και εν συνεχεία έκανε αναλήψεις πολλών χιλιάδων ευρώ, μέσω χρεωστικών καρτών.

Οι αποκαλύψεις Κουκάκη είχαν ειδικό βάρος διότι από το 2014 η μεγαλύτερη εκκρεμότητα της υπόθεσης Energa – Hellas Power ήταν το πώς θα ανακτήσει το Δημόσιο τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν και θα επιστραφούν τα πολλά εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Από την έρευνα προέκυπτε πως ο Αριστείδης Φλώρος είχε από το 2014 -καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας- τη δυνατότητα να κινεί ανενόχλητος τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό στους οποίους είχε καταθέσει τα υπεξαιρούμενα χρήματα, που έπρεπε να επιστρέψει.

Η αποφυλάκιση Φλώρου και τα πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά

Τον ίδιο μήνα με το παραπάνω ρεπορτάζ, Αύγουστος του 2018, έγινε δεκτό αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσε ο Αριστείδης Φλώρος από το Φεβρουάριο του 2017, καθώς φερόταν να διαγνώστηκε με προβλήματα ψυχικής υγείας και κρίσεων επιληψίας που συγκροτούν αναπηρία άνω του 67%.

Με αφορμή την αποφυλάκιση οι Εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκίνησαν έρευνα και τον Μάρτιο του 2019 άσκησαν ποινικές διώξεις σε βάρος του καταδικασμένου σε ισόβια για δολοφονίες Ναστούλη, του Άριστείδη Φλώρου και ακόμα 15 εμπλεκομένων για βαριά αδικήματα, από συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση έως χρήση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού και ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού.

Το καλοκαίρι του 2019, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων ανέστειλε την ποινή των 21 ετών για τον Αριστείδη Φλώρο και αποφάσισε την υπό όρους αποφυλάκισή του, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα. Η απόφαση προέβλεπε την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ και τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης δυο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.

Σημειώνεται ότι ο κ. Φλώρος ήταν ήδη καταδικασμένος με ομόφωνη απόφαση από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, σε κάθειρξη 13 ετών ως ηθικός αυτουργός για την οργάνωση της δολοφονίας του Γιώργου Αντωνόπουλου!

Το εξώδικο και η απάντησή μας

Το εξώδικο του κ. Φλώρου μοιάζει με εκφοβιστική αγωγή κατά δημοσιογράφων (SLAPPs), από αυτές που έχει πρόσφατα ξεκινήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης κατά του Tvxs, της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη.

Το εξώδικο ζητούσε μέσα σε 3 μέρες να διαγραφούν οι αναρτήσεις αλλά και απίθανα πράγματα, όπως τη διαγραφή της γελοιογραφίας του Γιάννη Δερμεντζόγλου για το σκάνδαλο της Energa που δεν τον αναφέρει καν!

Το εξώδικο είναι βιαστικά γραμμένο, καθώς η έρευνα που είχε γίνει στη google στηρίζεται στα tags, που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση και εύρεση ονομάτων και περιστατικών. Ετσι, ζητώντας παραδείγματος χάριν να διαγραφεί το tags Δερμεντζόγλου, το εξώδικο ζητάει ουσιαστικά να διαγραφούν αναρτήσεις με εκατοντάδες γελοιογραφίες του στο Tvxs! (στο εξώδικο, η τελευταία από τις 182 αναρτήσεις που ζητά να διαγραφούν).

Το Τvxs αρνείται να διαγράψει άρθρα και ρεπορτάζ που τη στιγμή που έγιναν ήταν απολύτως αληθή και αποσκοπούσαν στην ενημέρωση της κοινής γνώμης. Οπως σωστά επισημαίνει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, αν αυτή η λογική επικρατήσει θα καταλήξουμε «στο σκίσιμο ή το κάψιμο και των εφημερίδων».

Σεβόμενο τη δημοσιογραφική δεοντολογία και τις νομοθετικές προβλέψεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων, σε κάθε ανάρτηση από αυτές του εξώδικου που παραπέμπουν στο tvxs, θα προστεθεί σημείωση η οποία θα αναφέρει ότι ο κ. Φλώρος αθωώθηκε για τις σχετικές κατηγορίες.

H ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Έκπληξη και ανησυχία προκαλεί η αποστολή εξωδίκου προς Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης με τα οποία απαιτείται μέσω πρακτικών SLAPP η «άμεση διαγραφή εντός τριών ημερών» δημοσιευμάτων που αφορούν στη δημοσιογραφική κάλυψη της υψηλού ενδιαφέροντος ποινικής δίκης για την υπόθεση Energa.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση: Οι εκπλήξεις στις μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το...

Καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές στο ερευνητικό της έργο σύμφωνα με το Google Scholar

Η Καθηγήτρια Διονυσία Κολοκοτσά της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος...