12.6 C
Chania
Πέμπτη, 12 Μαρτίου, 2026

Νέο φάρμακο κατά του αυτισμού

Ημερομηνία:

Για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο που ενδέχεται να αντιστρέφει τα συμπτώματα του αυτισμού θα δοκιμαστεί σε παιδιά εντός του έτους, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Library of Science ONE (PLoS ONE).

Πρόκειται για τη σουραμίνη ένα φάρμακο που ήδη χορηγείται για την αντιμετώπιση της αφρικανικής τρυπανοσωμίασης ή ασθένειας του ύπνου, όπως είναι κοινώς γνωστή (η οποία μεταδίδεται από το τσίμπημα της μύγας τσε-τσε και χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο).

Σύμφωνα με πρώτα εργαστηριακά ευρήματα σε πειραματόζωα φαίνεται ότι το εν λόγω φάρμακο «διορθώνει» τα αυτιστικά συμπτώματα σε ποντίκια. Σε μοριακό επίπεδο ομαλοποιεί τις νευρωνικές συνδέσεις, τη σηματοδότηση από κύτταρο σε κύτταρο καθώς και τις μεταβολικές δράσεις που σχετίζονται με την αυτιστική διαταραχή.

Ο αυτισμός είναι μια σύνθετη νευροβιολογική διαταραχή που εμφανίζεται 2-3 φορές συχνότερα στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, για γενετικούς λόγους. Μεταξύ των αιτίων της νόσου έχουν αναφερθεί και οι διαταραχές της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου (π.χ., της σεροτονίνης).

O αυτισμός πλήττει την ικανότητα επικοινωνίας του παιδιού. Συνδέεται με επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές όπως η έμμονη ταξινόμηση των αντικειμένων, η απόσυρση και η αδυναμία της επαφής με τα μάτια. Τα αυτιστικά παιδιά αργούν να μιλήσουν. Βέβαια τα συμπτώματα αυτά ποικίλουν σε ένταση. Η δοκιμή της σουραμίνης σε παιδιά θα γίνει από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εντός του έτους.

Οι ερευνητές εκφράζουν ελπίδες ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση ίσως ανοίξει νέα μονοπάτια για την αντιμετώπιση των παιδιών με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Πηγή: vita.gr

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων: Έξω η Ελλάδα από τη σφαγή – Κάλεσμα στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο της 12ης Μαρτίου

Το Συνδικάτο Τροφίμων Ν. Χανίων καλεί σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 12/3, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο και τον ρόλο της Βάσης της Σούδας.

Ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος ανακοίνωσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων ανακοίνωσε ασκήσεις άνευ πυρών στο βόρειο Κρητικό Πέλαγος στις 12-13 Μαρτίου 2026. Αποφυγή διέλευσης από την περιοχή ζητά η Ακτοφυλακή.

ΕΛΜΕ Χανίων: «Φτάνει πια» – Ανακοίνωση για τον θάνατο της εκπαιδευτικού Χρηστίδου

Η ΕΛΜΕ Χανίων εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο εκπαιδευτικού, καταγγέλλοντας συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης και απαξίωσης των εκπαιδευτικών.

Μόνο εγώ αισθάνομαι σα να ζούμε τις τελευταίες ημέρες;

Του Ευτύχη Πρωτοπαπαδάκη ...τι συμβαίνει; Tι αληθινά μας συμβαίνει; Mόνο εγώ...