20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Νίκος Ανδρουλάκης: Πού το πάει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ για τις μετεκλογικές συνεργασίες – Όλα όσα έχει στο μυαλό του

Ημερομηνία:

«Ούτε κατ’ ελάχιστο’ δε θα υποχωρήσει από τις θέσεις του για το μετεκλογικό σκηνικό αλλά θα τις προβάλλει ακόμα πιο έντονα». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένος να παραμείνει πιστός στις τρεις προϋποθέσεις που έθεσε για τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας:

Ισχυρό ποσοστό 

Προγραμματικές συγκλίσεις από την πρώτη Κυριακή 

Συμφωνία σε πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του Πρωθυπουργού.  

Η βασική προϋπόθεση για να «επιβληθούν» όλα τα παραπάνω είναι το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», το οποίο δεν προσδιορίζεται αλλά δε θα μπορούσε να είναι κάτι χαμηλότερο του 12%.

«Η στάση μας δεν άλλαξε» 

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει την «αυτοδυναμία να χάνεται και στις δεύτερες κάλπες».

Γι’ αυτό το λόγο υποστηρίζουν πως υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια επίθεσης προς το ΠΑΣΟΚ, γιατί «πρώτη φορά κάποιος αμφισβήτησε σε τέτοιο βαθμό τον Πρωθυπουργό». Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέβασε τους τόνους ακόμα περισσότερο κάνοντας λόγο για διαπλοκή.

«Ό,τι έλεγα από την πρώτη μέρα της εκλογής μου, λέω και σήμερα. Για τις συνεργασίες, για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για το πώς θα οικοδομηθεί μια νέα σχέση εμπιστοσύνης του πολιτικού συστήματος με τον πολίτη και ιδιαίτερα με τη νέα γενιά που γυρνά την πλάτη της στην πολιτική. Ακριβώς τα ίδια. 

Τι άλλαξε όμως τις τελευταίες ημέρες και οι ίδιες λέξεις, η ίδια θεώρηση, έκαναν τη διαπλοκή να βρίσκεται σε βέρτιγκο; 

Η διαπλοκή βρίσκεται σε βέρτιγκο, γιατί ξέρει πάρα πολύ καλά ότι πια ο ελληνικός λαός δείχνει μηδενική ανοχή στο σύστημα Μητσοτάκη, που δεν σέβεται τους θεσμούς, που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που περιφρονεί την κοινή λογική. 

Ένα σύστημα εξουσίας που τους έμαθε να έχει ως προτεραιότητα να υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας και όχι τα συμφέροντα του λαού. 

Εμείς, λοιπόν, έχουμε ένα χρέος: Στις επόμενες εθνικές εκλογές αυτό το σύστημα της εξουσίας του κ. Μητσοτάκη να αποτελέσει παρελθόν. Είναι χρέος της δημοκρατικής παράταξης», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε χθεσινή του ομιλία στην Σπάρτη.

"google ad"

Πρόγραμμα πρώτα και μετά πρόσωπα 

Στο ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι πρόσωπο υπό «διαπραγμάτευση» δεν είναι μόνο αυτό του Πρωθυπουργού αλλά και των Υπουργών. Ενώ στο ερώτημα πως θα επιτευχθεί η μετεκλογική συνεργασία – όπως την εννοούν οι ίδιοι – περιγράφουν τα εξής βήματα:

Προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες στα ευρωπαϊκά πρότυπα

Συμφωνία για πρόσωπο που θα αναλάβει Πρωθυπουργός

Συμφωνία για τα πρόσωπα σε κρίσιμα Υπουργεία 

Πάντως, μέχρι και τις κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκης δε πρόκειται να αποκαλύψει κανένα όνομα γιατί όπως υπογραμμίζουν συνεργάτες του «αν λέγαμε το όνομα ενός υποψήφιου Πρωθυπουργού, τότε θα ήταν που θα περιφρονούσαμε τη λαϊκή ετυμηγορία».

«Δεν δίνουμε μια μάχη για την εξουσία. Όσα είπα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, δεν είναι γιατί βιάζομαι να πάρω κάποια θέση εξουσίας. Το έχω αποδείξει άλλωστε στην πολιτική μου πορεία. Το κάνω γιατί βλέπω τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επικρατεί ο σεβασμός στους θεσμούς, στον πολίτη, στο δημόσιο συμφέρον. Όπου δεν υπάρχει ατιμωρησία της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου, που διαπλέκεται μαζί της», ανέφερε χθες Κυριακή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμα και διαγραφή; 

«Σχεδόν σίγουροι» ότι η τελευταία προειδοποίηση στον Ανδρέα Λοβέρδο θα φέρει ηρεμία στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ καθώς «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του», είναι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως υπογραμμίζουν «ο πρώην Υπουργός έλαβε το μήνυμα». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν πήρε θέση έμμεση ή άμεση υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου, ενώ ακόμα και πρώην σύντροφοι του όπως ο Γιάννης Δατσέρης τον «άδειασαν». 

Στην ουσία οι συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη αυτό που εννοούν και διστάζουν να πουν ξεκάθαρα είναι πως δεν θα υπάρξει «άλλου είδους αμφισβήτηση» των αποφάσεων ή των εξαγγελιών που κάνει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Λοβέρδο. Κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν να ζητηθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο να ανασκευάσει – ή να εξηγήσει τι ακριβώς εννοούσε – το επόμενο διάστημα.

Στην ερώτηση αν μπορεί τα πράγματα να φτάσουν ως τα άκρα – δηλαδή τη διαγραφή του Ανδρέα Λοβέρδου – κανένας δεν έχει την απάντηση και κανείς δε μπορεί να απαντήσει. Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, ούτε ο ίδιος, ούτε συνεργάτες του έκαναν κάποιο σχόλιο.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ