21.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Νίκος Χουντής: Είναι 9 οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ή 23 όπως επιμένουν οι θεσμοί;

Ημερομηνία:

Ερώτηση προς την Κομισιόν για τον αριθμό των ιδιωτικοποιήσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αναφέρει ότι σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (Σεπτέμβριος 2015), «το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας» και ότι το ίδιο επιβεβαίωσε πρόσφατα ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών, δηλώνοντας ότι «οι 9 ιδιωτικοποιήσεις είναι τμήμα της συμφωνίας που έχουμε (με τους θεσμούς)».

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, συνεχίζοντας την ερώτησή του, αντιπαραθέτει δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 23 ιδιωτικοποιήσεις εντός τριετίας, αλλά και επισημαίνει τις τελευταίες πληροφορίες που επιμένουν ότι οι θεσμοί απαιτούν πλέον οι ιδιωτικοποιήσεις να ανέλθουν σε 27.

Ταυτόχρονα στην ερώτηση σημειώνει την ύπαρξη δημοσιευμάτων που αποκαλύπτουν ότι τα 2 παραρτήματα του 3ου μνημονίου, τα οποία δεν είχαν κατατεθεί στη Βουλή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, περιέχουν πρόσθετες δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των εννέα που δηλώνει η κυβέρνηση.

Καταλήγοντας, ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, απαντώντας στο πόσες είναι πραγματικά και ποιες συγκεκριμένα οι ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Πόσες και ποιες συγκεκριμένα οι ιδιωτικοποιήσεις που έχει δεσμευτεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση με βάση το 3ο Μνημόνιο

Στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: “το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να προχωρήσει σε εννέα ιδιωτικοποιήσεις εντός της επόμενης τριετίας, στοιχείο που αποτελεί μέρος του αναγκαίου συμβιβασμού της κυβέρνησης για το κλείσιμο της συμφωνίας και την αποτροπή του προηγούμενου σχεδίου για την πώληση 23 περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος και υψηλής κοινωνικής σημαντικότητας όπως τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΠΑ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ»

Μόλις πριν μια εβδομάδα, ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει τα ανωτέρω δηλώνοντας «οι 9 ιδιωτικοποιήσεις είναι τμήμα της συμφωνίας που έχουμε (με τους θεσμούς) και θα τις προχωρήσουμε, παρότι διαφωνούμε».

Παράλληλα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι για 23 ιδιωτικοποιήσεις εντός τριετίας ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θεσμοί απαιτούν οι ιδιωτικοποιήσεις να ανέλθουν σε 27.

Σ’ αυτή τη «διαφορετική ανάγνωση» των δεσμεύσεων προστίθενται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι τα 2 παραρτήματα του 3ου μνημονίου τα οποία δεν είχαν κατατεθεί στη Βουλή κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, έχουν πρόσθετες δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις, πέραν των εννέα που δηλώνει η κυβέρνηση.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Για πόσες και ποιες συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση;
2. Σε ποιο νομικό κείμενο που έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή περιγράφονται οι ανωτέρω δεσμεύσεις;

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρήτη: Τι κατέθεσε ο 23χρονος που δέχθηκε καταιγισμό πυρών στο Τσιφούτ Καστέλλι

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με...

Ηράκλειο: Δάσκαλος μουσικής κατηγορείται πως βίαζε το βαφτιστήρι του για 3 χρόνια

Ενα ακόμη περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου έρχεται στην επιφάνεια,...

Αποφυλακίζεται με βούλευμα ο Νίκος Μιχαλολιάκος – Οι περιοριστικοί όροι για τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την καταδίκη του για διεύθυνση εγκληματικής...