20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Νίκος Χουντής: «Σκάνδαλο το εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος αίματος που κόστισε 16 εκ. ευρώ και δεν λειτούργησε ποτέ»

Ημερομηνία:

«Όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης» καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, με την ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενος στο εργοστάσιο κλασματοποίησης πλάσματος αίματος στην Αττική.

Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο αυτό, που συγχρηματοδοτήθηκε από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους το 1999 από το Β’ ΚΠΣ, «εγκαινιάστηκε» το 2006, έχει κοστίσει 16 εκ. ευρώ, αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.

Στην ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Νίκος Χουντής αναφέρει ότι πέρασε μια δεκαετία από τα εγκαίνια ενός υπερσύγχρονα εξοπλισμένου εργοστασίου κλασματοποίησης πλάσματος αίματος στην Αττική, με σκοπό την παραγωγή σκευασμάτων για ιατρικούς σκοπούς, για τη θεραπεία Ελλήνων ασθενών, αλλά και την εξαγωγή τους προς ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Το εργοστάσιο αυτό δεν λειτούργησε ποτέ, ενώ η Ελλάδα δαπανά ετήσια 80 εκ ευρώ για την εισαγωγή προϊόντων πλάσματος, που θα μπορούσε να παράγει η συγκεκριμένη εγκατάσταση.

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής σημειώνει:

«Μετά τα εγκαίνια, ακολούθησε ένα όργιο κακοδιαχείρισης και σπατάλης σχετικά με την εκπαίδευση του προσωπικού (που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε), την πιστοποίηση του εργοστασίου (που ποτέ δεν πιστοποιήθηκε), την συντήρησή του (η απευθείας ανάθεση κόστιζε 100-120.000 ευρώ ανά μήνα και, μετά το 2008, με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 999.000 ευρώ ετησίως, 1.000 ευρώ λιγότερο για την διενέργεια ελέγχου από το Ελληνικό ελεγκτικό συνέδριο)».

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο που μέχρι σήμερα κόστισε σχεδόν 16 εκ ευρώ, δεν παραδόθηκε ποτέ, δεν λειτουργεί και κατέληξε ως αποθήκη πλάσματος με αποθέματα που κινδυνεύουν να λήξουν.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, επικαλείται «τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για την χρηματοδότηση παραγωγικών μονάδων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», αφήνει αιχμές για πληροφορίες που θέλουν την απαξίωση του εργοστασίου πριν την ευκολότερη απόδοσή του σε ιδιώτη προς εκμετάλλευση και καλεί την Επιτροπή να παράσχει πληροφορίες για την χρηματοδότηση, τα έξοδα συντήρησης και τους λόγους μη λειτουργίας του εν λόγω εργοστασίου και να διερευνήσει το θέμα μέσω της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών...