Επίθεση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξαπέλυσε ο Νίκος Χουντής στον απόηχο των επικριτικών δηλώσεών του προέδρου της Κομισιόν για τη στάση του έλληνα πρωθυπουργού.
«Tουριστικά ο Γιούνκερ είναι φιλέλληνας. Στην ουσία εξυπηρετεί άλλα συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Star ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
«Και εμείς έχουμε απογοητευτεί από τον κ. Γιούνκερ και όλους όσοι λένε ότι βλέπουν φιλικά την Ελλάδα» σχολίασε επίσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η συνέντευξη του ΑΝΥΠΕΞ Νίκου Χουντή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM (Νίκος Ευαγγελάτος)
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις δηλώσεις Γιούνκερ, ο ΑΝΥΠΕΞ Ν. Χουντής δήλωσε: «Αποκαλύφθηκε το πραγματικό πολιτικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς και περιμένουμε να μας πουν τι πραγματικά θέλουν από την Ελλάδα. Ενώ συζητούσαμε πολιτικά, ξαφνικά εμφάνισαν ένα κείμενο το οποίο περιείχε πράγματα που δε συζητήθηκαν ούτε καν στα Brussels group και αφήνουν εκτεθειμένες τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην προκειμένη περίπτωση τον κατ’ ευφημισμό φιλέλληνα κ. Γιούνκερ. Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική διαπραγμάτευση και αν υπάρχει μια ΕΕ που σέβεται τη δημοκρατία, πρέπει να κάνει σεβαστή τη βούληση του ελληνικού λαού. Και από την άλλη να μας πουν οι εταίροι μας, με ποιους κανόνες θέλουν να διαπραγματευτούμε».
Αναφορικά με τη στάση του κ. Γιούνκερ, επισήμανε ότι, γνωρίζει και τον κ. Γιούνκερ και τον κ. Σουλτς και τους εκάστοτε εμφανιζόμενους ως «φιλέλληνες», επισημαίνοντας ότι, «Ο φιλελληνισμός τέλειωσε με τον Λόρδο Μπάιρον. Αυτοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Ο κ. Γιούνκερ έχει κάνει παρόμοιες «φιλελληνικές» δηλώσεις, όπως το 2012. Τότε, πριν τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου είχε πει ότι άμα βγάλετε κόμματα ακραία- έτσι είχε χαρακτηρίσει τότε τον ΣΥΡΙΖΑ – εμείς θα σταματήσουμε τη βοήθεια».
Συνέχισε λέγοντας για τον κ. Σουλτς ότι, «σε αρκετές περιπτώσεις, όταν θίγονταν γερμανικά συμφέροντα, όταν ήμουν ευρωβουλευτής, έκοβε τις ερωτήσεις που έθιγαν τη γερμανική διαφθορά και διαπλοκή. Επομένως, αυτές οι τοποθετήσεις είναι κατ’ ευφημισμό «φιλελληνικές», και πρέπει να δούμε τι συμφέρονται εξυπηρετούν – και εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα – αλλά η διαπραγμάτευση δε γίνεται πάνω σ’ αυτή τη βάση, αλλά στη βάση του ποιος είναι ο ρόλος τους»
Και συνέχισε, θέτοντας το ερώτημα, «Τι μπορεί ο κ. Γιούνκερ, ως πρόεδρος της Κομισιόν, να ζητάει από μία χώρα της ΕΕ; Αυτά που ζητάνε οξύνουν παραπέρα τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησαν τα μνημόνια. Είναι καταστροφικά. Γιατί επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που αποδεδειγμένα απέτυχε και οδηγούν τη χώρα σε παραπέρα ύφεση;». Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι «Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια να εξευρεθεί πολιτική λύση που να σέβεται το πρόγραμμα και τους κανόνες της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θέλει τη ρήξη. Αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε και αυτούς τους εκβιασμούς».
Στο ερώτημα για την επικείμενη συνάντηση της Τετάρτης του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, είπε ότι «Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ πρέπει να απολογηθούν στους ψηφοφόρους τους. Να πουν την αλήθεια. Ο Γερμανός φορολογούμενος δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για να σώσει την Ελλάδα. Έδωσε τα ευρώ για να σωθούν οι Τράπεζες. Πρέπει να πουν αν θέλουν μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, ή αν θέλουν πολιτικά να πνίξουν μία κυβέρνηση που επιχειρεί μια εναλλακτική πολιτική, που μπορεί να μην τους αρέσει, αλλά αυτή είναι η δημοκρατία, αυτή είναι η ΕΕ, έτσι πρέπει να προχωρήσει».
Συνέχισε λέγοντας ότι «Υπάρχουν ακόμα δυνατότητες να βρεθεί μια τέτοια συμφωνία, που να αποτυπώνει αυτή τη βούληση. Διαφορετικά, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη λύση από την προσφυγή στο λαό. Δεν μπορεί να εφαρμόσει πρόγραμμα το οποίο είναι αντίθετο με τις προγραμματικές της δηλώσεις, στα βασικά του σημεία».
Σε ό,τι αφορά το χρέος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι ζητάει «συγκεκριμένο σχέδιο για το χρέος και όχι μια απλή δέσμευση. Η κυβέρνηση δεν θέλει μικρές συμφωνίες που δε λύνουν το πρόβλημα. Θέλει μια συνολική λύση του προβλήματος. Δε θέλει λύσεις που ανακυκλώνουν τα προβλήματα, πολιτικά παιχνίδια που παίζουν οι θεσμοί, αλλά λύσεις που να βάζουν τη χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά».
Εξέφρασε όμως τη συγκρατημένη πολιτική του αισιοδοξία ότι υπάρχουν περιθώρια εξεύρεσης λύσης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά των δανειστών να μην εξοντώσουν, και να μην καταστρέψουν οικονομικά τη χώρα.