Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξε η προσπάθεια της Attica Group να αποκτήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της ΕΤΑΝΑΠ-Σαμαριά, καθώς δύο εκ των βασικών μετόχων, η Τράπεζα Χανίων και ο πρόεδρος της εταιρείας Μ. Αποστολάκης, απέρριψαν την προσφορά εξαγοράς ύψους 10 ευρώ ανά μετοχή. Οι δύο μέτοχοι ελέγχουν αθροιστικά το 42% της εταιρείας και ζήτησαν υψηλότερο τίμημα, θεωρώντας ότι η αποτίμηση της εταιρείας είναι μεγαλύτερη.
Η Πρόταση και οι Προοπτικές
Η Attica Group, μετά την απορρόφηση της ΑΝΕΚ, βρέθηκε να κατέχει το 31,9% της ΕΤΑΝΑΠ και επιδίωξε την απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 51% για να ενσωματώσει πλήρως την εταιρεία στις λογιστικές καταστάσεις της. Με την πρότασή της, η Attica αποτιμούσε την ΕΤΑΝΑΠ στα 36 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχούσε σε υπερδιπλάσια αποτίμηση από τη λογιστική της αξία και σε 7 φορές τα ετήσια κέρδη EBITDA (5 εκατ. ευρώ).
Η ΕΤΑΝΑΠ αποτελεί μια από τις πιο αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου εμφιάλωσης νερού στην Ελλάδα, με ετήσιο κύκλο εργασιών 22 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Πρόσφατα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του επενδυτικού της προγράμματος, δημιουργώντας ένα από τα πλέον σύγχρονα εργοστάσια εμφιάλωσης νερού στη χώρα.
Η ΕΤΑΝΑΠ, που στο παρελθόν λειτουργούσε ως εταιρεία λαϊκής βάσης με βασικό μέτοχο την ΑΝΕΚ, έχει πλέον συγκεντρώσει τον έλεγχό της σε λίγους μετόχους. Οι δύο μεγαλομέτοχοι, Τράπεζα Χανίων και Μ. Αποστολάκης, έχουν ενισχύσει τα ποσοστά τους μέσω αγορών από μικρομετόχους, ενώ η απουσία εκπροσώπησης μεγάλου μέρους του μετοχικού κεφαλαίου στις γενικές συνελεύσεις δυσχεραίνει περαιτέρω τη λήψη αποφάσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο μέτοχοι θεωρούν ότι η αξία της εταιρείας υπερβαίνει την προσφορά της Attica, ιδιαίτερα λόγω του αναπτυξιακού προφίλ και των πρόσφατων επενδύσεων. Η απόρριψη της πρότασης αφήνει την Attica χωρίς τον έλεγχο της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος της ΕΤΑΝΑΠ καλύπτεται ήδη από τα πλοία του ομίλου, προσφέροντας σημαντικές δυνατότητες συνέργειας.
Η ΕΤΑΝΑΠ σήμερα
Η ΕΤΑΝΑΠ εμφιαλώνει και διαθέτει το δημοφιλές νερό Σαμαριά, προερχόμενο από τις πηγές Στύλου στα Χανιά Κρήτης. Με τις επενδύσεις της τα τελευταία χρόνια, έχει επεκτείνει την παραγωγή και τη διανομή της σε όλη την Ελλάδα, διατηρώντας υψηλή ποιότητα προϊόντων.
Παρά την αποτυχία της εξαγοράς, η Attica Group είχε θέσει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΤΑΝΑΠ, εκμεταλλευόμενη τις συνέργειες που προσφέρει η ακτοπλοϊκή δραστηριότητα με τη διανομή του προϊόντος.
Η προσπάθεια εξαγοράς της ΕΤΑΝΑΠ από την Attica Group κατέδειξε τόσο την αξία της εταιρείας όσο και τις προκλήσεις που συνοδεύουν την εξαγορά της πλειοψηφίας, λόγω της σύνθετης μετοχικής της δομής.
Το ξέρουμε…
Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.
Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:
- - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
- - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



