Η Ναόμι Κλάιν έγινε ευρύτερα γνωστή μέσω του βιβλίου της το “Δόγμα του Σοκ”. Σήμερα, με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού δίνει τη δική της αρκετά πιο αισιόδοξη οπτική για τις ευκαιρίες για μία προοδευτική αλλαγή.
Σε βίντεο για το “Democracy Now” αναφέρει ότι στο βιβλίο της “Το Δόγμα του Σοκ” περιγράφει την άνοδο ενός καπιταλισμού που βασίζεται στις μεγάλες καταστροφές. Πρόκειται για μία βίαιη και επαναλαμβανόμενη τακτική που χρησιμοποιούν δεξιές κυβερνήσεις μετά από ένα σοκαριστικό γεγονός, έναν πόλεμο, μία τρομοκρατική επίθεση, ή μία κατάρρευση των αγορών ή μία φυσική καταστροφή όπου εκμεταλλεύονται την απώλεια προσανατολισμού των πολιτών για να περιορίσουν τη δημοκρατία και να εφαρμόσουν ριζοσπαστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που κάνουν πιο πλούσιο το 1% εις βάρος των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων.
Όπως αναφέρει η Ναόμι Κλάιν:
“Η έρευνά μου με δίδαξε ότι τα σοκ και οι κρίσεις δεν παράγουν πάντα δόγματα του σοκ. Μάλιστα, είναι πιθανό μία κρίση να λειτουργήσει ως καταλύτης για ένα εξελιγκτικό άλμα. Σκεφθείτε τη δεκαετία του 1930 μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση της περιόδου που οδήγησε στο “New Deal” στις ΗΠΑ. Και σε άλλες χώρες αποδέχτηκαν την ανάγκη ύπαρξης ενός διχτυού ασφαλείας για να προστατεύει ανθρώπους.
Γνωρίζουμε ότι το σχέδιο του Τραμπ είναι να χρησιμοποιήσει την πανδημία για την εφαρμογή ενός Δόγματος του Σοκ που θα εμπεριέχει όλες τις επικίνδυνες ιδέες, από την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης μέχρι το σφράγισμα των συνόρων και τη φυλάκιση ακόμη παραπάνω μεταναστών. Μπορεί ακόμα και να προσπαθήσει να ματαιώσει τις εκλογές. Αλλά το τέλος της ιστορίας δεν έχει γραφτεί ακόμα.
Είναι χρονιά εκλογών και τα κοινωνικά κινήματα και πολιτικοί κινητοποιούνται. Και όπως τη δεκαετία του 1930 έχουμε πολλές καλές ιδέες. Πιστεύουμε ότι ο καθένας θα έπρεπε να έχει δικαίωμα στην υγεία. Όταν είσαι άρρωστος δεν πρέπει να τιμωρείσαι με θάνατο επειδή δεν έχεις κάποιο εισόδημα. Πολλές από αυτές τις ιδέες πριν μόλις μια βδομάδα οι πιο πολλοί τις απόρριπταν στις ΗΠΑ ως πολύ ριζοσπαστικές. Τώρα αρχίζουν να μοιάζουν ως το μόνο λογικό μονοπάτι για να βγούμε έξω από αυτή την κρίση και για να αποτρέψουμε μελλοντικές.
Τώρα, εδώ είναι κάτι που εξηγεί τη διαφορά μεταξύ του ευρύτατου προγράμματος τεστ για κορωνοϊό που εφαρμόστηκε στη Νότιο Κορέα και αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Στη Νότιο Κορέα όπως και σε Ευρωπαϊκές χώρες και στον Καναδά υπάρχει ένα εθνικό σύστημα ασφάλειας και αυτό κάνει πολύ πιο εύκολη την κινητοποίηση των ανθρώπων καθώς και τη διασπορά των πληροφοριών για το τι πρέπει να κάνουν.
Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνεις το τεστ.
Στις ΗΠΑ όμως υπάρχουν αμέτρητα διαφορετικά συστήματα οπότε ουδείς είναι απόλυτα σίγουρος τι βήματα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε Αμερικάνος για να μπορεί να κάνει το τεστ.
Αυτή μπορεί να είναι η μέρα που ξεκινούμε πραγματικά για μία ατζέντα οικονομικής, κοινωνικής και φυλετικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ.
Εμείς το λένε Πράσινο New Deal. Αντί να σώσουμε τις βρώμικες βιομηχανίες του περασμένου αιώνα τώρα πρέπει να δώσουμε ώθηση στις νέες, καθαρές βιομηχανίες που μας οδηγήσουν με ασφάλεια στον επόμενο αιώνα.
Αν υπάρχει κάτι που η ιστορία μας διδάσκει είναι ότι σε στιγμές σοκ είμαστε εξαιρετικά ευάλωτοι
Είτε χάνουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας και μας ποδοπατούν οι ελίτ και πληρώνουμε το τίμημα για πολλές δεκαετίες ή πετυχούμε προοδευτικές νίκες που έμοιαζαν απίθανες μόλις πριν μερικές εβδομάδα.
Δεν υπάρχει χρόνο για να χάσουμε την ψυχραιμία μας.
Το μέλλον θα καθοριστεί από αυτούς που είναι έτοιμοι να πολεμήσουν σκληρά για τις ιδέες τους.
Δείτε το βίντεο: