21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ναύαρχος Αποστολάκης: Γιατί πρέπει να πάρουμε σοβαρά τις ωμές απειλές της Τουρκίας

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σοβαρά τις τουρκικές απειλές που πλέον είναι ωμές, τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α.  και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» για την αυξημένη τουρκική προκλητικότητα.

Χαρακτήρισε παρακινδυνευμένο να αποδίδονται οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν μόνο στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς όπως είπε η Τουρκία κινείται με μεθόδευση και στρατηγική.

«Οι απειλές είναι ωμές πλέον και στις διευκρινίσεις που ζητούνται για τις δηλώσεις του (ο Ερντογάν) ξεκαθαρίζει ότι ‘’δεν παίζουμε, μιλάμε σοβαρά’’. Ένα πράγμα πρέπει να ξέρουμε κι εμείς, ότι πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Δεν μπορούμε να είμαστε άφωνοι

Σχετικά με την απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις, ο ναύαρχος εξήγησε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι άφωνη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς η Άγκυρα ενδεχομένως και να επιθυμεί αυτή τη στιγμή από τη χώρα μας να αυξήσει εκείνη τη ένταση, με απειλές και προκλήσεις αντίστοιχες των Τούρκων.

«Δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι τους, ούτε να τρέχουμε και να ακολουθούμε την ατζέντα που θέτουν εκείνοι», «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, ούτε πρέπει να φαινόμαστε ότι είμαστε ανεδαφικοί σε αυτά που λέμε. Θέλει ψυχραιμία, θέλει σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Θέλει να πάρει πράγματα που δεν της ανήκουν

Εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία θεωρεί «πολύ ζωτικό της χώρο» την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προσπαθεί να διεκδικήσει και να πάρει πράγματα που δεν της ανήκουν.

Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, με την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» ο Ερντογάν απειλεί πως εάν δε συμφωνήσουμε «με το καλό» στο μοίρασμα που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τότε πιθανώς θα επιχειρήσει να το επιβάλλει.

«Το τι μπορούν να κάνουν είναι μια υπόθεση, το τι λένε όμως είναι αυτό που ακούμε», τόνισε ο ναύαρχος και πρόσθεσε πως η χώρα μας σχεδιάζει την αντίδρασή της με βάση το χειρότερο σενάριο.

«Πρέπει πολύ σαφώς να περάσει και σε εκείνους το μήνυμα: δεν θα ναι εύκολο, δεν θα είναι μια κίνηση χωρίς κόστος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος ανοχύρωτο ή που δεν έχει βούληση και δυνατότητα να την αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Δεν θέλουμε πόλεμο και είμαστε λίγο υποχωρητικοί

Ο ναύαρχος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι «εμείς είμαστε λίγο υποχωρητικοί σε αυτό το κομμάτι», γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο.
Είπε ότι χρειάζεται δουλειά ως προς τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα ώστε να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα και να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Τα μηνύματα δεν φτάνει να τα λέμε, θέλουν και ένα ‘’χτίσιμο’’. Με τις κινήσεις που κάνεις, με την ετοιμότητα που δείχνεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον τρόπο που ‘’στήνεις’’ το σύστημα της άμυνας της χώρας και της αποτροπής» σημείωσε.

"google ad"

«Η οποιαδήποτε προσπάθεια και ενέργεια απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα βρει μια πολύ σοβαρή αντίσταση και ο όποιος τα επιβουλεύεται θα έχει ένα πολύ σοβαρό κόστος το οποίο θα πρέπει να το ζυγιάσει», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...