27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

«Να απαντήσουμε με S-400 στην Ελλάδα» επιμένει η Τουρκία – Τι γράφουν οι εφημερίδες

Ημερομηνία:

Από τα βασικά θέματα των πρωτοσέλιδων των τουρκικών εφημερίδων είναι σήμερα το θέμα της φερόμενης «παρενόχλησης» των τουρκικών F-16 από το, ρωσικής κατασκευής, ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300.

Οι τουρκικές εφημερίδες αλλά και οι αναλυτές που φιλοξενούν αποδίδουν την τελευταία κλιμάκωση, όπως την ονομάζουν, σε τρεις λόγους της Αθήνας. Παράλληλα, έχουν αρχίσει κι οι φωνές που ζητούν η Τουρκία να απαντήσει ενεργοποιώντας αντίστοιχα τους S-400.

Οι τρεις λόγοι που «βλέπουν» στην Τουρκία

  1. Για να δείξει η Αθήνα την αντίδρασή της επειδή βγήκε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν στη Μεσόγειο.
  2. Η Αθήνα έχει τις πλάτες της Δύσης και γι’ αυτό προκαλεί την Τουρκία για να απαντήσει και να ανοίξει πρώτη πυρ, επειδή επιδιώκει επεισόδιο ώστε να καταδειχτεί η Άγκυρα επιτιθέμενη.
  3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εσωτερικά προβλήματα (σκάνδαλο υποκλοπών) και για το λόγο αυτό αυξάνει τις προβοκάτσιες στο Αιγαίο.

Στο κάδρο και οι ΗΠΑ

Στο κάδρο της τουρκικής κριτικής μπαίνουν και οι ΗΠΑ, κατηγορώντας τες για δύο μέτρα και δύο σταθμά. «Η Ελλάδα έχει και χρησιμοποιεί τους S-300 και δεν βγαίνει άχνα, ενώ την Τουρκία την πιέζουν συνεχώς για τους S-400 και τις επιβάλλουν κυρώσεις», υποστηρίζεται.

Χουριέτ

Το ψέμα των S-300 αποκαλύφθηκε

Η Ελλάδα παρενόχλησε ξανά στο Αιγαίο

Τζουμχουριέτ

Παρενόχληση με S-300 από την Ελλάδα

Πηγές Τ/ΥΠΑΜ: Εχθρική ενέργεια

Τουρκιγέ

Αυτό είναι ‘κλείδωμα’ σε όπλα του ΝΑΤΟ

Η Αθήνα παίζει με τη φωτιά

"google ad"

Το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης δεν σταματά

Γενί Σαφάκ

Εχθρική κίνηση με S-300

Δεν υπάρχει απάντηση από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, οι οποίες επιβάλλουν κυρώσεις για τους S-400 στην Τουρκία. Η Άγκυρα θα φέρει στην ατζέντα της συμμαχίας την κίνηση αυτή, η οποία θεωρείται «εχθρική πράξη» σύμφωνα με τους Κανόνες Εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας στη Γενί Σαφάκ ανώτερη πηγή ασφαλείας είπε ότι η παρενόχληση θα αναφερθεί σε συναντήσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ. Δηλώνοντας ότι τα αεροπλάνα έχουν δυνατότητα καταγραφής και υπάρχουν αρχεία παρενόχλησης, η πηγή τόνισε ότι τα στοιχεία θα υποβληθούν στους αρμόδιους φορείς. Η πηγή χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Μας πιέζουν για τους S-400, αλλά η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τους S-300. Όταν το φέραμε στην ημερήσια διάταξη, είπαν ‘δεν χρησιμοποιούνται, φυλάσσονται σε υπόστεγα, χρησιμοποιούνται μόνο σε ασκήσεις’, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αλήθεια. Ενώ μας λένε ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όπλα ρωσικής κατασκευής, η Ελλάδα παρενοχλεί τα αεροπλάνα μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ με σύστημα ρωσικής κατασκευής. Λοιπόν, οι S-400 που αγοράζει η Τουρκία επηρεάζουν τα F-35, αλλά οι S-300 όχι; Αυτό αποκαλύπτει τα διπλά στάνταρτς. Πρέπει να επιβληθεί ο νόμος CAATSA στην Αθήνα, τα F-35 δεν πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα. Να δούμε τι θα πει το ΝΑΤΟ σε μία τέτοια περίπτωση».

Ακσάμ

Η Αθήνα των ΗΠΑ ξεπέρασε τη γραμμή

Ο Μήτσο επιτίθεται όλο και πιο πολύ

Αυξάνει τις προβοκάτσιες στο Αιγαίο ο Έλληνας πρωθυπουργός του οποίου η καρέκλα κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών

Μιλιέτ

Εχθρικό κλείδωμα

Η κυβέρνηση της Αθήνας παίζει με τη φωτιά

Η Τουρκία πρέπει να απαντήσει με τους S-400

Διαψεύδει η Αθήνα

Υπενθυμίζεται πάντως, οτι η Αθήνα διαψεύδει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό πως τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία «εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» εγκλωβίστηκαν στα ραντάρ από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, το οποίο διατυπώνει η Άγκυρα, μέσω διαρροών από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που εκφράζονται στον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Γαραντζιώτη στο OPEN,  στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τις τουρκικές πληροφορίες περί «κλειδώματος» των μαχητικών στα ραντάρ ελληνικών S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Όπως τονίζουν, πρόκειται για ακόμα μία προσπάθεια των Τούρκων να κατηγορήσουν την ελληνική πλευρά στους Αμερικανούς και γενικότερα στο NATO υποστηρίζοντας πως η χώρα μας είναι αυτή που επιτίθεται στο Αιγαίο και αψηφά τους κανόνες της συμμαχίας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν παράλληλα ότι τα τουρκικά μαχητικά που παραβίασαν στις 23 Αυγούστου τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, αναχαιτίστηκαν από ελληνικά F-16, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Η Αθήνα τονίζει ότι οι S-300 δεν εξέπεμψαν και ούτε πρόκειται να εκπέμψουν για τέτοιου είδους αποστολές, όχι μόνο διότι οι Έλληνες πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών εκτελούν αποτελεσματικά τις αναχαιτίσεις, αλλά και επειδή η Ελλάδα είναι χώρα που έχει αποδείξει πως επιθυμεί την ειρήνη, την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε και ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει υπογραμμίσει στο παρελθόν πως η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος στο μπλοκ, ενώ ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ πριν από λίγες ώρες ευρισκόμενος στην Αθήνα χαρακτήρισε την Τουρκία ως την «μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Από τις ελληνικές Αρχές υπογραμμίζεται επίσης το γεγονός πως στις 23 Αυγούστου δεν υπήρξε καμία άσκηση του ΝΑΤΟ, ούτε στο Αιγαίου, ούτε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

Πηγές από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας εκτιμούν πως οι Τούρκοι δείχνουν με τις διαρροές τους στα μέσα ενημέρωσης τον εκνευρισμό τους και φαντάζονται παρενοχλήσεις των μαχητικών τους από το σύστημα S-300 καθώς τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκεται στις ΗΠΑ για το ζήτημα των F-16. Έτσι η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις με «φθηνή προπαγάνδα».

Τι ισχυρίστηκαν οι Τούρκοι

Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα που βασίζονται σε διαρροές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, τουρκικά αεροσκάφη, που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο «κλειδώθηκαν» από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, τονίζουν μάλιστα ότι «οι ενέργειες αυτές περιγράφονται ως “εχθρικές ενέργειες” στους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Το περιστατικό αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες».

Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «ένα σημαντικό περιστατικό ασυμβίβαστο με το πνεύμα της συμμαχίας έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των πτήσεων αποστολής των F-16 της Διοίκησης Αεροπορίας στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στις 23 Αυγούστου».

Σύμφωνα με την Άγκυρα τα τουρκικά αεροσκάφη που βρίσκονταν σε υπηρεσία παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής αεράμυνας S-300 που βρίσκεται εγκατεστημένο στο νησί της Κρήτης. Ποιο συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι το ραντάρ εντοπισμού στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 εγκλώβισε με έναν πύραυλο επιφανείας-αέρος στο F-16 , το οποίο βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή στα 10 χιλιάδες πόδια δυτικά της νήσου Ρόδου.

«Το περιστατικό, το οποίο έλαβε χώρα ενώ η παρενόχληση συνεχίστηκε για λίγο, αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες. Παρά την εχθρική αυτή ενέργεια, τα αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους με ασφάλεια», αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 23 Αυγούστου δυο ζεύγη τουρκικών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης και παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο. Το πρώτο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση στις 10:57 πάνω από τη νήσο Διβούνια -βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια, ενώ, στις 11:00 δεύτερο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι -που βρίσκεται επίσης βορειοδυτικά της Κάσου- στα 27.000 πόδια.

Αυξημένες οι παραβιάσεις σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έχουν κάνει 5.491 παραβιάσεις, ενώ ολόκληρο το 2021 είχαν καταγράφει 2.744 παραβιάσεις.

«Το ρεκόρ παραβιάσεων συνεχίζεται και υποθέτω θα συνεχιστεί και το πρόβλημα είναι αν θα υπάρξει και κάποιο ατύχημα, γιατί συνήθως έτσι ξεκινάει κάποιο τεράστιο πρόβλημα και αυτοί δεν σταματάνε» ανέφερε ο καθηγητής στο Μέριλαντ, Θεόδωρος Καρυώτης στο OPEN.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

INKA: Το Πάσχα του 2024 θα είναι ακριβότερο κατά 6% σε σχέση με πέρυσι

Το Πάσχα του 2024 θα κοστίσει 355,88. Δηλαδή το Πάσχα του...

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...