14.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Όριο 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά στα ιδιωτικά κολέγια μπαίνεις με 0!”: Μαζική διαδηλωση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών γονέων στα Χανιά ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως | Φωτός

Ημερομηνία:

Δάσκαλοι, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές αλλά και γονείς συμμετείχαν σήμερα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, με τους διαδηλωτές να εκφραζουν με συνθήματα την αντίθεσή τους σε αυτό που αναγνωρίζουν ως αντι-εκπαιδευτική μεταρρυθμιση σε σχολεια και πανεπιστήμια.

Οι διαδηλωτές απαιτούν την απόσυρση του νομοσχέδιου Κεραμέως ενώ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας αλλά και στη θέσπιση πειθαρχικού δικαίου και βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια καθώς και στην ισοτίμηση των πτυχίων των ιδιωτικών κολλεγίων με των πανεπιστημίων.

Δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκανε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλί Μουσταφάογλου:

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αλί Μουσταφάογλου

Βλεπουμε αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας σε αγαστή συνεργασία με τον Υπουργό Προστασιας του Πολίτη., τον κ. Χρυσοχοίδη, να προωθούνε μέτρα αντιδραστικά, αντιλαϊκά, ταξικά στο χώρο της εκπαίδευσης. Δεν έχει γίνει τίποτα ως προς την κατεύθυνση της καλυτέρευσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση από την 1η καραντίνα έχει θεσμοθετήσει την αύξηση των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αντίστοιχα και στη Δευτεροβάθμια. Κανένα από τα εκπαιδευτικά αιτήματα δεν έχει γίνει πράξη. Ούτε μειώθηκε ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις, ούτε γίνονται τακτικά covid-19 τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κανένα μετρο δεν έχει παρθεί. Ουσιαστικά λειτουργούμε στον αυτόματο πιλότο. Λαμβάνοντας υπόψη ποια ειναι η διαχείριση στο χώρο της υγείας, μοιάζει σα να καθόμαστε πάνω σε μια ωρολογιακή βομβα.

Ως προς τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει προς ψήφιση το Υπουργείο Παιδείας, θεσμοθετεί ουσιαστικά την εξίσωση των πτυχίων κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ. Την ίδια στιγμή που μιλούν για αριστεία, βάζουν όριο 10 για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά στα ιδιωτικά κολέγια μπορούν να μπεις με 0. Το όριο στα ΑΕΙ, σύμφωνα και με έρευνα της ΟΛΜΕ θα οδηγήσει το 40% των μαθητών εκτος ΑΕΙ, σπρώχνοντάς τους προς τα ιδιωτικά κολέγια. Υπενθυμίζω ότι το προηγούμενο διάστημα είδαμε και τη διάλυση των Επαγγελματικών Λυκείων για να εξυπηρετήσουν ουσιαστικά τα συμφέροντα των ιδιωτικών ΙΕΚ.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα επιτρέψουμε τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, θα αγωνιστούμε για την προάσπιση των μορφωτικών – μαθησιακών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για τη βελτίωση της υγείας της κοινωνίας, και θα είμαστε απέναντι από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας που προωθούν απορρυθμίσεις στο εργασιακό, στην Υγεία, ενώ περιορίζουν  τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα δικαιώματα έκφρασης της αντίθεσης προς αυτές τις ταξικές μεταρρυθμίσεις.

"google ad"

Η Κατερίνα Κατσούλα από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Χανίων είπε από την πλευρά της:

Η Κατερίνα Κατσούλα από την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Χανίων

Η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών στηρίζει τη σημερινή κινητοποίηση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών.

Χιλιάδες που κινητοποιούνται σήμερα σε όλη την Ελλάδα είναι απόδειξη ότι η εκπαιδευτική κοινότητα σύσσωμη αντιστέκεται στο νομοσχέδιο που φερνει η κυβέρνηση πάλι εν μέσω πανδημίας.

Είναι η ίδια κυβέρνηση που έχει ανοίξει τα σχολεία δίχως κανένα όρο υγιεινής και ασφάλειας ενώ και πάλι φέτος λειτουργουν 50.000 αναπληρωτές. Πάλι εν μέσω πανδημίας καθιέρωσαν και τους τρίμηνους συναδέλφους στα σχολεία με τον στόχο να ειναι να μείνουν τέτοιου είδους συμβάσεις και γι μετά την πανδημία.

Πάντως λεφτά υπάρχουν… 30 εκ. ευρώ είχαν να δώσουν για πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ επενδύουν στην επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα ανώτατα ιδρύματα. Ο στόχος ειναι ένα εμπορευματοποιημένο σχολείο και πανεπιστήμιο.

Είναι ξεκάθαρο ότι θέλουν μαθητές και φοιτητές οι οποίοι θα προετοιμάζονται για μια κοινωνία όπου θα είναι φτηνοί και ευέλικτοι εργαζόμενοι με αποσπασματικές γνώσεις.

Η Πρωτοβουλία των Αναπληρωτών το επόμενο διάστημα θα πρωτοστατήσει σε αυτους τους αγώνες ενάντια στις μεθοδεύσεις αυτής της κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων καθώς ο ένας συνεχίζει το έργο του άλλου ώστε να χειροτερεύουν όλο και περισσότερο τα δικαιώματα των μαθητών.

Η μόνη λύση βρίσκεται στον κοινό αγώνα για μια παιδεία που είναι στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Σημειώνουμε ότι η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική ενώ δίχως να υπάρξει κανένα επεισόδιο η πορεία διαλύθηκε στην πλατεία δημοτικής αγοράς αφού διέσχισε τους κεντρικούς δρομους της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...