17.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Να αποτρέψουμε τη συνθηκολόγηση

Ημερομηνία:

Αντώνης Νταβανέλος*
Η κυβέρνηση σύρεται από τους δανειστές σε συμφωνία-μνημόνιο, ακυρώνοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η πο­λι­τι­κή εκτί­να­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στη­ρί­χθη­κε σε μια δέ­σμευ­ση, σε ένα «συμ­βό­λαιο με το λαό»: ότι είναι ανα­γκαίο και εφι­κτό να ανα­τρα­πεί η βαρ­βα­ρό­τη­τα των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών, η υπερ­λι­τό­τη­τα που η ντό­πια κυ­ρί­αρ­χη τάξη και οι δα­νει­στές εγκα­τέ­στη­σαν στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία μετά το ξέ­σπα­σμα της διε­θνούς κρί­σης, από το 2009-10 και μετά.

Έχει ση­μα­σία να θυ­μό­μα­στε ότι η δέ­σμευ­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ήταν για ανα­τρο­πή της μνη­μο­νια­κής υπερ­λι­τό­τη­τας και όχι για «ήπια» δια­χεί­ρι­σή της ή για την εγ­γύ­η­ση ότι δεν θα επι­βλη­θούν πρό­σθε­τα αντερ­γα­τι­κά-αντι­λαϊ­κά μέτρα. Αυτή η γραμ­μή της στα­δια­κής και μα­κρό­συρ­της «απα­γκί­στρω­σης» από τα μνη­μό­νια, υπό την αί­ρε­ση της συμ­φω­νί­ας με τους δα­νει­στές μέσω «δια­πραγ­μά­τευ­σης», προ­βλή­θη­κε από άλλα κόμ­μα­τα –κυ­ρί­ως το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ– τα οποία συ­ντρί­φτη­καν εκλο­γι­κά και πο­λι­τι­κά. Η μέχρι σή­με­ρα κυ­βερ­νη­τι­κή πο­ρεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ δεν επι­βε­βαιώ­νει τη δέ­σμευ­ση που ανα­λά­βα­με προ­ε­κλο­γι­κά. Με κο­ρυ­φαίο λάθος τη «συμ­φω­νία» της 20ής Φλε­βά­ρη, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ εγκλω­βί­στη­κε στην ανα­ζή­τη­ση λύσης «πάση θυσία» μέσω της δια­πραγ­μά­τευ­σης με τους δα­νει­στές, υπο­χώ­ρη­σε από το δι­καί­ω­μα για μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες στη βάση του με­τριο­πα­θούς ελά­χι­στου προ­γράμ­μα­τος που εξαγ­γεί­λα­με στη ΔΕΘ, πα­ραι­τή­θη­κε από τη χρήση του όπλου απο­νο­μι­μο­ποί­η­σης-αμ­φι­σβή­τη­σης του χρέ­ους ανα­λαμ­βά­νο­ντας το βάρος πλη­ρω­μής «στο ακέ­ραιο και εγκαί­ρως» στους το­κο­γλύ­φους-δα­νει­στές.

Το απο­τέ­λε­σμα αυτού του εγκλω­βι­σμού είναι η απα­ρά­δε­κτη συν­θη­κο­λό­γη­ση, που σή­με­ρα πα­ρου­σιά­ζε­ται ως συμ­φω­νία με­τα­ξύ των «θε­σμών», της ευ­ρω­παϊ­κής ηγε­σί­ας και της ελ­λη­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης. Τα βα­σι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της «συμ­φω­νί­ας» είναι σαφή:

-Αφε­νός επι­βάλ­λει πρό­σθε­τα μέτρα λι­τό­τη­τας (αύ­ξη­ση ει­σπρά­ξε­ων από ΦΠΑ, «εξοι­κο­νό­μη­ση» πόρων μέσα από το ρη­μαγ­μέ­νο συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό σύ­στη­μα). Η προ­σπά­θεια στε­λε­χών του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να εξω­ρα­ΐ­σουν αυτό το στοι­χείο είναι –κυ­ριο­λε­κτι­κά– άπελ­πις, είναι κα­τα­δι­κα­σμέ­νη να κα­ταρ­ρεύ­σει μέσα από τις πι­κρές εμπει­ρί­ες εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων αν­θρώ­πων που μας πί­στε­ψαν και μας στή­ρι­ξαν.

-Αφε­τέ­ρου –και κυ­ρί­ως!– αφή­νει απο­λύ­τως άθι­κτο όλο το οι­κο­δό­μη­μα της μνη­μο­νια­κής υπερ­λι­τό­τη­τας, που επι­βλή­θη­κε τα προη­γού­με­να χρό­νια. Όλα τα εμ­βλη­μα­τι­κά στοι­χεία της πο­λι­τι­κής των ΓΑΠ – Πα­πα­δή­μου – Σα­μα­ρά και Βε­νι­ζέ­λου πα­ρα­μέ­νουν ζω­ντα­νά: οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, η κα­τάρ­γη­ση του 13ου και 14ου μι­σθού και σύ­ντα­ξης, το χα­ρά­τσι τάχα «κοι­νω­νι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης» στους μι­σθω­τούς, ο ΕΝΦΙΑ (στο ακέ­ραιο!), η βαριά φο­ρο­λό­γη­ση στο πε­τρέ­λαιο θέρ­μαν­σης, η άρ­νη­ση ελέγ­χου της «ελα­στι­κο­ποί­η­σης» των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, η απα­γό­ρευ­ση αύ­ξη­σης των κοι­νω­νι­κών δα­πα­νών κ.ο.κ.

Ως αντί­δω­ρο η κυ­βέρ­νη­ση φαί­νε­ται να παίρ­νει (;) μιαν κά­ποια υπό­σχε­ση «απο­μεί­ω­σης» του χρέ­ους. Η στρο­φή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ σε αυτό το κο­ρυ­φαίο ζή­τη­μα, από τη συ­νε­δρια­κή από­φα­ση που μι­λού­σε για δια­γρα­φή («του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους») προς τις «ιδέες» της Lazard για επι­μή­κυν­ση του χρό­νου απο­πλη­ρω­μής και την υπό­σχε­ση μεί­ω­σης των επι­το­κί­ων, έχει γίνει διά της διο­λί­σθη­σης: Κα­νέ­να όρ­γα­νο δεν έχει πάρει αυτήν την από­φα­ση, κα­νέ­νας δεν γνω­ρί­ζει το συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης που την επέ­βα­λε, κα­νείς δεν έχει ανα­λά­βει την ευ­θύ­νη για μια με­γά­λη με­τα­τό­πι­ση σε ένα ζή­τη­μα κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας…

Με αυτά και με κείνα, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ προ­σα­να­το­λί­ζε­ται σε μιαν επι­κίν­δυ­νη ακρο­βα­σία: να επι­χει­ρή­σει να πα­ρα­μεί­νει στην κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία, έχο­ντας πλέον δε­σμευ­τεί ότι θα ασκεί πο­λι­τι­κή μνη­μο­νια­κής λι­τό­τη­τας.

Αυτή η προ­σπά­θεια είναι χωρίς ελ­πί­δα επι­τυ­χί­ας. Όχι, κυ­ρί­ως, για το λόγο επί του οποί­ου «τζο­γά­ρουν» σή­με­ρα τα κα­θε­στω­τι­κά ΜΜΕ: τις φυ­σιο­λο­γι­κές και ανα­με­νό­με­νες αντι­δρά­σεις στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ –στις ορ­γα­νώ­σεις του, στην ΚΕ, αλλά και στην Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομάδα– που μπο­ρεί να οδη­γή­σουν σε συν­θή­κες «απώ­λειας της δε­δη­λω­μέ­νης» και κατά συ­νέ­πεια σε ρα­γδαί­ες πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις. Κυ­ρί­ως γιατί η λο­γι­κή μιας τέ­τοιας συμ­φω­νί­ας είναι ασύμ­βα­τη με μια κυ­βέρ­νη­ση της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς. Κα­νείς δεν δι­καιού­ται να ξεχνά ότι η μνη­μο­νια­κή λι­τό­τη­τα γκρέ­μι­σε τρεις κυ­βερ­νή­σεις μέσα σε ελά­χι­στα χρό­νια, ενώ οδή­γη­σε στην κα­τάρ­ρευ­ση το ΠΑΣΟΚ, το κά­πο­τε ισχυ­ρό­τε­ρο σο­σιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμμα στην Ευ­ρώ­πη. Δεν υπάρ­χει κα­νέ­νας λόγος να πι­στεύ­ει κα­νείς ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα απο­δει­χθεί αν­θε­κτι­κό­τε­ρος απέ­να­ντι στην ερ­γα­τι­κή και λαϊκή αγα­νά­κτη­ση που ανα­πό­φευ­κτα θα επα­νεμ­φα­νι­στεί μαζί με τη δια­πί­στω­ση της πα­ρά­τα­σης της λι­τό­τη­τας.

Με αυτήν την έν­νοια, η αντί­στα­ση στη συν­θη­κο­λό­γη­ση, η πάλη –έστω και την τε­λευ­ταία στιγ­μή– για να ακυ­ρω­θεί η συμ­φω­νία με τους δα­νει­στές και την ευ­ρω­παϊ­κή ηγε­σία, είναι μάχη υπε­ρά­σπι­σης και όχι κα­τε­δά­φι­σης της ρι­ζο­σπα­στι­κής αρι­στε­ρής προ­ο­πτι­κής του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και της κυ­βέρ­νη­σής του.

Γιατί, τε­λι­κά, κα­νείς δεν δι­καιού­ται να υπο­τι­μά τον κίν­δυ­νο μιας εξέ­λι­ξης αλά ιτα­λι­κά: όπου ο συμ­βι­βα­σμός με τη λι­τό­τη­τα, της με­ταρ­ρυθ­μι­στι­κής Αρι­στε­ράς, αλλά και της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς (της Κο­μου­νι­στι­κής Επα­νί­δρυ­σης υπό τον Φ. Μπερ­τι­νό­τι), οδή­γη­σε όχι μόνο στη γρή­γο­ρη ανα­τρο­πή του Πρό­ντι και την ανα­βί­ω­ση του κλό­ουν Μπερ­λου­σκό­νι, αλλά και στη δια­λυ­τι­κή κρίση της ορ­γα­νω­μέ­νης Αρι­στε­ράς, στη δη­μιουρ­γία μιας πο­λι­τι­κής ερή­μου στη χώ­ρα-πα­τρί­δα του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος, της Αρι­στε­ράς και της επα­να­στα­τι­κής Αρι­στε­ράς στη σύγ­χρο­νη Ευ­ρώ­πη.

Είναι όλοι μπρο­στά σε ιστο­ρι­κά κα­θή­κο­ντα και ιστο­ρι­κές ευ­θύ­νες.

Η ώρα του κόμ­μα­τος ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ

Η απά­ντη­ση στην κα­θο­ρι­στι­κής ση­μα­σί­ας για το μέλ­λον της Αρι­στε­ράς συμ­φω­νία πρέ­πει να δοθεί μέσα από συ­ντε­ταγ­μέ­νες, συλ­λο­γι­κές και δη­μο­κρα­τι­κές απο­φά­σεις του κόμ­μα­τος του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

"google ad"

Η ΠΓ, η ΚΕ, η ΚΟ, οι ορ­γα­νώ­σεις, πρέ­πει να συ­γκλη­θούν, να συ­ζη­τή­σουν, να απο­φα­σί­σουν.

Για τον κόσμο της Αρι­στε­ράς αυτή η δια­δι­κα­σία είναι ανα­ντι­κα­τά­στα­τη. Και απο­τε­λεί, ταυ­τό­χρο­να, τη μο­να­δι­κή ελ­πί­δα της κυ­βέρ­νη­σης για να επι­βιώ­σει μέσα στις εκρη­κτι­κές αντι­φά­σεις, τις αλ­λη­λο­συ­γκρουό­με­νες πιέ­σεις, της πε­ριό­δου που έρ­χε­ται.

Στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ –πέρα από την Αρι­στε­ρή Πλατ­φόρ­μα, που έχει μπει στο στό­χα­στρο των κα­θε­στω­τι­κών ΜΜΕ– είναι γνω­στή η ύπαρ­ξη και άλλων ορ­γα­νω­μέ­νων ή διά­χυ­των αρι­στε­ρών-ρι­ζο­σπα­στι­κών δυ­νά­με­ων και φωνών. Ο συ­ντο­νι­σμός αυτών των δυ­νά­με­ων είναι σή­με­ρα απο­λύ­τως ανα­γκαί­ος, με στόχο να απο­φευ­χθεί μια πο­λι­τι­κή τρα­γω­δία, να μεί­νει ζω­ντα­νή η ελ­πί­δα που δη­μιούρ­γη­σε η συ­γκρό­τη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ως ενός ενω­τι­κού αλλά και ρι­ζο­σπα­στι­κού εγ­χει­ρή­μα­τος στην Αρι­στε­ρά.

Είναι η ώρα να έρθει στην επι­φά­νεια το πο­λι­τι­κό DNA που οι­κο­δο­μή­σα­με στη μακρά πο­ρεία από τη Γέ­νο­βα, το Ελ­λη­νι­κό Κοι­νω­νι­κό Φό­ρουμ, το αντι­πο­λε­μι­κό κί­νη­μα, ως τις με­γά­λες γε­νι­κές απερ­γί­ες και τις δια­δη­λώ­σεις στο Σύ­νταγ­μα, τις πα­νελ­λα­δι­κές συν­δια­σκέ­ψεις και –τε­λι­κά– το ιδρυ­τι­κό συ­νέ­δριο του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

*Το κύριο άρθρο της “Ερ­γα­τι­κής Αρι­στε­ράς”, που κυ­κλο­φο­ρεί αύριο Τε­τάρ­τη 24/6 στα πε­ρί­πτε­ρα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...