14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Να γιατί κάποιοι τρώνε και το τσόφλι του αυγού

Ημερομηνία:

Της Νίκης Μπακούλη

Το περίφημο wellness που στην ουσία είναι το άπαν της ύπαρξης μας (δηλαδή, η σωματική και η ψυχική μας υγεία) έχει τεθεί ως προτεραιότητα, σε μια εποχή που βαλλόμαστε πανταχόθεν.

Για αυτό και κάνουν θραύση τα συμπληρώματα που μας βοηθούν να κρατάμε όλα τα ‘συστατικά’ του οργανισμού μας σε μια ισορροπία -όπως προφυλασσόμαστε από διάφορες ‘απειλές’.

Από καταβολής κόσμου, ωστόσο έχουμε στα σπίτια μας προϊόντα που είναι άκρως ευεργετικά, αλλά δεν το ξέρουμε. Και για αυτό δεν τα εκμεταλλευόμαστε όπως θα έπρεπε.

Ένα παράδειγμα είναι το αυγό.

Αφού αφήσουμε πίσω το μύθο που θέλει την υπερκατανάλωση να οδηγεί σε χοληστερίνη (έρευνα έδειξε πως μπορούμε να τρώμε ένα ολόκληρο αυγό την ημέρα), οφείλουμε να θυμίσουμε ότι το ασπράδι  4 γραμμάρια πρωτεΐνης και σχεδόν μηδενική ποσότητα λίπους. Ο δε κρόκος έχει 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους.

Ένα βραστό αυγό μας δίνει 75 θερμίδες και 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που βοηθά τον οργανισμό να αισθανθεί κορεσμό (να μην νιώθουμε πείνα). Η δε, μεγαλύτερη απορρόφηση της γίνεται όταν το μαγειρεύουμε (φτάνει το 90% -έναντι του 50% όταν είναι ωμό).

Συν αυτό, το αυγό μειώνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου, ενισχύει τη μνήμη, περιορίζει την απώλεια μυικού ιστού και βελτιώνει την όραση, μέσω των συστατικών που διαθέτει.

Πάμε τώρα, να δούμε τι υπάρχει στο τσόφλι, το οποίο είναι χρήσιμο να σταματήσουμε να πετάμε.

Είναι πιο θρεπτικό από το εσωτερικό!

Για την ακρίβεια, είναι πηγή καθαρού ασβεστίου -που μας βοηθά να αποφύγουμε την οστεοπόρωση, να κοιμόμαστε καλύτερα και ομαλοποιεί τη λειτουργία των νεύρων και των μυών.

Περιέχει σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, φθόριο, φώσφορο και διάφορα άλλα χρήσιμα συστατικά, ενώ οι μεμβράνες έχουν ουσίες που βελτιώνουν την ελαστικότητα των αρθρώσεων.

Αν σκέφτεστε πώς γίνεται να φάμε το τσόφλι, η απάντηση είναι πιο απλή από όσο φαντάζεστε: πρώτα βράζουμε το αυγό για να σκοτώσουμε πιθανά βακτήρια και έπειτα το βάζουμε στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά, στους 100 βαθμούς.

Έπειτα, τα αλέθουμε σε ένα multi έως ότου γίνει σκόνη, την οποία έπειτα προσθέτουμε παντού.

"google ad"

Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτήν τη ζωή, και στην κατανάλωση τσοφλιού χρειάζεται μέτρο, δεδομένου ότι ένας ενήλικας χρειάζεται 1 γραμμάριο την ημέρα. Το τσόφλι ενός αυγού περιέχει 2 γραμμάρια.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι δεν έχουμε ήδη παραπανίσιο ασβέστιο στον οργανισμό μας -κάτι που μπορεί να γίνει επιβλαβές.

news247.gr

Φωτογραφία: depositphotos.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...