17.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Να διεκδικήσουμε ανοιχτές πόλεις και σύνορα για τους πρόσφυγες

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Βγήκε για άλλη μια φορά το… χαφιεδότσουρμο, όπως θα τραγουδούσε κι ο Παπακωνσταντίνου, οι τοπικοί παράγοντες του τουρισμού και της οικονομίας, οι μοναχοφάηδες του ευρώ και οι πολιτικοί τους σύμμαχοι, για να χύσει το ρατσιστικό του δηλητήριο σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να «φιλοξενήσει» στα Χανιά και στην Κρήτη γενικότερα πρόσφυγες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Κι αντί να δουν πως έχουν τα πράγματα, ότι δηλαδή ο Μουζάλας θα φτιάξει τέσσερα νέα προσφυγικά γκέτο στο νησί – το οποίο σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα ζουν κάτω από ένα διαρκές καθεστώς αστυνόμευσης και αυστηρής επιτήρησης, με πλήρη καταπάτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων τους και όπως δείχνουν τα παραδείγματα από την υπόλοιπη Ελλάδα, καταγεγραμένα από διάφορα ντόπια και ξένα ΜΜΕ, χωρίς να μπορούν να ασκήσουν το πολύ βασικό δικαίωμα τους για χορήγηση ασύλου. Παραβλέποντας, γιατί αυτό επιτάσσει το πολιτικό και οικονομικό τους συμφέρον. ότι η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης είναι κομμάτι του συνολικότερου, απάνθρωπου σχεδιασμού για τη δημιουργία κέντρων κράτησης προσφύγων.

Τα ψευδεπίγραφα και αισχρά σχόλια «αλληλεγγύης» του τύπου ¨να έρθουν οι πρόσφυγες αλλά όχι σε τουριστικές περιοχές» στην πραγματικότητα αναπαράγουν μια γενικότερη ρατσιστική θεώρηση ότι οι πρόσφυγες δημιουργούν προβλήματα όπου πηγαίνουν, κυρίως στην οικονομία του κάθε τόπου και ότι οι πρόσφυγες είναι εν ενεργεία τρομοκράτες και δολοφόνοι. Οι όποιες αναφορές στους πολέμους στην Μέση Ανατολή, παραβλέπουν επίσης ότι αυτοί οι άνθρωποι αναγκάζονται ή μάλλον εκβιάζονται να φύγουν από τις πατρογονικές τους εστιές, αναζητωντας τη σωτηρία στη φυγή και μακριά από την καθημερινή σφαγή. Κατά βάθος, το… χαφιεδότσουρμο, συντάσσεται με την κυβέρνηση που δηλώνει ότι η μεταφορά προσφύγων θα αποσυμφορήσει τις δήθεν οικονομικά κατεστραμμενες από τους πρόσφυγες περιοχές των νησιών μας – ξεχνώντας ότι η κεντρική πολιτική του ελληνικού κράτους, εδώ και δεκαετίες, οδήγησε σε αυτή την κατάσταση αλλά και αγνοώντας τις… κλάψες των επιχειρηματιών στις συγκεκριμένες περιοχές που ενώ αρχικά δεν ήθελαν τους πρόσφυγες, τώρα δηλώνουν πως οι κατατρεγμένοι των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων αποτελούσαν οικονομική ανάσα για τις τοπικές οικονομίες! Τι ανίερη, έστω και άτυπη, συμμαχία είναι αυτή! Κι όμως, λίγο τσίπα να είχαν ορισμένοι και δεν θα εκφραζόντουσαν με αυτό τον τρόπο αλλά ποιός έχασε το φιλότιμο για να το βρουν αυτοί – όχι, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν ανάλογη συμπεριφορά προς πρόσφυγες και μετανάστες, πιστεύοντας πως εκφράζουν την πλειοψηφία τοης κοινής γνώμης στο νησί. Αντίθετα, όπως έχει αποδειχθεί αρκετές φορές, ο κρητικός λαός και γενικότερα οι εργαζόμενοι, τα σωματεία και οι τοπικές κοινωνίες σε όλόκληρη την χώρα – ο πραγματικός αιμοδότης αυτού του τοπου μαζί με τους μετανάστες που εργάζονται εδώ – έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους απέναντι στις συγκεκριμένες φωνές του ρατσισσμού και της μισαλλοδοξίας που μια χαρά ταυτίζει τα συμφέροντά της με τα συμφέροντα του γαλλικού ιμπεριαλισμού (μην ξεχνάμε, στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη πογκρόμ κατά μεταναστών που φορούν μαντίλα μετά την επίσημη απαγόρευση της) και όλων των άλλων που τροφοδοτούν ένα κλίμα ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, δίνοντας τη δυνατότητα, εκούσια ή ακούσια, και σε ρατσιστικές φωνές από τον χώρο της ακροδεξιάς.

Ας μην ξεχνάμε φυσικά, ότι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για επέκταση και δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κρήτη και παντού, κινούνται στα πλαίσια της ρατσιστικής Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της Ευρώπης Φρούριο. Χρειάζεται λοιπόν, να απομονώσουμε αυτές τις φωνές και φυσικά να παλέψουμε, όπως ήδη κάνουμε, για να νικήσει το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Να διεκδικήσουμε ανοιχτές πόλεις και ανοιχτά για να έχουν οι πρόσφυγες άσυλο, στέγη, σχολείο, δουλειά και δικαιώματα. Για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να ζήσουμε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες πλάι πλάι χωρίς φτώχεια και ρατσισμό, με ανοιχτές κοινωνικές δομές, με εγγραφές των παιδιών των προσφύγων στα σχολέια μας και φυσικά για ομαλή παραμονή τους ή έξοδο από τη χώρα εφόσν το επιθυμούν. Κι ας γκρινιάζει το… χαφιεδότσουρμο για τη δήθεν υποτίμηση του τουριστικού προιόντος και για την υποτιθέμενη Κρήτη των ένδοξων, εθνικών αγώνω που όμως αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες ως παράσιτα και εγκληματίες μόνο και μόνο γιατί διαφέρουν στη θρησκεία και στο χρώμα. Αν αυτό δεν είναι καραμπινάτος ρατσισμός, τότε δεν ξέρω τι μπορεί να είναι…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...