Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Να δυναμώσει το κίνημα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

Του Γιάννη Χαρτζουλάκη

Ό ερχομός  του τεράστιου πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «USS George H.W Bush» στο λιμάνι της Σούδας και ότι προηγήθηκε και ακολούθησε δεν μπορεί παρά να προβληματίσει τουλάχιστον,  κάθε δημοκρατικό άνθρωπο αυτού του τόπου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό, πολιτιστικό, το ότι δηλαδή η πόλη μετατρέπεται σε «μπουρδέλλο» και η υποκουλτούρα που κουβαλούν αυτοί που πλαισιώνουν  τη δολοφονική πολεμική μηχανή  των ΗΠΑ μολύνει τη χανιώτικη κοινωνία. Δεν είναι μόνο  η εμετική και ξενόδουλη στάση των τοπικών αρχόντων  που έχουν το θράσος  να μιλάνε ότι τέτοιες επισκέψεις  είναι καλοδεχούμενες γιατί δίνουν ανάσες  στην τοπική οικονομία. Άξιος ο μισθός τους και άθλιος ο ρόλος τους ανέκαθεν. Δεν είναι μόνο ότι όλες αυτές τις μέρες φοβόμαστε και εμείς και τα παιδιά μας να κυκλοφορήσουμε αμέριμνα μέσα  στην πόλη.

Είναι κι αυτά και τα άλλα που είναι ακόμη σοβαρότερα και επικίνδυνα και δεν αφορούν μόνο τους Χανιώτες ,αλλά ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Είναι η κατάσταση που επικρατεί παγκόσμια, τα ατελείωτα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών σε βάρος μιας σειράς λαών , η καταστροφή χωρών, τα εκατομμύρια προσφύγων. Είναι οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί  που οξύνονται και η εξάπλωση των  ιμπεριαλιστικών πολεμικών επεμβάσεων που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους  για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σήμερα οι ιμπεριαλιστές αναδιατάσσουν  τις δυνάμεις τους  και τις συμμαχίες, ενώ το αίμα των λαών  της Ουκρανίας, της Συρίας, της Λιβύης και αλλού συνεχίζει να χύνεται αμείωτο.

Μέσα σ’ αυτό το τοπίο η κυβέρνηση και όλα τα κόμματα του συστήματος στην Ελλάδα συντάσσονται με τους ισχυρούς του πλανήτη ,τους ιμπεριαλιστές, προσφέροντας τους  γη και ύδωρ. Συμμετέχοντας στους δολοφονικούς τους  σχεδιασμούς. Μετατρέπουν το Αιγαίο σε νατοϊκή θάλασσα . Συνηγορούν στη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο τους. Τους προτρέπουν  να εγκαταστήσουν κι άλλες βάσεις στη χώρα μας. Από το ΠΒΚ γίνονται βολές Πάτριοτ, ενώ το ΚΕΝΑΠ προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην εκπαίδευση  νέων πολεμικών στελεχών.

Το Ισραήλ και η Αίγυπτος καθ’ υπόδειξη των ΗΠΑ  είναι οι πιο στενοί  συνεργάτες και σύμμαχοι της Ελλάδας. Έτσι λέει διασφαλίζεται η ειρήνη και η σταθερότητα στη χώρα. Με το βάθεμα της  ιμπεριαλιστικής εξάρτησης. Με το να τάχουμε καλά  με το μεγαλύτερο δολοφόνο των λαών, τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Θα πρέπει να ανησυχούμε γι αυτές τις εξελίξεις γιατί οι πολεμικοί  κίνδυνοι μεγαλώνουν και η αστάθεια στην περιοχή  είναι δεδομένη. Γιατί οι ισχυροί ενδιαφέρονται μόνο  για τα δικά τους συμφέροντα  και η παρουσία τους  στην περιοχή δεν διασφαλίζει τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Ενίοτε μάλιστα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές γίνονται  υποκινητές αναζωπύρωσης διαφορών  γιατί  έτσι τους δίνεται η δυνατότητα  να γίνουν αυτοί  επιδιαιτητές και κουμανταδόροι.    Η κυβέρνηση  και τα κόμματα του συστήματος  ουδόλως ενδιαφέρονται  για τα παιδιά του λαού, αλλά όπως και παλιότερα  για τα συμφέροντα της μεγαλοαστικής τάξης  της χώρας. Μια μικρή χούφτα κηφηναριού  που διεκδικεί  ρόλο  στην ευρύτερη περιοχή γι α τα συμφέροντα του μέσα απ’ την υποθήκευση της χώρας και του λαού.

Να ανησυχήσουμε λοιπόν και να κινητοποιηθούμε,  γιατί ο λαός  μας κινδυνεύει, όπως και οι γειτονικοί λαοί. Γιατί βρισκόμαστε δίπλα στην πυρακτωμένη ζώνη. Αν λοιπόν όλοι εμείς αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης οφείλουμε  να κάνουμε τα αυτονόητα. Να δράσουμε από κοινού, να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα συντελούν να ξαναβγεί ο λαος  στο δρόμο. Για να δυναμώσει το κίνημα  ενάντια στον ιμπεριαλισμό  και τον πόλεμο.

Για την ειρήνη , τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Για να φύγουν  οι βάσεις ,τα πυρηνικά και κάθε λογής  ξένες  στρατιωτικές εγκαταστάσεις από τον τόπο μας.

* Μέλος της Πρωτοβουλίας Αντίστασης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

8 mins ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

20 mins ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

24 mins ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

26 mins ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

26 mins ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

29 mins ago

This website uses cookies.