23.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Να μη μεταστεγαστούν στις Στέρνες το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο- Συλλογή υπογραφών

Ημερομηνία:

Να μη μεταφερθούν στις Στέρνες το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων, ζητούν από τον δήμαρχο Χανίων, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στην Ειδική Εκπαίδευση, καθώς όπως αναφέρουν στο σχετικό κείμενο συλλογής υπογραφών, η μεγάλη απόσταση από το Νοσοκομείο Χανίων και άλλες απαραίτητες δομές απαραίτητες, εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των μικρών μαθητών, ενώ επισημαίνουν και τον κίνδυνο ασυλοποίησης, αλλά κυρίως εγκατάλειψης του σχολείου από πολλά παιδιά που θα δυσκολεύονται να μετακινηθούν σε τόσο μεγάλη απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και παρότι το αίτημα των παρατάξεων Σκουλάκη και Σαρρή να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης δεν έγινε δεκτό, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης πάγωσαν προσωρινά με απόφαση του Δημάρχου μέχρι να συζητηθεί το ζήτημα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο (Μπορείτε να το υπογράψετε εδώ)

«Το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων εξειδικεύονται στην εκπαίδευση μαθητών με σοβαρές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες. Αποτελούν τις μόνες σχολικές μονάδες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, που έχουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής εκπαιδευτικής υποστήριξης του συγκεκριμένου μαθητικού πληθυσμού.

Με απόφαση του Δημάρχου Χανίων κ. Βάμβουκα, οι δύο δομές θα μεταστεγαστούν στο Χωριό Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων, 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Χανίων. Το ζήτημα της μεταστέγασης των δύο Σχολείων βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δύο χρόνια, όταν η ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Χανίων, στο κτήριο της οποίας φιλοξενούνταν οι δύο δομές, ζήτησε από τον Δήμο Χανίων να μεταστεγάσει τις Σχολικές Μονάδες, προκειμένου να επεκτείνει τα επιστημονικά της προγράμματα. Η διετής ολιγωρία του Δήμου Χανίων και η χρονική πίεση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς συνέβαλαν στην απόφαση του Δημάρχου Χανίων για μεταφορά των Σχολείων στις Στέρνες, πάρα τις σαφείς, τεκμηριωμένες και έγγραφες αντιρρήσεις των γονέων των μαθητών και του εκπαιδευτικού προσωπικού των σχολείων.

Στις Στέρνες Ακρωτηρίου είχε κτιστεί πριν από λίγα χρόνια ένα κτίριο, το οποίο προοριζόταν για τη στέγαση υπηρεσιών αποκατάστασης για ενήλικα άτομα με αναπηρία. Όπως είναι προφανές το κτήριο αυτό ενώ φαινομενικά πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις για τη στέγαση των Σχολείων, διαθέτει μία σειρά εξαιρετικά κρίσιμων μειονεκτημάτων, ειδικότερα:

  1. Μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, επομένως, πολύ μεγάλος χρόνος διακομιδής μαθητή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων. Στις δύο Σχολικές Μονάδες φοιτούν μαθητές, οι οποίοι παρουσιάζουν επιληπτικές κρίσεις, σοβαρά προβλήματα υγείας, συχνά περιστατικά πνιγμονής κ.α.. Σε κάθε τέτοια περίσταση η μεταφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων με ασθενοφόρο χρειάζεται πάνω από μία ώρα και το υποστελεχωμένο Περιφερειακό Ιατρείο Αρωνίου (που βρίσκεται στην περιοχή) αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα των περιστάσεων. Είναι ξεκάθαρο ότι η αργοπορία στην αποτελεσματική παροχή πρώτων βοηθειών στο συγκεκριμένο μαθητικό πληθυσμό, μπορεί να αποβεί μοιραία…
  2. Μεγάλη χιλιομετρική απόσταση των Σχολείων από την πόλη των Χανίων. Όπως προαναφέρθηκε, στις Σχολικές αυτές Δομές φοιτούν μαθητές από ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων (αφού είναι οι μόνες για παιδιά με κινητικές δυσκολίες). Ως εκ τούτου, οι μαθητές θα χρειαστεί να διανύουν μία επιπλέον απόσταση τουλάχιστον 14 χιλιομέτρων (περίπου 30 – 40 λεπτά μίας διαδρομής με στροφές), προκειμένου να φθάσουν στις Στέρνες, οι οποίες βρίσκονται στην άκρη της χερσονήσου του Ακρωτηρίου Χανίων.
  3. Δυσχέρεια στην απρόσκοπτη παρακολούθηση των ατομικών θεραπειών των Μαθητών. Η μεγάλη απόσταση και συνεπαγόμενα η επαυξημένη κόπωση των μαθητών, καθώς και ο χαμένος εκπαιδευτικός χρόνος, θα δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την παρακολούθηση των απαραίτητων ατομικών θεραπειών των Μαθητών στο Παράρτημα της ΕΛ.Ε.Π.Α.Π. Χανίων.
  4. Δυσχέρεια στην πραγματοποίηση σύγχρονου και ενταξιακού εκπαιδευτικού έργου. Η μορφή του σύγχρονου εκπαιδευτικού έργου και η προοπτική της Ενταξιακής Εκπαίδευσης επιτάσσουν την διεξαγωγή αρκετών δράσεων των Ειδικών Σχολείων, εκτός των τειχών του Σχολείου. Η μεταφορά των μαθητών εντός της πόλης των Χανίων, χάρις τη θετική διάθεση της ΚΤΕΛ Δυτικής Κρήτης Α.Ε. γίνεται δωρεάν. Όμως, αν οι δύο Δομές μεταφερθούν στις Στέρνες θα απαιτούνται αρκετά χρήματα και χρόνος για τη διενέργεια εκπαιδευτικών επισκέψεων κοινωνικοποίησης των μαθητών, με αποτέλεσμα αυτές να μειωθούν δραστικά.
  5. Αποδυνάμωση του ρόλου του Σχολείου. Ο ρόλος μίας Σχολικής Μονάδας Ειδικής Αγωγής προβλέπει τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο εκπαιδευτικό προσωπικό και τους γονείς Μαθητών, προκειμένου οι σχεδιαζόμενες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις να συνεχίζονται και πέραν του σχολικού ωραρίου. Η μεταφορά των σχολείων στις Στερνές είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη αυτής της προοπτικής, καθώς οι γονείς πλέον δύσκολα θα προσέρχονται για συνεργασία.
  6. Κίνδυνος ασυλοποίησης των Σχολείων. Οι σχολικές δομές αφενός θα δέχονται σπάνια επισκέψεις από γενικά Σχολεία και αφετέρου θα δυσκολευτεί σημαντικά η συμμετοχή τους σε Σχολικές Δραστηριότητες και επισκέψεις στην ενεργή κοινότητα των Χανίων. Όπως είναι φυσικό, ένα κουρασμένο παιδί θα είναι δύσκολο να μεταφερθεί ξανά, μέσα στην ίδια σχολική μέρα, σε κάποιον άλλο χώρο εκπαιδευτικής δράσης.
  • 7. Παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των Μαθητών. Η μεταφορά των Σχολείων στις Στέρνες έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα δικαιώματα των Μαθητών σύμφωνα με την 8η Παράγραφο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών το 1975, την Οικουμενική Διακήρυξη του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μία σειρά από διακηρύξεις και διεθνείς συμβάσεις, την Διακήρυξη των Ατόμων με Αναπηρία του Ο.Η.Ε., τους Πρότυπους Κανόνες του Ο.Η.Ε. για την Εξίσωση των Ευκαιριών για τα ΑμεΑ, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Αρθρο 1 του Νόμου 3699/2008, καθώς και τα Άρθρα 4 και 21 του Συντάγματος.

Ζητούμε, με βάση όλα τα παραπάνω, από τον Δήμαρχο Χανίων κ.Βάμβουκα να αποσύρει την απόφαση του για μεταστέγαση των Σχολείων στις Στέρνες και να εργαστεί με υπευθυνότητα για την εξεύρεση ενός κατάλληλου κτιρίου εντός της Πόλης των Χανίων και πλησίον του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Επίσης, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους φορείς, θεσμούς και μεμονωμένα πρόσωπα, που θα μπορούσαν να προτείνουν κάποια καλύτερη λύση, ώστε η απόφαση για μεταστέγαση τού Σχολείου στις Στέρνες να μην υλοποιηθεί.

Δυστυχώς εκφράζεται ο φόβος ότι το 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων θα κλείσουν, αν μεταφερθούν στις Στέρνες… Ήδη υπάρχουν γονείς που δηλώνουν, ότι δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο σε περίπτωση που οι δύο Δομές μεταφερθούν εκεί.

Απομένουν μόνο λίγες μέρες από το Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητηθεί η τύχη των δύο Σχολείων…

Με την ελπίδα να αποφευχθεί η απεχθής αυτή μεταστέγαση των Σχολείων,

Ελένη Μαραθάκη-Αναστασάκη, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης/ Λογοθεραπεύτρια
Παρασκευάς Θυμάκης, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Π.Ε. 61, M.Ed., Υποψήφιος Διδάκτωρ Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ελένη Ζωιδάκη, Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Π.Ε. 60.50, M.A. in Education, Μ.Ed.
Ευτυχία Κουλιέρη Ε.Β.Π/ Φιλόλογος, Μ.Ed.
Ελένη Τσιότρα, Δασκάλα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ΠΕ 71
Αικατερίνη-Μαρία Μανδυλά, Ψυχολόγος, Μsc, Υποψήφια Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
Ευαγγελία Δασκαλάκη Ε.Β.Π/ Φιλόλογος
Αργύριος Καντάρας, Τραπεζοκόμος
Στυλιανή Κασαπάκη, Σχολική Νοσηλεύτρια
Αικατερίνη Καστρινάκη, Εργοθεραπεύτρια
Ζαφειρία Μαραβελάκη Ε.Β.Π.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βάρκα με μετανάστες στους Καλούς Λιμένες – Μια έγκυος μεταξύ των 33 ανθρώπων

33 μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή ανοιχτά των...

IOBE: 4 στους 10 Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών...