17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Να στηρίξουμε το μουσικό σχολείο

Ημερομηνία:

Του Φώτη Ποντικάκη *

Ο θεσμός των Μουσικών Σχολείων είναι μια δημιουργική καινοτομία στην εκπαίδευση της χώρας μας. Όμως, όπως δείχνει το παράδειγμα του Μουσικού Σχολείου Χανίων, δε στηρίζεται όπως θα έπρεπε από την Πολιτεία και τους τοπικούς φορείς.

Οι μαθητές που φοιτούν στο Μουσικό Σχολείο από την Πρώτη Γυμνασίου έως την Τρίτη Λυκείου διδάσκονται Μουσικά όργανα κι επιπλέον μαθήματα Μουσικής που προστίθενται στο πρόγραμμα μαθημάτων που ακολουθούν τα υπόλοιπα Μουσικά Σχολεία.

Συζητώντας κανείς με τους γονείς των παιδιών θα διαπιστώσει ότι οι οικογένειες των μαθητών αναγκάζονται να πληρώνουν για την αγορά βιβλίων Μουσικής, υπάρχει έλλειψη μουσικών οργάνων αλλά και αιθουσών για την πραγματοποίηση των μαθημάτων.

Η ενασχόληση των παιδιών με τη Μουσική προάγει τη δημιουργικότητα των μαθητών και συνεχίζει τη σημαντική μουσική και καλλιτεχνική παράδοση του τόπου μας, καθώς διδάσκονται τόσο παραδοσιακά όσο και σύγχρονα μουσικά όργανα. Σε μια περιοχή όπως η Κρήτη και τα Χανιά με τη σπουδαία μουσική παράδοση των ριζίτικων και των μαντινάδων, αυτό και μόνο θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί όχι μόνο το Υπουργείο αλλά και τους τοπικούς παράγοντες ώστε να φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, εξασφαλίζοντας κατάλληλους χώρους, μουσικά όργανα, υποδομές, βιβλία κι ό,τι άλλο χρειάζεται.

Κι όμως φτάσαμε στο σημείο να κινητοποιούνται γονείς και μαθητές για να διεκδικούν τα αυτονόητα, την τήρηση των υποσχέσεων των δημοτικών αρχών, την εξασφάλιση κονδυλίων και κατάλληλων χώρων.

Σε μια πόλη που έχει την πολυτέλεια η δημοτική αρχή να δαπανά 30.000 (τριάντα χιλιάδες) ευρώ για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, είναι αδιανόητο οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου να πληρώνουν από την τσέπη τους για βιβλία Μουσικής κι οι γονείς να παλεύουν δυο χρόνια για να εξασφαλίσουν μουσικά όργανα για το σχολείο.

Κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την πόλη. Το Μουσικό Σχολείο θα έπρεπε να είναι το καμάρι μας και να παλεύουμε για να βάλουμε τις τέχνες και σε άλλα σχολεία, σε όλα τα σχολεία! Είναι καιρός να αλλάξουμε προτεραιότητες σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη χώρα. Να αφήσουμε το φαίνεσθαι και να δώσουμε βάρος στην ουσία.

* Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...