«Θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα», λέει ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού ήδη από τον Μάη του 2014. Αυτό είναι το κυρίαρχο μήνυμα και αυτής της προεκλογικής μάχης.
Όμως, αυτή η αλλαγή, στην περίπτωση της προεκλογικής αφίσας για τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 11 Ιανουαρίου, ήρθε μέσω αντιγραφής.
Όπως είναι φανερό και από τις φωτογραφίες ο σχεδιασμός της αφίσας για την προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη είναι κλεμμένη από διαφημιστική καμπάνια εταιρείας. Και όχι μίας οποιοδήποτε εταιρείας. Πρόκειται για τη διαφημιστική καμπάνια της Saks Fifth Avenue εταιρείας που ανήκει στην πολυεθνική Hudson’s Bay Company.
Σχεδιαστής της καμπάνιας είναι ο πολύ γνωστός γραφίστας Shepard Fairey ο οποίος έγινε γνωστός για τον σχεδιασμό του πόστερ του Ομπάμα.
Όμως, ούτε η συγκεκριμένη καμπάνια ήταν απολύτως πρωτότυπη αφού “έκλεβε” από την αισθητική των πόστερ της Σοβιετικής Ένωσης και πιο συγκεκριμένα από την αισθητική που καθιέρωσε ο Aleksander Mikhailovich Rodchenko, ένας Ρώσος καλλιτέχνης, γλύπτης, φωτογράφος και γραφίστας που επηρέασε βαθύτατα τη Ρωσική αισθητική σε σχέση με τις προπαγανδιστικές αφίσες.
Στη καμπάνια τώρα της εταιρείας Shepard Fairey χρησιμοποιήθηκε αυτό το φορμάτ για να περάσει το μήνυμα ότι σήμερα, η κατανάλωση, είναι μία πολιτική πράξη. Αντιστρέφωντας τις ιδέες των κομμουνιστών, καλούν σε “αλληλεγγύη” στον λαό αγοράζοντας πανάκριβα Prada για να στηριχθεί η οικονομία.
Όπως σημειώνεται σε σχετικό άρθρο της New York Times η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετώπισε προβλήματα εξαιτίας της ύφεσης που παρατηρήθηκε στην αμερικάνικη οικονομία. Η γυναίκα έχει σηκωμένη τη γροθιά, ως ένα αγωνιστικό κάλεσμα για κατανάλωση.
“Ότι κάνουμε κάθε μέρα είναι προπαγάνδα” είπε ο Terron E. Schaefer, ο αντιπρόεδρος του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας.
Το σλόγκαν της εταιρείας είναι: “Το θέλω”.
Ο κ. Fairey από την πλευρά του είπε: “Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι δεν εννοούμε αυτά που λέμε. Είναι απλά ένας τρόπος να τραβήξουμε την προσοχή. Είναι απλά εμπόριο. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα εδώ”
Παίρνοντας υπόψη τα πολύ ακριβά προϊόντα που πωλούνται από τη συγκεκριμένη εταιρεία, ουδείς τους κατηγόρησε ότι κάνουν σοσιαλιστική προπαγάνδα.
Θα κατηγορήσει κανείς τον Σταύρο Θεοδωράκη; Μένει να φανεί.
Το βέβαιο είναι ότι εφόσον ο Σταύρος Θεοδωράκης δε συνεργάστηκε με τον διάσημο γραφίστα για την δημιουργία της αφίσας της Θεσσαλονίκης, η αλλαγή που επαγγέλεται, σε αυτή την περίπτωση έχει στοιχεία αντιγραφής.