15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Νεκροί στα αζήτητα λόγω κρίσης

Ημερομηνία:

Μια μακάβρια επίπτωση της κρίσης είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πριν φύγουν από τη ζωή δηλώνουν δωρητές σώματος προκειμένου να μην επιβαρύνουν τις οικογένειες τους με έξοδα κηδείας, ενώ όλο και περισσότεροι εφόσον φύγουν από τη ζωή καταλήγουν στα αζήτητα ακριβώς επειδή οι οικογένειες τους δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα της ταφής. Την συγκεκριμένη φρικιαστική πραγματικότητα είχε αναδείξει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2013 η εφημερίδα “Αγώνας της Κρήτης” και η δημοσιογράφος Νέλλη Ψαρρού, όμως φαίνεται ότι δεν περιορίζεται στα Χανιά αλλά αποτελεί πανελλαδικό φαινόμενο άμεσα σχετιζόμενο με την οικονομική κρίση.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, την τελευταία πενταετία στο εργαστήριο ανατομίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των δωρητών σώματος. Κύρια αιτία της αύξησης αυτής είναι το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι μη θέλοντας να επιβαρύνουν την οικογένεια τους με έξοδα κηδείας, αποφασίζουν να δωρίσουν το σώμα τους μετά θάνατον στην επιστήμη, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για πειράματα ή για μαθήματα ιατρικής. Ενδεικτικό είναι το ότι το χρονικό διάστημα 2000-2005 οι προσφορές που είχε το εργαστήριο ήταν πολύ 8-10 σοροί το χρόνο, ενώ το τελευταίο έτος έχουν δοθεί στο εργαστήριο ανατομίας 25-30 σοροί

«Λόγω της κρίσης, πολλές οικογένειες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα κηδείας και δίνουν τις σορούς των συγγενών τους στο Εργαστήριο Ανατομίας» λέει στο in.gr ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει τους αζήτητους νεκρούς. Δεν λείπουν ακόμη και οι περιπτώσεις οικογενειών που δεν παραλαμβάνουν καν τους νεκρούς τους από τα νοσοκομεία όπου πέθαναν.

Στα περισσότερα νοσοκομεία γίνονται διαγωνισμοί μέσω των οποίων γραφεία τελετών αναλαμβάνουν τις κηδείες των άπορων και αμείβονται είτε από τα ίδια τα νοσοκομεία, είτε από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η αύξηση έως και 50% των κονδυλίων που διαθέτουν για το σκοπό αυτό τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Για να ταφεί ένας νεκρός από τα αζήτητα ακολουθείται η εξής διαδικασία: Αφού διαπιστωθεί ο θάνατος από το νοσοκομείο, αναζητούνται οι συγγενείς – συχνά και με αστυνομική συνδρομή. Εκείνοι δηλώνουν οικονομική αδυναμία και η ταφή ανατίθεται στο συμβεβλημένο γραφείο τελετών, με αμοιβή γύρω στα 1300 ευρώ.

Στην Αθήνα οι αζήτητοι νεκροί ενταφιάζονται στο Γ’ Κοιμητήριο. Οι τάφοι τους δεν έχουν ονόματα, μόνο αριθμούς…

Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται και εκείνοι που αποφασίζουν να δωρίσουν μετά το θάνατο τους το σώμα τους στην επιστήμη για να μην επιβαρύνουν την οικογένεια τους με τα έξοδα ταφής.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των δωρητών σώματος.

«Τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί η εκ της ένδειας προσφορά. Το χρονικό διάστημα 2000-2005 οι προσφορές που είχαμε ήταν πολύ λίγες, 8-10 σοροί το χρόνο. Μόνο το τελευταίο έτος έχουν δοθεί στο εργαστήριο ανατομίας 25-30 σοροί» λέει ο επίκουρος καθηγητής Ανατομίας, Αντώνης Μαζαράκης.

Όπως τονίζουν στο ανατομείο, πάντα υπήρχε ένας μικρός αριθμός δωρητών που παρακινούνταν από το υψηλό κόστος της ταφής. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κυρίως γιατί οι οικογένειες δεν έχουν τα χρήματα να καλύψουν τα έξοδα ταφής.

Όπως λέει ο κ. Μαζαράκης πολύ συχνά δέχεται πιέσεις από συγγενείς θανόντων που θέλουν να δώσουν τις σορούς στο ανατομείο. «Μας λένε ότι δεν τους περισσεύουν χρήματα για να κάνουν την κηδεία και μας πιέζουν να δεχτούμε τις σορούς. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραλάβουμε σορούς εάν πρώτα δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες».

Όπως εξηγούν στο ανατομείο, όποιος θέλει να γίνει δωρητής σώματος θα πρέπει να έχει υπογράψει, εν ζωή και έχοντας σώας τας φρένας του, σχετική δήλωση και στη συνέχεια να πάρει την κάρτα δωρητή. Ο ίδιος θα πρέπει να έχει ενημερώσει άτομα της εμπιστοσύνης του για αυτή του την επιθυμία και όταν συμβεί το μοιραίο τα άτομα αυτά επικοινωνούν με το ανατομείο και ενημερώνονται για το τι πρέπει να κάνουν.

«Όλο αυτό που συμβαίνει είναι λυπηρό, είναι η κατάντια της εποχής μας» καταλήγει ο κ. Μαζαράκης.

"google ad"

Να υπενθυμίσουμε ότι στην περίπτωση του νοσοκομείου Χανίων και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νέλλης Ψαρρού αποκαλύφθηκε ένα ολόκληρο κερδοσκοπικό σύστημα το οποίο χρεώνει ταρίφες για να φροντιστεί το πτώμα και να μπει στο ψυγείο. Έτσι, σε συγκεκριμένη περίπτωση, γυναίκα που πέθανε, προερχόμενη από οικογένεια με πολλά προβλήματα είχε αφεθεί για ώρες εκτός ψυγείο με αποτέλεσμα το πτώμα να έχει τουμπανιάσει.

Θυμηθείτε τα ρεπορτάζ του “Αγώνα της Κρήτης” εδώ και εδώ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...