19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Νικητές δηλώνουν και Τραμπ και Μπάιντεν

Ημερομηνία:

Το θρίλερ στις αμερικανικές εκλογές 2020 συνεχίζεται κι η πιθανότητα επανεκλογής του Ρεπουμπλικανού προέδρου είναι ορατή σ’ ένα αποτέλεσμα που θα έχει επιπτώσεις για ολόκληρη, όπως εκτιμούν αναλυτές, την επόμενη δεκαετία όχι μόνον για τις ΗΠΑ, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, για την δημοκρατία ανά την υφήλιο, την πρόοδο, τη διεθνή πολιτική, τους διατλαντικούς δεσμούς, τις σχέσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων, την κλιματική αλλαγή.

Το Fox λέει ότι πιθανότατα δεν θα ανακοινώσει σήμερα το νικητή των εκλογών.

«Βόμβα» από Τραμπ: Θα πάμε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει η καταμέτρηση

Ο Πρόεδρος Τραμπ, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, έκανε λόγο για νοθεία και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία της καταμέτρησης. Κερδίζουμε στην Πενσιλβάνια, στο Μίσιγκαν και στο Ουισκόνσιν. Δεν μπορούν να μας φτάσουν», σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Και ξαφνικά μας λένε ότι η εκλογή αναβάλλεται. Αυτό είναι νοθεία εναντίον του έθνους μας. Είμαστε πρώτοι. Είμασταν έτοιμοι να κερδίσουμε τις εκλογές. Ειλικρινά έχουμε κερδίσει αυτές τις εκλογές, θα τις κερδίσουμε, τις έχουμε ήδη κερδίσει», προσθέτει ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνοντας ότι θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει η καταμέτρηση ψηφοδελτίων.

Ανατροπή στις Αμερικανικές εκλογές 2020: Ο Τραμπ κέρδισε τη Φλόριντα

Τα δύο τρίτα των πολιτειών έχουν αποφασίσει, ο Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει πολλές εξ’ αυτών που παραδοσιακά στηρίζουν τους Δημοκρατικούς, ο Τραμπ κερδίζει σε ρεπουμπλικανικά προπύργια, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα σε σημαντικές πολιτείες – κλειδιά. Οι ελπίδες των Δημοκρατικών για μια γρήγορη «νίκη νοκάουτ» σε πολιτείες του Ρεπουμπλικανού προέδρου – εξαιρουμένης όπως φαίνεται της Αριζόνα – έχουν διαψευστεί προς το παρόν, όπως στην περίπτωση της Φλόριντα.

Ο Τραμπ έχει ανατρέψει μέχρι στιγμής τις δημοσκοπήσεις σε αρκετές πολιτείες με σημαντικότερη τη Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας ακόμη περισσότερες ψήφους απ’ ό,τι το 2016. Κέρδισε επίσης την πολύ σημαντική πολιτεία του Τέξας, αλλά ο Μπάιντεν πιθανώς να κερδίσει, όπως εκτιμά το Fox news, την Αριζόνα με τους μόλις 11 εκλέκτορες, που είχε κατακτήσει ο Τραμπ πριν από τέσσερα χρόνια. Η Αριζόνα, θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου.

Ο Μπάιντεν απέσπασε άλλη μια νίκη στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Νεμπράσκα με έναν εκλέκτορα, που μπορεί να αποδειχθεί αρκετός σε περίπτωση που τα πράγματα οδεύουν προς μια ισοπαλία.

Τα μάτια στρέφονται τώρα στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, αλλά λόγω του μεγάλου αριθμού των επιστολών ψήφων και της περίπλοκης καταμέτρησης μπορεί το αποτέλεσμα να αργήσει και η αγωνία να συνεχιστεί.

Σκληρή αναμέτρηση στη Γερουσία και στη Βουλή

Σκληρή είναι και η αναμέτρηση στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί χρειάζονται τέσσερις έδρες για να πάρουν τον έλεγχό της. Αυτή τη στιγμή το Fox News φέρνει ισόπαλα με 46 έδρες το καθένα τα δύο στρατόπεδα.

Στη μάχη της Βουλής των Αντιπροσώπων με τις 435 έδρες οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονται 21 για να εξασφαλίσουν τη νίκη. Το Fox News τους δίνει αυτή τη στιγμή 158 και 145 στους Δημοκρατικούς.

Μηνύματα από Μπάιντεν και Τραμπ

Νωρίτερα, μιλώντας σε υποστηρικτές του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε αισιόδοξος και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστεί να αναμένουμε μέχρι αύριο για τον τελικό νικητή.«Γνωρίζαμε ότι θα τραβούσε πολύ όλο αυτό, αλλά κοιτάξτε, νιώθουμε καλά για το σημείο που βρισκόμαστε. Πραγματικά το νιώθουμε. Πιστεύω ότι είμαστε στο δρόμο να νικήσουμε στις εκλογές αυτές».

"google ad"

Από την άλλη, με μία ανάρτηση στο twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι «είναι μπροστά» τονίζοντας, όμως ότι «προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές». «Δεν θα τους αφήσουμε ποτέ να το κάνουν. Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει αφού κλείσουν οι κάλπες», πρόσθεσε.

Καθυστερούν τα αποτελέσματα σε τέσσερις πολιτείες – Ίσως να μην ξέρουμε σήμερα το νικητή
Όπως φαίνεται τα αποτελέσματα θα καθυστερήσουν στην Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και τη Τζόρτζια, τέσσερις πολιτείες με 62 εκλεκτορικές ψήφους, αριθμός πολύ μεγάλος σε μια κούρσα που οι μονομάχοι διεκδικούν 270 κι αυτός είναι ο λόγος που πιθανώς να μην γνωρίζουμε σήμερα τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου.

Αμερικανικές εκλογές 2020 -Τι συμβαίνει με τους εκλέκτορες

Τα αμερικανικά μέσα παρουσιάζουν τους χάρτες τους για τους εκλέκτορες με διαφορετικές ενσωματώσεις. Σε κάθε περίπτωση στους εκλέκτορες μέχρι αυτή την ώρα προηγείται ο Τζο Μπάιντεν.

FOX: 237 εκλέκτορες ο Μπάιντεν, 213 ο Τραμπ
ΑΒC: Μπάιντεν 209 – Τραμπ 212
Politico: Μπάιντεν 223 εκλέκτορες – Τραμπ 212
CNN: Μπάιντεν 219 – Τραμπ 209
Bloomberg: Μπάιντεν 224 – Τραμπ 213

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...