20.8 C
Chania
Monday, November 18, 2024

Νοσοκομείο Χανίων: Με απόλυτη επιτυχία η πρώτη στην Ελλάδα τοποθέτηση βηματοδότη του διαφράγματος

Ημερομηνία:

Η πρώτη στην Ελλάδα και η δεύτερη στην Ευρώπη χειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση βηματοδότη του διαφράγματος, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Νοσοκομείο Χανίων, από τον καθηγητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κλίβελαντ Raymond P. Onders, με την πολύτιμη -όπως τη χαρακτήρισε- βοήθεια των χειρουργών της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, ο καθηγητής Onders τόνισε πως η επέμβαση κρίνεται απολύτως πετυχημένη, ενώ εξηγώντας το λόγο που χαμογελούσε κατά τη διάρκειά της, σημείωσε ότι «χαμογελούσα γιατί, αφ” ενός η ομάδα που είχα μαζί μου εδώ στο Νοσοκομείο Χανίων, με συναδέλφους από το Ηράκλειο και τα Χανιά, ήταν πάρα πολύ καλή και πρέπει να υπάρχει τέτοιο κλίμα ακόμη και στις πιο δύσκολες επεμβάσεις και αφ” ετέρου, όταν είδαμε τον οργανισμό του ασθενούς να ανταποκρίνεται στο μηχάνημα που τοποθετήσαμε. Ευχαριστώ πολύ όλους και πραγματικά είναι πολύ καλές οι εγκαταστάσεις στο Νοσοκομείο Χανίων για οποιαδήποτε επέμβαση».

Η επέμβαση με τίτλο “Diaphragm Pacing Procedure” έγινε σε 50χρονο ασθενή με Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση, ενώ πολλοί γιατροί είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν ζωντανά στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Από πλευράς του, ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής Μ. Μπομπολάκης εξήρε τις προσπάθειες όλων των γιατρών του ιδρύματος και σημείωσε πως τέτοιες επεμβάσεις αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο νοσοκομείο των Χανίων.

Τέλος, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού για την αντιμετώπιση του ALS, Stephen Byer, τόνισε πως η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση ανοίγει νέους δρόμους για τους ασθενείς και ο οργανισμός (alsworldwide.org) βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είναι η Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS)

Η πάθηση αυτή είναι γνωστή και ως αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση είναι μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στην σπονδυλική στήλη.  Ονομάστηκε και ασθένεια του “Lou Gehrig”, επειδή το 1939 ο διάσημος παίχτης του μπέϊζμπολ, Lou Gehrig είχε προσβληθεί από αυτή την ασθένεια και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το άθλημα.

Η Αγγλική της ονομασία (Amyotrophic Lateral Sclerosis) προέρχεται από το στερητικό Α και την λέξη μυς και την λέξη τροφή (A-Myo-Trophic) που σημαίνει μη θρέψη των μυών.  Όταν ένας μύς δεν τρέφεται τότε ατροφεί και καταστρέφεται.  Η λέξη Lateral καθορίζει τις περιοχές του νωτιαίου μυελού ενός ατόμου όπου βρίσκεται μέρος των νευρικών κυττάρων που ελέγχουν τους μύες.  Όταν αυτή η περιοχή καταστρέφεται, οδηγεί σε σκλήρυνση της περιοχής (Sclerosis).

Η ALS είναι μια από τις πιο κοινές νευρομυϊκές παθήσεις παγκοσμίως και μπορεί να επηρεαστούν από αυτή άνθρωποι όλων των φυλών και εθνικοτήτων.  Η συχνότητα της νόσου είναι περίπου 3-8 ανά 100.000  και με κάπως μεγαλύτερη συχνότητα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (1.5:1). Η συχνότητα αυτή είναι ομοιόμορφη παγκόσμια. Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 56 έως 63 ετών, και σπανίως πριν από 20 έτη ή μετά τα 74 έτη.

Οι μισοί από τους ανθρώπους με ALS ζούν τουλάχιστον τρία ή περισσότερα χρόνια μετά την διάγνωση.  Είκοσι τοις εκατόν ζούν πέντε ή περισσότερα χρόνια, και δέκα τοις εκατόν θα ζήσουν περισσότερο από δέκα χρόνια.

Οι κινητικοί νευρώνες (motor neurons) που καθοδηγούν την κίνηση στέλλουν απολήξεις από τον εγκέφαλο στην σπονδυλική στήλη (οι άνω κινητικοί νευρώνες) και από την σπονδυλική στήλη στους μύες (οι κάτω κινητικοί νευρώνες) σε όλο το σώμα.  Στην ALS οι νευρώνες πεθαίνουν (καταστρέφονται) και έτσι δεν μπορούν ποια να στείλουν παλμούς (ερεθίσματα) στις μυϊκές ίνες που κανονικά θα είχαν σαν  αποτέλεσμα την κίνηση των μυών.  Σταδιακά η ικανότητα του εγκεφάλου να προκαλέσει και να ελέγξει την κίνηση των μυών χάνεται και οδηγεί σε έλλειψη ελέγχου των κινήσεων των μυών, προκαλώντας αδυναμία των μυών και την ατροφία τους σε όλο το σώμα.  Οι ασθενείς στο τελικό στάδιο της ασθένειας μπορεί να παραλύσει τελείως.

Σχεδιάγραμμα ενός κάτω κινητικού νευρώνα ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο μυελό και μέσω του περιφερικού νεύρου φθάνει στους μύες όπου δίνεται η εντολή για την εκούσια κίνηση

Εφόσον η ALS πρωταρχικά προσβάλει τους νευρώνες της κίνησης, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων της ασθένειας δεν επηρεάζει το μυαλό του ασθενή, την προσωπικότητα, την εξυπνάδα ή την μνήμη του.  Ούτε επίσης επηρεάζει την όραση, όσφρηση, ακοή ή την αφή.

Αν και η ALS δεν έχει πλήρως κατανοηθεί, τα τελευταία χρόνια έχουν φέρει πολύ περισσότερη επιστημονική κατανόηση όσο αφορά την φυσιολογία της πάθησης.

neatv.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ